Levandulová princezna: První láska Karla IV.
Hana Parkánová-Whitton
Audiokniha Blanka z Valois – Levandulová princezna, autorka Hana Whitton, čte Jakub Saic. Mladičká Blanka z Valois, sestřenice francouzského krále, se nebrání diplomaticky sjednanému sňatku s českým kralevicem Václavem, budoucím králem Karlem IV., neboť ví, že ji jako urozenou dívku čeká dohodnuté, politicky výhodné manželství. S českým princem se navíc bezpočtukrát setkala u královského dvora. Okolnosti však mladé manžele nadlouho rozdělí. A když se pak Blanka konečně může vydat za manželem do Českého království, uvědomí si, že ji čeká setkání s mužem, kterého vlastně nezná.... celý text
Příběh o levandulové princezně-jak nazýval Karel IV.-svou manželku Blanku z Valois ,byl průměrný, ale dal se číst. Měla jsem pocit, že se v knize víc popisují avantýry Jana Lucemburského - otce Karla IV.
Jediná knížka od Hany Whitton, kterou jsem zvládla přečíst, protože jsem ji četla jako první....sloh hrozný, postavy jednoduché, stále se opakující slovná spojení, například: zrnka prachu se vířila, přitiskl si ruku na hruď ve dvorném gestu, kočár se drkocal...jedním slovem strašné.
Historické knihy čtu ráda, Karla IV. mám taky v oblibě, ale toto mi přišlo dost hloupé. Prostě průměrná červená knihovna v historickém hávu.
Kniha se mi moc pěkně četla, mám ráda tyto romány postavené na pár skutečných informací z historie. Blanka a Karel se ale vlastně moc neužili a to hlavně díky jeho otci Janu Lucemburskému. Líbí se mi, že i když byla Blanka z Francie, měla chuť se naučit česky a zamilovat si zemi svého manžela.
Karel IV., král a císař, 1316-1378 14. století Blanka z Valois, královna, 1316–1348 česká literatura panovníci historické romány české romány manželky panovníků
2007 | Anna Česká: Dcera Karla IV. na anglickém trůnu |
2009 | Eliška Přemyslovna |
2006 | Zimní královna |
2011 | Anna Falcká |
2021 | Adam ze Zbraslavi a případ královského levobočka |
Pěkně psaný příběh o Karlu IV. a jeho lásce. Romantika v historické době. Na knize se mi líbí, že na konci má autorka uvedeno, co byla skutečnost, skutečné historické postavy a co bylo vymyšleno.