Letiště

Letiště
https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87513/letiste-87513.jpg 5 409 409

Podkladem pro tento napínavý příběh byl skutečný případ, kdy mladý muž pojistil svou matku, letící na Aljašku, na téměř 40 000 dolarů a do jejích zavazadel umístil výbušninu.

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Knižní klub

Airport, 1968

Ivan F
15.03.2014 2 z 5

Dejovo veľmi plytký román, ktorý je naviac rozťahaný na takmer päťsto strán. Čitateľ v nich dostane akurát opis toho, ako je normálne, že všetci piloti spávajú s letuškami (kedysi sa tak volali, dnes sú to palubné sprievodkyne) a keď to náhodou niektorý z nich nerobí, tak je nenormálny. Kniha sa dá rozdeliť do troch dejových línií: Prvá (dejovo najlepšia, inak plytká) sa drží úbožiaka, ktorý si kúpi drahú poistku a dúfa, že vyhodí lietadlo nad morom do povetria, aby tak vyriešil zlú finančnú situáciu jeho rodiny. Druhá dejová línia je opis, nanešťastie opäť plytký, odstraňovania uviaznutého lietadla, ktoré zišlo mimo dráhy a tým pádom ju zablokovalo. Chlapík, ktorý lietadlo z dráhy odstraňuje, sa každý deň!!! miluje so svojou ženou a potom v posteli fajčí jednu od druhej - otras. Jediné čo sa čitateľ dozvie je to, že najskôr musí uvoľniť zablokovanú cestu na letisko a potom lietadlo, že bez neho to jednoducho nejde, že je najlepší a čo ja viem čo všetko, skrátka hnus. No a do tretice, všetci sa v knihe rozvádzajú, nenávidia a majú milencov alebo milenky. Nadôvažok spisovateľ v románe zhadzuje ženy, sú pre neho len nositeľkami orgánov bežne schovaných pod nohavičkami, hlavy majú len na ozdobu, prípadne na orál. Záver: kniha je nadhodnotená. Kedysi v 60tych rokoch 20teho storočia to možno bola kniha nevídaná, no dnes je smiešna. Jednoducho obsahovo aj spoločensky prudko zastarala.

modranka
31.01.2014 4 z 5

Kedysi som tento román zhltla jedným dychom. Dnes sa mi zdá, že je to už zastaralý námet. Pôvodný román vyšiel v roku 1968, kedy bolo cestovanie lietadlom mierne riskantné. Dnes je na letiskách všetko iné, lietadlá sú v úplne inej kategórii. Tým nechcem povedať, že nie je cestovanie lietadlom rizikové.

Rup
13.11.2013 3 z 5

Nepřísluší mi posuzovat skutečnosti popisované v románu s realitou (ostatně to už udělali jiní a závěry nebyly zrovna oslavné), ale vadí mi plytkost příběhu i charakterů postav. Je to spíše popis, než plnohodnotný román. Nechci nikoho odrazovat, ale podruhé bych to nečetl. Ani film mě zrovna nenadchl. Pro oboje slabší průměr.

umbra
13.03.2013 5 z 5

Skvělá kniha, čtivá a ledasco napoví o své době. Film z roku 1970 je jedním z mála, o kterých se dá říct, že se své knižní předloze kvalitou vyrovnají.