Dítě číslo 44
Tom Rob Smith
Lev Děmidov série
1. díl >
Když strach dokáže umlčet celý národ, alespoň jeden člověk musí vyslovit pravdu... Sovětský svaz, rok 1953. Stalinův železný stisk neustále sílí. Brutální praktiky ministerstva státní bezpečnosti (MGB) nejsou žádným tajemstvím. Režim dokonce občanům přikazuje věřit, že socialistické společnosti se podařilo zcela vymýtit zločinnost. Když se u železniční trati v Moskvě najde mrtvola malého chlapce, zaskočí příslušníka MGB Lva Děmidova – válečného hrdinu, upřímně oddaného režimu – tvrzení příbuzných oběti, že šlo o vraždu. Lev splní rozkaz nadřízených a pomůže zatajit fakta, začnou v něm však hlodat pochybnosti. Brzy poté se jeho život převrátí naruby. Lva degradují a s manželkou Raisou, podezřelou ze špionáže, pošlou do zapadlého města na Urale. Ke svému překvapení Lev zjistí, že k vraždám dětí dochází i tam. Manželé si dobře uvědomují, že později je čeká mnohem tvrdší trest než pouhé vyhnanství. Snad právě proto se rozhodnou riskovat život a pátrat po vrahovi na vlastní pěst. Román Dítě číslo 44, zdařilý a oceňovaný debut mladého britského autora Toma Roba Smithe, vychází ze skutečného případu sériového vraha Andreje Čikatila. Román s reálným pozadím nabízí kromě strhujícího kriminálního příběhu i děsivý obraz diktatury, která se drží u moci jen díky stupňovanému teroru.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2009 , Knižní klubOriginální název:
Child 44, 2008
Řek bych, že je to pro silnější povahy. Nevím, co byla větší hrůza, jestli ty vraždy dětí, nebo stav Sovětské společnosti. Ale rozhodně je to velice poctivě a kvalitně napsaný příběh.
Někdo tady psal, že jsou situace překombinované a neuskutečnitelné. Možná trochu ano, ale za tu čtivost a zábavu s knihou od první do poslední stránky to stojí.
Začala jsem ji číst hlavně proto, že jsem nic jiného po ruce neměla a taky jsem ji z ruky nedala, dokud jsem ji nedočetla :-) A popis doby mě tak strhl, že jsem si pak dodatečně začala rozšiřovat své znalosti o historii Ruska.
Nejlepsi kniha,kterou jsem cetla od zacatku do konce super super super uz se tesim na knihu Farma
Mé přesné hodnocení je spíše 4,5*. Proč ne 5*? Občas mi přišel Lev skoro až jako terminátor, ale jinak za mně hodně povedená knížka. Čtivá, akční, napínavá a kdybych nevěděl vůbec kdo je Andrej Čikatilo, pak bych dal nejspíše 5* určitě. Užil jsem si tu knihu a všem ji jen můžu doporučit.
Musím říct, že jsem se ke čtení knihy dlouho odhodlávala, až jsem se odhodlala. Odrazovalo mě trošku počet stránek a i téma, vraha dětí..Ale nelituji toho , že jsem se do čtení pustila. Knihu jsem nepustila dokud jsem jí celou nedočetla. Za mě perfektně zpracované téma, po celou dobu je udržováno napětí a až do samotného konce vlastně nevíte jak příběh dopadne. Filmové zpracování je jen slabý odvar výborně zpracované knihy. Doporučuji
Za mě skvělé! Nebylo to až tak o hledání vraha, ale o popisu a pochopení doby a to pro mě bylo velmi příjemné.
Tuto knihu jsem zahlédla někde v upoutávce s tím, že jde o strhující příběh. Měla jsem obavy, že bude drsnějšího rázu. A i přes počáteční obavy jsem se nenechala odradit ani začátkem knihy a nechala se strhnout příběhem s drsného Ruska. Musím přiznat, že se mi kniha líbila a dobře se mi četla.
Najprv som si pozrela film a ten ma velmi neoslovil, ale hovorim si ,ze dam sancu aj knihe, mozno ze to bude lepsie. Sice ma kniha zaujala o nieco viac ako film, ale stale to nebolo ono. Nejak ma to neuchvatilo ani nevtiahlo do deja. Dej ako taky je dobry, ale nie velmi dobre spracovany, ako vo filme tak aj v knihe.
