Léto v Altamiře
Jiří Fried
Román o přátelství dvou chlapců v době těsně před válkou (1937). Chlapci prožívají prázdniny v lesích okolo Blanice, ale již se zostřují národnostní neshody.
Neni to spatne - takova kombinace foglarovky a Setonovych Dvou divochu (silne pratelstvi mezi nesourodymi kluky a spolecny nepritel)... Zpracovani CRo je prijemne, ale pekelne pomale (rychlost prehravani 1,3 je idealni :)).
Audiokniha Čro. Prázdninové dobrodružství dvou čtrnáctiletých chlapců na pozadí začátku druhé světové války. Vhodná kniha pro náctileté, najdou tam kamarádství, tajemství, dobrodružství i poetiku.
Dobově a místně zajímavé, nostalgické.
O přátelství a nejspíš i něčem víc mezi kluky v těsně předválečné době, nemám doposloucháno, tak nevím, jak se s touto linkou bude dál pracovat, jestli vůbec. Zatím Boba sní před spaním a Hanovi, hodnotí, že je hezčí, než všechny holky v okolí, představuje si jeho krásné hluboké oči a dlouhé řasy. Je to fajn a škoda, že to nejspíš zůstane jen takto schované.
Hodně lyrické a prožívací, méně příběhu.
Má to svoje kouzlo, ale na dnešní dobu trochu zastaralé.
Nostalgické, půvabné, nekonečně teskné...
Hlasoví mágové Lukáš Hlavica a David Novotný četli příběh dvou kluků, kteří se přes svou rozdílnost stali přáteli. Dvou kluků z rozdílného prostředí, s úplně rozdílnými dosavadními životními zkušenostmi. Kluků, pro které se právě ta rozdílnost stala darem, posouvala je dál a obohacovala. Učila je vyrovnávat se s jinakostí. Tak to má být. Tak to funguje.
Pokud se ovšem "práva" definovat jinakost a opovrhovat jí nedostane jiným klukům, co nosí hnědé košile a bílé podkolenky a zdraví se zdviženou pravicí. Pokud se zrovna neschyluje k válce. Pokud...
Kniha o prázdninovém přátelství dvou chlapců v létě 1937. Odehrává se v Záhoří u Prachatic. Myslím, že nemálo čtenářů si vzpomene na svoje vlastní dětská dobrodružství, přestože se pravděpodobně odehrávala jinde. Z knihy je cítit nadšení pro přírodu a láska k ní. A také to okouzlení prvním přátelstvím, na které člověk nikdy nezapomeneme. Další dějová linka je sílící nacismus sudetských Němců, první konflikty s chlapci v hitlerjugend a dokonce i nějaké násilí mezi Čechy a Němci ve městě. Skvělá prázdninová četba vhodná i pro děti cca od páté třídy.
Desetidílné rozhlasové zpracování se náramně povedlo, knihu jsem znal podle (mimochodem velmi zajímavého) názvu, ale nikdy mě nenapadlo si ji přečíst. Tak teď jsem si udělal tu radost a vyslechl si ji ve zvukové podobě. Rozhodně doporučuji.
Krásné přátelství dvou chlapců a jejich dobrodružství je jedna rovina příběhu, nenávist němců k českému obyvatelstvu je druhá rovina příběhu. Docela smutná doba která vnáší strach do děje příběhu, je cítit hrůzu blížící se války. Autorovi se krásně podařilo všechny tyto atributy zapracovat do příběhu. Moc pěkné.
Skvělá knížka o přátelství dvou kluků v nelehké době. Ovlivněni Dvěma divochy od Setona chtěli žít svůj zálesácký sen navzdory době. Znovu jsem přemýšlela o tom, jak by to asi dopadlo s naší zemí, kdyby se v Německu neobjevil ten uřvaný psychopat s knírkem a nezblbnul do té doby velice kulturní národ. Zvítězili by tady v roce 1946 komunisté? Nejen, že kluci by mohli v klidu žít svůj zálesácký sen, ale kolik lidí a rodin by nebylo nešťastných ať už vlivem nacismu nebo komunismu.
Poslouchala jsem na Českém rozhlase, mimochodem moc hezky zpracované. Autor čtenáři předkládá poutavý příběh přátelství dvou chlapců z různých sociálních vrstev z oblasti sudetské Šumavy. V příběhu můžeme sledovat, jak se v období prázdnin kluci jeden od druhého učí, jakým způsobem přemýšlejí o své rodině, sousedech i obyvatelích malého městečka. A jak jako nitka se do dobrodružných prázdnin knihou proplétá hrůzná hitlerovská propaganda, kterou zpočátku mnozí neberou úplně vážně. Krásná kniha, poetická a nelehká zároveň.
No tak já dokonce o tři víc... :-) A jsem ráda, že se stalo, vyprávění dvou chlapců je úžasné, napínavé s vůní lesa, dálek, vody a slunce. Zmíněné postavy a jejich osudy jsou jasně a stručně poutavě vykreslené. A pak ta nitka nastupujícího nacismu... Vůbec si neuvědomujeme, jaké nás potkalo štěstí.
Opravdu krásná knížka a díky za čtení na ČR.
Je ostuda, že jako prachatický rodák jsem objevil tuto knihu až ve svých 45 letech!
A je s podivem, že jí spousta lidí v Prachaticích (Záhoří) vůbec nezná.
Přitom právě pro místní, je určena. Příběh o přátelství dvou chlapců, kteří tráví letní prázdniny běháním po lese, se nijak zvlášť neliší od ostatních klukovských knih. Širokou veřejnost asi moc neosloví. Co dělá ale v mých očích knihu výjimečnou, je právě místo, kde se děj odehrává. Génius loci! Reálně, až magicky, přede mnou ožilo mé rodné město v roce 1937. Přenesl jsem se v čase na místa, kudy běžně chodím a potkával postavičky a osudy, které dnes už pamatuje opravdu jen pár nejstarších. Lidi a jména odvál čas, většina míst ale dosud zůstává. Městečko si žilo svým životem, protkané maloobchody, živnostníky a lidmi, kteří se vzájemně znali. Žádný automobilový ruch, mrtvé náměstí a neosobní supermarkety...
Oproti tomu, ale tehdy začali do prosluněné a poklidné atmosféry prosakovat nastupující henleinovci. A do mého narození, zbývalo 38 let...
P.S.: Škoda, že už Jiřího Frieda v našich ulicích nepotkám. Vzdal bych mu díky za zakonzervování tehdejších časů.
přátelství příroda fašismus 30. léta 20. století psychologické příběhy dobrodružství dětský hrdina pro dospívající mládež (young adult) pro chlapce maloměstoAutorovy další knížky
1957 | Básnický almanach 1956 |
1992 | Léto v Altamiře |
1962 | Časová tíseň |
2001 | Vzájemná korespondence |
1966 | Abel: Pohyby jednoho rána |
I já jsem se s knížkou setkala prostřednictvím Českého rozhlasu. Mně se audioverze líbila. Příběh je milým, křehkým svědectvím přátelství dvou chlapců, kterým bylo přáno na pozadí nelehké doby prožívat silné přátelské pouto a trávit společný čas v dobrodružných klučičích představách. Čtenáře/posluchače místy zamrazí předtucha situací budoucích, které na rozdíl od hrdinů zná. Bulela jsem u scény s lynčováním Achaciho Páciho.