Dítě číslo 44
Tom Rob Smith
Lev Děmidov série
1. díl >
Když strach dokáže umlčet celý národ, alespoň jeden člověk musí vyslovit pravdu... Sovětský svaz, rok 1953. Stalinův železný stisk neustále sílí. Brutální praktiky ministerstva státní bezpečnosti (MGB) nejsou žádným tajemstvím. Režim dokonce občanům přikazuje věřit, že socialistické společnosti se podařilo zcela vymýtit zločinnost. Když se u železniční trati v Moskvě najde mrtvola malého chlapce, zaskočí příslušníka MGB Lva Děmidova – válečného hrdinu, upřímně oddaného režimu – tvrzení příbuzných oběti, že šlo o vraždu. Lev splní rozkaz nadřízených a pomůže zatajit fakta, začnou v něm však hlodat pochybnosti. Brzy poté se jeho život převrátí naruby. Lva degradují a s manželkou Raisou, podezřelou ze špionáže, pošlou do zapadlého města na Urale. Ke svému překvapení Lev zjistí, že k vraždám dětí dochází i tam. Manželé si dobře uvědomují, že později je čeká mnohem tvrdší trest než pouhé vyhnanství. Snad právě proto se rozhodnou riskovat život a pátrat po vrahovi na vlastní pěst. Román Dítě číslo 44, zdařilý a oceňovaný debut mladého britského autora Toma Roba Smithe, vychází ze skutečného případu sériového vraha Andreje Čikatila. Román s reálným pozadím nabízí kromě strhujícího kriminálního příběhu i děsivý obraz diktatury, která se drží u moci jen díky stupňovanému teroru.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2009 , Knižní klubOriginální název:
Child 44, 2008
U této knihy jsem měla podobný pocit jako u 1984. Drsnější téma, i přesto se to četlo se zatajeným dechem.
Kniha mě úplně pohltila. Drsné prostředí Sovětského svazu, boj obyčejných lidí s krutým režimem, naivně ideologický hlavní hrdina a do toho dechberoucí kriminální případ zakládající se na skutečném případu. Hrůza a děs. Žádný odpočinkový příběh, vždy jsem knihu odkládala se zvýšeným tepem. Ale četla se výborně.
Z knihy mě bylo hlavně smutno. Popis hrůz mě přišel od autora někdy až prvoplánový, něco být vůbec nemuselo. Co se mě líbilo, tak "prozření" hlavního hrdiny i popis obyčejného života v tehdejší SSSR, co se mě líbilo méně, tak zcela nevěrohodný příběh (hlavně poslední třetina) a konec (motiv vraha). Nicméně kniha je velmi čtivá, nemohla jsem se od ní odlepit a jsem ráda, že jsem si ji mohla přečíst.
Kniha nám přibližuje hrůzovládu Stalinského aparátu a tajné služby. Doporučuji všem k přečtení, stejně jako navazující Utajovaný projev. Z Agenta 6 je již cítit snaha o prodloužení série, ale je to taky dobrá kniha. Farma je ze současnosti, ale taky napínavý příběh, kdy stále o někom uvažujete, ale nakonec je vše úplně jinak. Doporučuji stáhnout z ulož.to i film Dítě 44. Je to sice jen asi 60% knihy, ale také dobré. Chybí tam ale úvod knihy, kdy matka říká malému synovi..Vy jste lovili kočku (na jídlo byl hladomor), ale přitom někdo lovil vás...(jeho malého bratra někdo unesl a...) Doporučuji přečíst tuto realitu, zejména snílkům, kteří bojují s Kotletovským upíry a mimozemšťany, ať si sednou na prdel...
