Levandulová princezna: První láska Karla IV. přehled
Hana Parkánová-Whitton
![Levandulová princezna: První láska Karla IV. Levandulová princezna: První láska Karla IV.](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543613/bmid_levandulova-princezna-prvni-laska-karla-iv.jpg?v=1724652571)
Audiokniha Blanka z Valois – Levandulová princezna, autorka Hana Whitton, čte Jakub Saic. Mladičká Blanka z Valois, sestřenice francouzského krále, se nebrání diplomaticky sjednanému sňatku s českým kralevicem Václavem, budoucím králem Karlem IV., neboť ví, že ji jako urozenou dívku čeká dohodnuté, politicky výhodné manželství. S českým princem se navíc bezpočtukrát setkala u královského dvora. Okolnosti však mladé manžele nadlouho rozdělí. A když se pak Blanka konečně může vydat za manželem do Českého království, uvědomí si, že ji čeká setkání s mužem, kterého vlastně nezná.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Levandulová princezna: První láska Karla IV.. Přihlašte se a napište ho.
![Netae Netae](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Není to špatné, jen takové plytké. Autorka hodně opakuje slovní spojení, což je trochu rušivé. Ale zase mě to donutilo najít si informace o Blance a něco se o ní dozvědět i mimo knihu, to je určitě plus.
![bigcomet bigcomet](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi čtivá kniha o první manželce Karla IV. Krásně napsaný romantický příběh o prvním setkání, manželství, následném dlouhém odloučení. Příběh mapuje krátký život Blanky z Valois, která milovala Karla IV a on miloval ji.
Hezký náhled do života ve Středověku.
Kniha Levandulová princezna: První láska Karla IV. v seznamech
v Mé knihovně | 113x |
Karel IV., král a císař, 1316-1378 14. století Blanka z Valois, královna, 1316–1348 česká literatura panovníci historické romány české romány manželky panovníkůAutorovy další knížky
2007 | ![]() |
2009 | ![]() |
2006 | ![]() |
2011 | ![]() |
2021 | ![]() |
Krásný romantický příběh o Karlovi IV. a jeho první manželce Blance.
Jako milovník historických knih jsem nemohla nechat bez povšimnutí sérii o manželkách významného krále Karla IV. Už od školy mě jeho příběh velice zajímá, koneckonců jedná se o našeho významného krále, který nám zde ponechal hodně památek a jeho příběh je více než zajímavý.
Jeho první manželku Blanku mam velmi v oblibě. Krásná a chytrá francouzská princezna, se kterou se prý doopravdy milovali. Jsem proto velice ráda, že o nich máme napsaný takový krásný román, škoda jen, že tak krátký.
Knížka krásně zachycuje jejich první společné momenty, počátek jejich manželství, následné odloučení, a pak další setkání a společnou cestu životem. A všechno tak krásně romanticky napsané, a ráda věřím, že tomu tak skutečně mohlo být.
Určitě doporučuji k přečtení.