Léto v řecké taverně

Léto v řecké taverně
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23744/leto-v-recke-taverne-23744.jpg 4 17 17

Tom Stone odjel na léto do Řecka, aby tam napsal román – a zůstal tam dvaadvacet let. Na malém ostrůvku Pátmos, kde měl svatý Jan apokalyptické vidění popsané v Knize zjevení, se zamiloval do krásné francouzské malířky Danielly. Svůj román dopsal, prodal a rozhodl se zůstat na ostrově trochu déle. Po sedmi idylických letech, které na Pátmu prožili, se narodilo jejich druhé dítě a oni odjeli na Krétu, kde Stone učil státní zaměstnance angličtinu a Daniella malovala ikony pro turisty. Ale Stone nechal své srdce na Pátmu. Když mu zavolal starý přítel Theológos a nabídl, aby si na léto pronajal jeho tavernu Krásná Helena, Stone po této příležitosti skočil – ke zděšení své manželky, která ho varovala, že by neměl zapomínat na staré rčení o Řecích přinášejících dary. Po návratu na Pátmos Stone velmi rychle pochopil, že se jeho postavení změnilo. Z přítele a příznivce se náhle stal konkurentem. Dostal dost tvrdou lekci o schopnostech Řeků smlouvat i o tom, jak nezvratitelné je působení kletby ďáblova oka. Už neměl čas po ránu v klidu usrkávat řeckou kávu nebo si v kruhu přátel vychutnávat oběd provoněný oreganem. Taverna zavírala ve tři hodiny ráno a znovu otvírala o čtyři hodiny později v sedm; práce se občas měnila v urputný boj o to, aby člověk dokázal zůstat vzhůru. Jediným povzbuzením pro něj v tu chvíli byly obrovské zisky, které se podle Theológova příslibu měly realizovat v srpnu, a radost z toho, že je zpátky na Pátmu: krása ostrova, staří přátelé i adrenalin úspěchu, když se rozšířily zprávy o Stoneově kuchařském umění a na ostrov začaly jachty přivážet hosty z Mykonu na večeři. Potom ale přišel srpen a zjištění, že ho Theológos okradl o tisíce dolarů. Sen se zhroutil a Stone se uchýlil ke svým blízkým, manželce a dětem, kteří celou dobu trpělivě čekali, aby mu mohli nabídnout svou podporu i lásku. ... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Summer of my Greek Tavérna, 2002


více info...

Přidat komentář

Katy_vKnihách
28.06.2024 3 z 5

Takový Peter Mayle po Řecku. Ale z téhle knihy nesálá ta tamní pohoda, která sálá z Peterových knih. Nemůžu si pomoct, ale celé to vyprávění mi nakonec vyznělo tak do ztracena, a ještě s tím, že Řekům jako národu, by se nemělo asi jen tak něco věřit. Což tedy vyzní dost neuctivě, vzhledem k tomu, že se tam autor rozhodl žít. Chápu, že popisuje, co se mu tam přihodilo. Ale, zrovna takový příběh bych na papír neházela, pokud mám tu zemi ráda. Spíš, jako by chtěl tou knihou upozornit na to, jací Řekové opravdu jsou. Takže extra o velký cestopis opravdu nejde. Spíše biografická kuchařka.

sykomora
07.01.2024 5 z 5

Moje oblibená. Doporučuji. Mám ale velkou slabost pro knihy typu " nechal svuj dosavadní život za zady, odstěhoval se jinam (nejlépe k moři nebo aspoň do Toskanka :) ) a co bylo potom ". Tato kniha je navic vtipná.


hanča34
10.07.2022 4 z 5

Aspoň v duchu jsem se přenesla do Řecka. Recepty na konci knihy jsou super.

Manifest blech
10.11.2021

Lehká oddechovka, krásný návrat do léta.

Briv
04.02.2016 4 z 5

Četla jsem ji před odjezdem do Řecka, příjemná oddechová kniha plus recepty navíc. Dýchala příjemnou pohodou, která člověka ponoukala přestavit si večerní neutuchající ruch taverny a i vůně které se z ní linou. Pro mě to bylo na "předdovolenkové" naladění ideální.

veronika0382
13.01.2016 5 z 5

Super oddechovka hlavně pro milovníky Řecka jako jsem já :-) Je tam něco málo i z historie Pátmu, hlavní hrdina popisuje svůj život strávený na ostrově, jak těžké je vést tavernu atd. Kniha je psaná podle skutečného života Toma Stona. Super je na konci 50 stránek receptů všech dobrůtek jako bonus. Navíc jsem zjistila, ze dělam mousaku úplně stejně (jen misto jeho červeného vína dávam bílé) jako hlavni protagonista, který ji mel na ostrově vyhlášenou :-) Takže paráda :-)

Amaranta
05.04.2012 3 z 5

No, pokud byl člověk někdy v Řecku, obzvlášť na ostrově, knihu si vychutná. A to doslova, protože je prokládána recepty, ze kterých mi voněla navštívená Kréta. Nemám co chválit, co kritizovat, Stone prostě popisuje, kterak se s přestávkami motal okolo Pátmu a tamní taverny. Poněvadž jsem si knihu vzala do vlaku (a bylo léto), byla jsem spokojená.

Štítky knihy

Řecko vaření autobiografické prvky řecká kuchyně

Autorovy knížky

Tom Stone
americká
2005  71%Léto v řecké taverně