Napínavé ano, uvěřitelné už méně (mám na mysli celou tu "útěkovou" anabázi)…
A zvláštní, těžkopádný styl, na který jsem si jen těžko zvykal…
Nicméně velká pochvala autorovi za to, že prostřednictvím "dobrodružného" příběhu (který si mnozí přečtou PRÁVĚ pro tuto jeho "dobrodružnost") tak barvitě a věrohodně vylíčil nepředstavitelnou zrůdnost (ne)fungování totalitního státu…
Tom Rob Smith si nevystačil jenom s popisem událostí, ale věnuje se i Lvovým úvahám a pochybnostem o jeho manželství. Stále více si uvědomuje, že s Raisou žijí spíš vedle sebe než spolu. Nemají nic společného, navíc ji podezírá z nevěry a nechává ji sledovat. Cestu k sobě paradoxně začnou nacházet ve chvíli, kdy kromě holých životů nemají nic.
Po pár stránkách jsem knihu chtěla odložit, zásadně se vyhýbám detektivkám, ve kterých jsou zabíjeny děti nebo jim je nějak ubližováno, takže mne první dvě kapitoly hodně zaskočily a bylo mi opravdu těžko.Množství kladných hodnocení však dávalo tušit zajímavý čtenářský zážitek, takže jsem udělala vyjímku. Kniha mne opravdu hodně zasáhla, zvlášť pokud člověk uváží, že vychází ze skutečných reálií, to zobrazení krutostí nelidského režimu bylo tak děsivé, že to budu dlouho vydýchávat. Škoda, že některé zajímavé momenty byly jen rychle odbyty /konkrétně myslím učitele Ivana a jeho roli v celém tom šíleném nelidském soukolí/. Zároveň mne trochu zklamalo rozuzlení, přišlo mi nelogické a nevěrohodné /klidně bych se spokojila s prostým odhalením šíleného zločince, toto bylo opravdu překomplikované, nicméně pro někoho určitě velmi efektní/, stejně tak jako závěrečné zůčtování ve sklepě bylo pro mne zbytečně patetické. Přesto však knihu hodnotím jako jednu z nejzajímavějších detektivek, jaké jsem v poslední době četla. Hned začínám s pokračováními, jsem zvědavá, jestli do osudů Lva a jeho rodiny nějak zasáhne Naďa.
Škoda, že nemohu dát šest hvězdiček. Opravdu skvělá kniha, kterou by si každý člověk měl přečíst. Určitě doporučuji.
Bohužel mi nesedl styl autora.
Pořád jsem se do knihy nemohla začíst a užít si ji.Pořád jsem čekala,ale jednoho dne jsem to vzdala.
Co musím uznat,že příběh je skvělý,ale k čemu mi je geniální příběh,který mě nevtáhne.
Ruské válečné historické knížky mě nezajímají. Předem jsem se děsila toho, jak budu přeskakovat nudné pasáže. Ve skutečnosti jsem se nemohla dočkat, až otočím stránku a knihu přečetla za 2 dny. Děj v poválečném Rusku je mi známý obecně z dějepisu, ale díky knížce se na to dívám úplně jinak, Dnes si člověk skutečně neuvědomuje a hlavně neváží svobody slova a myšlení. Určitě si přečtu více knih podobného tématu a i další díly od autora DÍTĚ ČÍSLO 44.. Knížku skutečně všem doporučuji. A PS: absolutně mě ta souvislost nedošla :) Konec byl proto fakt překvapující.
Tak nakonec se mi to hodně líbilo :). Především konec byl vážně skvělý a překvapující a proto jsem knize i musela dát nakonec 5 hvězdiček. VŠEM KNIHU MŮŽU JENOM DOPORUČIT!! :)
Skvělá kniha! Nejdříve jsem četla 3 díl (Agent 6) a děj mě zaujal, proto jsem si musela přečíst i předchozí 2 díly. Ve srovnání má Dítě č. 44 rozhodně na začátku poutavější děj. Místy mi přijdou některé pasáže málo věrohodné, ale celkový obraz příběhu je výborný. Napínavé od začátku do konce, pokud nedočtete nikdy nezjistíte závěr :).
Neskutečná kniha - přečtená jedním dechem! Neskutečně napínavá, děj zasazen do doby a místa o kterém jsem dosud až tolik nevěděla.....člověk má trochu představu o obojím,ale hodně věcí mě teda šokovalo....Doporučuju!
stalinismus Rusko zfilmováno politika 50. léta 20. století sérioví vrazi Sovětský svaz KGB státní terorismus podle skutečných událostí
2009 | Dítě číslo 44 |
2016 | Farma |
2011 | Utajovaný projev |
2013 | Agent 6 |
2009 | Čas pomsty / Vzpomínáš si? / Dítě číslo 44 / V šachu - zkrácené verze |
Nemám ráda detektivky, ale tato kniha...wau neuvěřitelná a pro mě i nepopsatelná... Četla jsem jedním dechem.