Lety a pády
Vladimír Renčín
Kniha kreslených vtipů doplněná rozhovorem Renčína s Rudolfem Křesťanem a vloženým plakátem.
Inteligentní humor, vztahující se k době, kdy autor tvořil. Některé myšlenky jeho postaviček se mohly vykládat různým způsobem a byl v podezření, že to není dostatečně "socialistické". Je dobře, že ve své tvorbě neustal a pokračoval. Rambousek, Dlabáček, Marie, Josef a František mi to vše opět naznačili a vysvětlili!
Velice milá vzpomínka na dobu minulou, kdy Dlabáček a spol. či Jiránkův Jíra z Maršova (baštící chrousty) byli nejpopulárnější komiksové postavy.
Pan Renčín byl a je dodnes pro mě jedničkou v oblasti kresleného humoru. Důkazem je i tato kniha.
Je plná nenapodobitelného, jedinečného, originálního a hlavně inteligentního humoru, který není postavený na žádné prvoplánovitosti a lacinosti. Svými obrázky dokázal Vladimír Renčín neuvěřitelně vtipným a osobitým způsobem přesně vystihnout hlavní znaky, atmosféru a charaktery lidí každé doby. Škoda, že už není mezi námi – docela by mě zajímal jeho pohled na dnešní svět a vše, co se právě děje.
Dodnes mám schovanou krabici plnou jeho anekdot, které jsem si vystřihovala z různých časopisů a pohlednice, které se daly koupit v trafikách.
„Moudra“ Rambouska, Dlabáčka a dalších jsou nesmrtelná...
Sbírám vše od nejvyššího apoštola českého humoru, a to od pohlednic, přes výstřižky až po knihy. Toto je jedna z nich, vyšla před vánočními svátky v r.1986 a já si vystál ve čtvrtek frontu. Dopadlo to dobře (celkem vydáno 200.000 výtisků), zakoupeno za 45.-Kčs.
Miluji zejména dvě kresbičky:
1. Marie Hamáčková zírá před chalupou do dálavy a sděluje manželovi:
"Kráčí k nám pošťák Matěj a drží nějaký balíček.
Doufám, že konečně dostaneš rozum !"
2. Hamáček s Dlabáčkem si připíjejí na rozhraní Silvestra a
nadcházejícího roku (za úplňku).
Hamáček: Kromě Rambouska, který mi dluží dvacet korun, připíjím
všem lidem dobré vůle.
Dle pana Renčína měl druhý vtip pokračování. Ihned po novém roce dostával v obálce modré dvacetikoruny se Žižkou od mnoha Rambousků s omluvou, že se zpozdili s platbou, a to bez zpáteční adresy odesílatelů. Autor to vyřešil tím, že zakoupil pár lahvinek červeného a připíjel až do vyčerpání nakoupeného všem Rambouskům.
"Nedoslýchám, mladý muži, kam jste říkal, abych si strčil své bohaté životní zkušenosti?" Tahle kniha... To je něco úžasného. Jako dítě jsem ji často bral z dědovy knihovny, prohlížel a četl, a ačkoliv jsem rozhodně nemohl všemu rozumět, bavil jsem se výborně. Takže když jsem na ni dnes náhodou narazil v antikvariátu, bylo to jasné. Vladimír Renčín tu v plné síle rozehrává pro něj typické šarvátky člověka s přírodou, blbosti s chytrostí nebo s ještě větší blbostí, velmi rád ukazuje člověka jako domnělého pána tvorstva, který si myslí, že všemu rozumí a na všechno dosáhne, ale samozřejmě to je úplně jinak. Když satiru, tak právě takovou - k popukání i zamyšlení zároveň.
Ked lovim v internetovych vodach antikvariatov, vzdy skontrolujem HUMOR, a prihodim si jednu dve obrazkove. Nakoniec su to najvacsie klenoty mojej zbierky. Bez debaty, s trochou smutku konstatujem, ze takyto inteligentny humor sa nejak vytratil. Neviem ako v cechach, na slovensku urcite. Krasne stravena hodina pri listovani touto knihou a salkou kavy.
Skvělá kniha, kterou jsem mnohokrát jako dítě vytáhla z knihovny rodičů, a pročítala. Renčínův humor mám tak nějak v krvi. A je v mnoha případech nadčasový. Prostě dokonalost sama. :)
Zde je příklad, jak dokážou být "obyčejné kreslené vtipy" naprosto geniálně geniální!
..."Ústav pro jazyk český? Spisovně se řekne: ty parchante nebo ty pancharte?" :-)))))
Další poklad z knihobudky na náměstí. Milá kniha s příjemným humorem. Tuhle si nechám :-)
S touhle knížkou jsem strávila dnešní příjemný až poetický podvečer :-) ... nelituji ani minuty času s ní strávené ... pobavila, uvolnila ... a tak celkově potěšila :-).
1986 | Lety a pády |
1982 | Renčín 99 |
1991 | To nás těší, že jsme Češi |
2000 | Kniha lesů, vod a strání |
1993 | Jak se do lesa volá .... |
Opravdu velmi obsáhlá a moc pěkně vydaná knížka kreslených vtipů Vladimíra Renčína. Autor patřil zcela určitě k vůbec nejlepším českým karikaturistům. Miluji jeho humor už od dob kreseb v Dikobrazu! Vždy jsem se těšil na nové číslo a přímo cíleně vyhledával jeho karikatury. Ony totiž všechny jeho kreslené postavičky úplně překypují takovým originálním druhem laskavého inteligentního humoru, který je pro něho typický. Byl to prostě Pan Kreslíř. V knížce je navíc krátké povídání o Renčínovi a pak také zajímavý rozhovor Rudolfa Křesťana s autorem. Knížku zcela jednoznačně doporučuji! Jeho vtipy vám určitě zvednou náladu.