Skvělá kniha, překvapivý konec. Ovšem prostředí Sovětského svazu není moc pro mě a proto 4*
Musím říci, že mě tato kniha opravdu překvapila. To jak je popisován krutý a neodpouštějící řád, který již mladým lidem nic neříká, je opravdu velmi pozitivním bodem této knihy. Kniha má všechny znaky velmi dobrého thrileru, má velký spád, zajímavou zápletku a hlavního hrdinu, který projde veletočem poznání. I když by nikdy neopustil svoji zem a lid, je právě toto spíše tím slabším a naprosto nečekaný konec, který jako by vypadnul z pera akčního Hollywoodského spectaclu, spíše tuto knihu sráží. Pro mě je to škoda, protože první polovina knihy je opravdu excelentní a již dlouho jsem si neliboval v tak jiskřící atmosféře 50 let SSSR, navíc zajímavá kriminální záplatka, škoda, ale tentokrát nemohu dát plný počet.
Na to, že většinou knihy o Rusku nemusím, tak tohle bylo super. Knížka mě zaujala v podstatě od prvních stránek. Hodně se mi líbil popis života obyčejných lidí i agentů propojený s příběhem knihy.
Všudypřítomný strach a tíseň Ruska 50. let čiší z každé stránky. Výborně napsané, napínavé.
Vyborne napsana knizka, kterou jsem precetla se zatajenym dechem. Atmosfera 50. let je popsana naprosto brilantne. Zacala jsem knihu cist s tim ze pujde o klasickou detektivku, coz vlastne neni, i kdyz detektivni linka linka je take zajimava, ale mnohem dulezitejsi je v knize boj hrdinu se systemem. Pri cteni mnohdy ctenar jen bezmocne skripe zuby. Rozhodne si poridim i navazujici Utajovany projev.
Praktiky Sovětského svazu a státní bezpečnosti MGB byly popsány velmi barvitě a knihu jsem přečetla jedním dechem. Je šílené, co se v té době dělo... A přitom to není zas až tak dávná minulost.. :-( Určitě doporučuji přečíst, hlavně tomu, koho zajímají poměry té doby.
Režim v ZSSR bola neskutočná zaberačka na psychiku, ako aj na rozsah morálky jednotlivca. Zachovať si dôstojnosť, zdravý úsudok, a predovšetkým, čisté svedomie v danej dobe, muselo byť až nadľudsky neľahké....Možno aj preto ma Lev Demidov jednoducho dostal. I keď neostal nepoškvrnený...
Doposud po přečtení nevím co bylo strašidelnější.. popis absolutní demagogie tehdejšího režimu v SSSR nebo samostatný příběh, který se v té době odehrává. Režim kde sledovatel se stává sledovaným, kde panuje každodenní strach z čehokoliv a do toho se objeví chladnokrevný zabiják, zákonitě musíte mít husí kůži a pocit, že čtete něco hodně dobrého.
Vážný mrazivý příběh, skvělé napsaný, hluboce se dotýkající a s vynikající pointou. Rozhodně doporučuji :)
Samotný detektivní příběh mi přišel slabší, zejména vyústění, ale popis poměrů v Sovětském svazu v 50. letech naprosto skvělý, proto se vyplatí knihu přečíst.
Bavilo mě to. Chtěl jsem dát 5 hvězdiček. Za závěrečné odhalení vraha a jeho motivaci musím jednu ubrat. Snaha o šokující zvrat byla spíše na škodu.
Velmi napínavé, kniha vás v první polovině nepustí, ve druhé už je to malinko pomalejší. Skvěle popsaná atmosféra doby, chudoba a nemožnost mít jiný názor než je ten oficiální. I přes velmi dobře napsaný příběh je kniha plná klišé, která se ale dají odpustit pro tu skvělou čtivost.
stalinismus Rusko zfilmováno politika 50. léta 20. století sérioví vrazi Sovětský svaz KGB státní terorismus podle skutečných událostí
2009 | Dítě číslo 44 |
2016 | Farma |
2011 | Utajovaný projev |
2013 | Agent 6 |
2009 | Čas pomsty / Vzpomínáš si? / Dítě číslo 44 / V šachu - zkrácené verze |
Zajímavé dílko, tuším, že se propojují autorovy fikce s popisem celkem nedávné reality, ale musím říct, že mě několikrát až mrazilo v zádech. Určitě mohu doporučit k přečtení.