Stříbrná židle
C. S. Lewis (p)
Letopisy Narnie série
Narnie… kde obři chystají zkázu… kde zlo splétá sítě… kde vládnou kouzla… Navzdory neznámým nebezpečím a hlubokým a tmavým jeskyním je skupinka přátel vyslána hledat uneseného prince. Na své výpravě do Podzemí se však setkávají s daleko krásnějším a daleko hrozivějším zlem, než si vůbec dokázali představit.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 1992 , Orbis pictus (CZ)Originální název:
The Silver Chair, 1953

Tento díl mi přišel stupeň lepší než ty předchozí. Sice se stále vypráví podle zajetého schematu, ale to nevadí. Příběh je důležitější. Veškerá pozornost je soustředěna na hlavní trojici postav a děj se od nich v podstatě nehne a všichni ostatní dělají spíš křoví. Někdo se tu vydává na cestu s určitým cílem podobně jako v Jitřním poutníkovi, ale tentokrát tu nejsou žádné zbytečné odbočky a jde se přímo za nosem. Možná až moc přímo, protože není problém uhodnout, jak to dopadne mnohem dřív, než autor zamýšlel.

Moje oblíbená Narnie i když s jinými hlavními postavami.Na začátku jsem si myslela,že už to nebude ono,ale nakonec mě knížka svým kouzlem zase dostala.

Líbil se mi i tento díl...všechny jsou velice hezké:) Každopádně Kůň a jeho chlapec je nejlepší:)

Narnii mám prostě ráda. A to i tyhle pozdější díly, kde už jsou jiné děti. Je to velice milá pohádka..

Myslela jsem, že už se nikdy ke čtení dalších dílů Narnie nedostanu, ale nakonec přeci jen.. Statečně jsem překousala těchto pár stránek a to za chvíli.
Je pravda, že Eustác mi není už tak sympatický jako předchozí čtyřka, ale co se dá dělat.. Nikdy jsem neměla moc pozitivní názor na Narnii a ani tentokrát tady nebudu jásat. Filmy ještě jakžtakž zvládám, ale knihy.. Nelíbí se mi styl, kterým to je napsaný a myslím si, že takovéhle příběhy by si zasloužily podrobnější popis. Jako pohádka pro děti je to ale moc hezké. Kdybych to začala číst mladší, možná by se mi to líbilo více.. Bohužel.. Sáhla jsem po tom, až teď.. A to hlavně z toho důvodu, že Narnii četl opravdu každý a byla by ostuda nepřečíst to!
Když to nebudu moc okecávat, tak tedy.. Přečíst se to dalo, ani mi to nějak nevadilo, ale také musím říct, že píběh mě zase tolik neuchvátil.

Jak už tam nejsou ti stateční 4 sourozenci,tak už ta Narnie není ono. S Eustancem a Jill ten příběh taktrošku váznul.
křesťanství zfilmováno fantasy pro děti dobrodružství rozhlasové zpracování fantasy mluvící zvířataAutorovy další knížky
1991 | ![]() |
2008 | ![]() |
1993 | ![]() |
1992 | ![]() |
1993 | ![]() |
I když už bez hlavních hrdinů předešlých tří dílů ale u mě dobrý...