Agent 6 přehled
Tom Rob Smith
Lev Děmidov série
< 3. díl
Lev Děmidov, hlavní postava kriminálních bestsellerů Dítě číslo 44 a Utajovaný projev, už není členem moskevské tajné policie. Poté co byly jeho žena Raisa a dcery Zoja a Jelena zařazeny do delegace nazvané Mezinárodní mírové turné studentstva a vyslány do Spojených států, však znejistí. A právem: bez možnosti jakkoli zasáhnout sleduje, jak politická mašinerie šedesátých let nemilosrdně zničí jeho rodinu. Lev však není z těch, kdo se s tím smíří. Na vlastní pěst se vydává po stopách člověka, který ví, co se v New Yorku té tragické noci odehrálo. Člověka označovaného jako Agent 6.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2013 , Knižní klubOriginální název:
Agent 6, 2011
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Agent 6. Přihlašte se a napište ho.
Skvělý špionážně dobrodružný příběh, výborně prokreslené postavy i prostředí. Naprosto nechápu hodnocení zde ....
65% - Třetí pokračování příběhu bývalého příslušníka MGB Lva Děmidova zasazeného do poněkud fiktivně popsaného Sovětského svazu za Stalinovy a Chruščevovy vlády a Afghánistánu v roce 1980 jsem četla pro změnu v češtině, ale nepřišlo mi to jako zásadní rozdíl ve vnímání knihy, takže čest překladateli za umění zachovat styl toho jak Smith píše.
On totiž píše pořád tak nějak stejně - zkrátka jako nadšený anglický studentík, který si načetl o situaci v SSSR (a zde i v Afghánistánu) všechno možné, ale jeho schopnost popsat, jak by jím navozené situace probíhaly (pokud by se tak opravdu mohly stát, což asi těžko) a jak by je postavy prožívaly je zkrátka omezená tím, že sám nikdy v podobném režimu nežil. Když Lvova manželka Raisa přijíždí jako vedoucí zájezdu do New Yorku s adoptovanými a nyní již dospělými dcerami Zojou a Jelenou, aby tam na půdě OSN odehráli koncert, je celkem úsměvné číst si o tom, jak si člověk ze Západu představuje, že člověk z SSSR návštěvu v USA vnímal (a jak to vnímali američtí agenti). Celá ta historka kolem černošského zapomenutého zpěváka Austina, který se snažil v USA prosazovat komunistické myšlenky (a jak potom dopadl), je těžko uvěřitelná - ale tak zase nás autor obšťastnil při jeho dávné návštěvě Moskvy flashbackem o tom, jak to tehdy bylo s tím Lvovým a Raisiným seznámením.
No a pak přijde v anotaci zmiňovaná tragédie a příběh se přesune o několik let později do Afghánistánu, a přestože mi dějová linka o Lvovi jakožto poradci při snahách Sovětů o okupaci připadala asi tak nejčtivější z celé knihy (zejména ta senzační část o tom, jak se odtud dostal do USA), byla to v podstatě taková nadbytečná vsuvka, v níž autor zúročil svůj zájem o tuto část historie, ovšem ani zde jsem jeho popisům života a uvažování běžných Afghánců, jak těch, co se přidali k okupantům, tak těch, co byli ochotni položit život svůj i ostatních v boji proti nim, nedokázala uvěřit. A tomu naivnímu melodramatickému závěru v SSSR už vůbec ne.
Kniha Agent 6 v seznamech
Afghánistán detektivní a krimi romány Rusko 20. století USA (Spojené státy americké) 80. léta 20. století Sovětský svaz studená válka
2009 | Dítě číslo 44 |
2016 | Farma |
2011 | Utajovaný projev |
2013 | Agent 6 |
2009 | Čas pomsty / Vzpomínáš si? / Dítě číslo 44 / V šachu - zkrácené verze |
Tak bohužel třetí pokračování ságy Lva Děmidova, bývalého agenta KGB, potvrdilo sestupnou tendenci kvality a od čtyř hvězd jsem se dostal až ke dvěma. Zobrazení socialisticky naivní paranoie ve SSSR a i čarodějnický hon na komunisty v JÚESEJ v rámci úvodních desítek stran jsou těmi nejlepšími částmi knihy, zbytek je nezáživný a utahaný balast včetně neopodstatněné Afghánské epizody. A konec - no větší melodrama jako v Americe, tak v Sajuzu jsem dlouho nezažil - slabota - 40 %