Letem světem s Vášou
Marcela Kotová
Jistě víte, že všichni lidé na světě nežijí a nevypadají úplně stejně jako my v České republice. Mají okolo sebe jinou přírodu a jsou zvyklí na odlišná zvířata než my. Chtěli byste obletět svět a poznat život a zvyky lidí v jiných zemích? Vypravte se s letadélkem Vášou na cestu kolem světa a zažijte spoustu dobrodružství. Tak nasedat a letíme!... celý text
Povedená kniha. Přidala bych do děje ještě zmínku o Indiánech, Japonsko a více ilustrací. Oceňuji vymyšlené písničky!
Letem světem s Vášou je knížka o rozmanitosti světa, lidí, kultur a přírody a za sebe můžu říct, že je knížkou opravdu povedenou. Cesta kolem světa, na kterou se vydají dva chlapci s rodiči a dalšími cestujícími, je fascinující sama o sobě, ale co dělá příběh ojedinělým, to jsou další prvky do něj zakomponované: populárně-naučná část (vlajky zemí, poloha zemí, údaje o době letu z místa A do místa B apod.), část zaměřená na čtenářskou gramotnost (otázky testující pozornost malého čtenáře) a zábavná část v podobě písničky ke každé navštívené zemi. Knížka je také opravdu pěkně ilustrovaná, zejména krajina a útržky měst mají velice dobře vybudovanou atmosféru. Šťouralové v knížce zajisté najdou věci, které tak úplně nesedí (třeba místa dělená od sebe příliš velkou vzdáleností na to, aby se dala navštívit během jednoho dne), ale proboha: je to dětská knížka, navíc primárně beletrie, trocha té autorské licence nikoho nezabije :-)
Knížka Letem světem s Vášou má za cíl zábavnou formou ukázat, že svět je různý. Každá země má svá specifika, lidé a jejich zvyky jsou také odlišné, ale přesto máme všichni mnoho společného a v každém světadíle se dá najít i spoustu hezkého. S knížkou samozřejmě neprocestujete celý svět. Navštívíte ale všechny světadíly a děti tak mohou získat alespoň základní přehled, v čem se liší třeba Afrika od Grónska nebo Asie.
Kniha obsahuje příběh, ale také spoustu reálných informací k uvedeným zemím. Doporučuji ji tedy spíše pro školáky, případně předškoláky.
Péťa a Pavlík jsou malí kluci, kteří se vydali s rodiči a letadélkem Vášou na cestu okolo světa. Nejdřív jim maminka poví něco o České republice a o Praze a pak letadlem staví ve Francii, Grónsku, Mexiku, Brazílii, Africe, Antarktidě, Austrálii, v Číně a v Rusku. O každé zemi se dozví spoustu nových informací, včetně jejich vlajky, zvyklostí, dobrot, které tam mají rádi a třeba potkají i nějaká ta zvířátka, která tam žijí. O každé zemi si na konci kapitoly zazpíváte písničku a hodně se u čtení nasmějete. Více v mojí recenzi zde v záložkách - Veru, Knihy na cestách :)
Letem světem s Vášou není obyčejnou pohádkovou knížkou, jak by se na první pohled mohlo zdát. Má velkou přidanou hodnotu, dá malým čtenářům spoustu důležitých informací o světě, zemích, obyvatelích, zvycích, jídle, prostě o všech základech, které my dospělí považujeme za automatické, a to hravou formou.
2021 | Knížka pro začínající učitelky mateřských škol |
2020 | Kouzelná kniha babičky Jůlinky |
2019 | Rozhýbej svůj jazýček - Zábavné hry pro rozvoj řeči |
2020 | Poslouchám pohádku a čtu podle obrázků |
2020 | Letem světem s Vášou |
Knihy bych si vůbec nevšimla, nebýt syna. Přinesl ji z regálu v knihovny a musím říct, že jsem ráda. Obě děti seděly a poslouchaly, moc se nám líbily otázky na konci každé kapitoly a taky ilustrace sklidily obrovský úspěch. Můžu jen doporučit