Let vážky
Melissa Hawach
Podtitul: příběh matky, která se sama vydala hledat své unesené děti Když ve tři hodiny ráno zazvoní telefon, nevěstí to nikdy nic dobrého, ale takovou zprávu Melissa opravdu nečekala – její manžel Joe, který údajně odjel s dcerkami, pětiletou Hannah a dvouletou Cedar, na třítýdenní prázdniny do Sydney, jí po svém bratru suše vzkazuje, že Melissa už děti nikdy neuvidí. Po rocích nešťastného manželství, kdy musela trpět manželovu násilnickou povahu, urážky a věčné osočování, ji nyní čeká zkouška nejtěžší: vybojovat si zpět své děti. Po několika zoufalých týdnech se manžel konečně ozývá a Melissa absolvuje sérii srdceryvných telefonátů se svými dcerkami. Mezitím Joe cíleně vybírá peníze z platebních karet, a jelikož je nezvěstný, všechny dluhy, které se zanedlouho vyšplhají na desítky tisíc dolarů, jdou k úhradě Melisse. Když se po dlouhých bolestných jednáních a soudních tahanicích ocitne na mrtvém bodě, začne jednat na vlastní pěst. S pomocí špehů zjistí, kde Joe s dětmi žije, a vypraví se tajně do Libanonu. Nějakou dobu dům a zahradu pozoruje, a když je zřejmé, že libanonské úřady jí nepomohou, rozhodne se dcerky unést zpět...... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2010 , Ikar (ČR)Originální název:
Flight of the Gragonfly, 2008
Na třech stech stránkách popisuje autorka své vlastní zážitky po zjištění, že jí manžel uvedl v omyl, když dcerky vzal na 14 dnů na návštěvu své rodiny do Austrálie. Poté se s dětmi usídlil v Libanonu, kde právě probíhaly boje se sousedním Izraelem a žádal pro sebe úplné opatrovnicví dětí. Tím se rozpoutává nekonečné vyjednávání advokátů a soudů, Kanada a Libanon nemají shodné zákony o únosech nezletilých dětí. Proto se Mellisa vydává na nekonečnou pouť do zemí blízkého východu, za podpory nejen vlastní rodiny a přátel, ale i zcela neznámých lidí, kteří se seznámili s osudem jejím a jejích dětí. Hodně zla dělá vlastní rodina otce, ale i chování tisku, který dokáže zkreslovat skutečnost a jde jen o senzaci. Na této cestě za spravedlností potkává zoufalá matka mnoho lidí, kteří se jí snaží pomoci i za cenu vlastního nebezpečí, po konečném setkání s dcerkami je čeká ukrývání na různých místech v Libanonu, nakonec složitou cestou se přesunou do Sýrie. A ještě uplyne delší doba, než se ocitnou v letadle, které míří na západ a dál do Kanady - domů. Krásná kniha.
Anotace k této knize mi připadá zajímavější než celá kniha sama o sobě. Nechci snižovat dramatičnost tématu, ale autorka vše popisuje do nejmenšího, až nedůležitého detailu, stále se vrací k nezajímavým situacím z kritických období, naopak to důležité, co chce čtenář vědět, se dozvídá pozvolna, ve chvílích, kdy je až zahlcen množstvím osob a organizací, které byly povolány na pomoc při pátrání po dětech. Ráda čtu knihy s touto tématikou, ale v této mne autorčin styl spíše odrazoval.
Kdo zná Bez dcerky neodejdu, bude to pro něj slabý odvar a napodobenina. Příběh skoro jako přes kopírák, jen jiná země a do řešení zataženo více osob zvenčí. Další poučná literatura pro všechny naivní Evropanky a Američanky...
Chápu, že kniha slouží jako zpověď. Mel se ji snažila pro své děti zachytit do nejmenšího detailu. Na druhou stranu si myslim, že ji mohla napsat jednodušeji. Je tam spousta postav, ve kterých jsem se ztrácela. Některé myšlenky se několikrát opakují. A konec už je takový utahaný.
Tak knížka pro mě byla celkem zklamání. Četla se mi špatně a proto i dlouho. Protože knížek na toto téma je hodně mohla jsem srovnávat a tato byla jedna z těch horších. Ale každému se líbí něco jiného
Kniha o tom,jak moc bychom neměli podceňovat svou intuici.Podle skutečné události,co víc dodat.
Kniha se mi moc líbila... :-) knih s touto tématikou jsem četla hodně, a ač se mi zdál příběh trochu přehnaně natáhnutý, čtivé to bylo velice dobře :-)
Nestává se mi často že bych knihu nedočetla, ale tohle se nedalo číst. Téma vypadalo zajímavě, ale četla jsem četla a zjistila jsem že obsah vůbec nevnímám a do čtení se nutím. Takže za mě nečíst a nekupovat
Zajímavé ale štašně zdlouhavé.Píšou že je to jako Bez dcerky neodejdu,ale s tím se to nedá vůbec srovnávat.
Knihu autorka napsala dle vlastní životní zkušenosti.
Tolik naivity v jednání, kterou na sebe autorka prozrazuje, je zarážející.
Není schopna si udržet hezký vztah s obětavým přítelem.
Sama pak požádá o ruku muže, který, jak se později dozví, velmi váhal, zda má se sňatkem souhlasit.
Dlouho přede všemi tajila fyzické i psychické týrání z jeho strany.
Doufala, že manžela změní narození dětí !
Po rozvodu bývalému muži svěřila bez svého dohledu tříletou a pětiletou holčičku, aby je odvezl z Kanady na prázdniny do Austrálie.
Větší a důležitější částí knihy je výčet a snaha mezinárodních organizací, vrátit matce zpět její unesené děti.
Po narození dětí se u nás - u většiny žen - objeví jakýsi další smysl - ochraňovat, pečovat, předvídat.
Hloupost autorky završuje poznámka, že ani nadále nebude bývalému manželovi bránit ve styku s dcerami.