Letiště
Arthur Hailey
Podkladem pro tento napínavý příběh byl skutečný případ, kdy mladý muž pojistil svou matku, letící na Aljašku, na téměř 40 000 dolarů a do jejích zavazadel umístil výbušninu.
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 1993 , Knižní klubOriginální název:
Airport, 1968
Kedysi som tento román zhltla jedným dychom. Dnes sa mi zdá, že je to už zastaralý námet. Pôvodný román vyšiel v roku 1968, kedy bolo cestovanie lietadlom mierne riskantné. Dnes je na letiskách všetko iné, lietadlá sú v úplne inej kategórii. Tým nechcem povedať, že nie je cestovanie lietadlom rizikové.
Nepřísluší mi posuzovat skutečnosti popisované v románu s realitou (ostatně to už udělali jiní a závěry nebyly zrovna oslavné), ale vadí mi plytkost příběhu i charakterů postav. Je to spíše popis, než plnohodnotný román. Nechci nikoho odrazovat, ale podruhé bych to nečetl. Ani film mě zrovna nenadchl. Pro oboje slabší průměr.
Skvělá kniha, čtivá a ledasco napoví o své době. Film z roku 1970 je jedním z mála, o kterých se dá říct, že se své knižní předloze kvalitou vyrovnají.
zfilmováno kanadská literatura USA (Spojené státy americké) rodinné vztahy 60. léta 20. století letiště výbušniny, bomby letecké katastrofy letušky sněhová bouře
Dejovo veľmi plytký román, ktorý je naviac rozťahaný na takmer päťsto strán. Čitateľ v nich dostane akurát opis toho, ako je normálne, že všetci piloti spávajú s letuškami (kedysi sa tak volali, dnes sú to palubné sprievodkyne) a keď to náhodou niektorý z nich nerobí, tak je nenormálny. Kniha sa dá rozdeliť do troch dejových línií: Prvá (dejovo najlepšia, inak plytká) sa drží úbožiaka, ktorý si kúpi drahú poistku a dúfa, že vyhodí lietadlo nad morom do povetria, aby tak vyriešil zlú finančnú situáciu jeho rodiny. Druhá dejová línia je opis, nanešťastie opäť plytký, odstraňovania uviaznutého lietadla, ktoré zišlo mimo dráhy a tým pádom ju zablokovalo. Chlapík, ktorý lietadlo z dráhy odstraňuje, sa každý deň!!! miluje so svojou ženou a potom v posteli fajčí jednu od druhej - otras. Jediné čo sa čitateľ dozvie je to, že najskôr musí uvoľniť zablokovanú cestu na letisko a potom lietadlo, že bez neho to jednoducho nejde, že je najlepší a čo ja viem čo všetko, skrátka hnus. No a do tretice, všetci sa v knihe rozvádzajú, nenávidia a majú milencov alebo milenky. Nadôvažok spisovateľ v románe zhadzuje ženy, sú pre neho len nositeľkami orgánov bežne schovaných pod nohavičkami, hlavy majú len na ozdobu, prípadne na orál. Záver: kniha je nadhodnotená. Kedysi v 60tych rokoch 20teho storočia to možno bola kniha nevídaná, no dnes je smiešna. Jednoducho obsahovo aj spoločensky prudko zastarala.