Levhart
Jo Nesbø
Harry Hole série
Spletitý případ z prostředí drsných norských hor a Afriky, kde Harry Hole pátrá po netradičním mučicím nástroji. 8. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Norským hlavním městem otřásl nález dvou ženských těl i způsob jejich smrti. Obě totiž utonuly ve vlastní krvi. Oddělení vražd čelí záhadě – bodné rány ve tvářích obětí jsou četné, pravidelné, a navíc byly vedeny zevnitř úst. Jaká vražedná zbraň je mohla způsobit? Mladá kriminalistka Kaja Solnessová je vyslána do Hongkongu, aby odsud přivedla zpátky do Osla jediného člověka, který může takový případ vyřešit – Harryho Holea.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2021 , Kniha ZlínOriginální název:
Panserhjerte, 2009
Osmý díl ze série. Osmý případ Harryho Holea.
Opět nesmírně čtivá kniha, která vás udrží v napětí do poslední stránky. Jo Nesbø navíc dokáže vytvořit tak propracované a reálné postavy, že z každé stránky cítíte jejich emoce, touhy a sny.
„Někdy si myslíme věci tolikrát a tak často, až máme dojem, že jsme je pronesli nahlas.”
Samotný detektiv Harry a jeho profesní/osobní eskapády či náklonnost k alkoholu nemusí být pro všechny čtenáře „to pravé ořechové”. Jenže právě tyto nedostatky z něj dělají člověka. Byl svědkem mnoha těžkých událostí a přišel o ty, na který mu záleželo. A protože nechce být znovu raněn, utápí své city v alkoholu. Navenek se projevuje tvrdým chováním bez respektu k autoritám. Ale tam uvnitř, hluboko pod povrchem, se nachází křehká duše, která chce milovat a pomáhat těm, kteří to nejvíce potřebují.
Knize se nedá upřít, že je čtivá, má spád, pořád se tam něco děje, sondy do života postav mají většinou něco společného s dějem, případně se snaží navést na potenciálního vraha. Jen u osmé knihy toho má člověk trochu dost, protože se tam hodně věcí opakuje, jak už bylo zmíněno v recenzích dříve. A tak to najednou došlo do stádia, že mi to leze na nervy, co všechno Harrymu projde, kolik za něho lusknutím prstu vyhodí peněz z kapes daňových poplatníků, že zase vraha chytá sám nebo maximálně ve dvou, a opět u toho skoro umře. Začínám mít jedno velké přání, aby autor dostal koule a opravdu ho v nějaké dohledné době zabil, toho se ale podle počtu dílů asi nedočkám.
Další zhlnutá Nesbovka. Mám k ní dvě poznatky, zaprvé jsem jí měla číst dřív po Sněhulákovi, jelikož teď už jsem u některých narážek na předchozí díl tápala a zadruhé to rozuzlení už bylo trochu překombinované.
Neuvěřitelné!!!
Úžasný, strhující, napínavý, překvapivý, promyšlený, energický a zajímavý příběh, který vás jen tak nepustí ...
Moje druhá knížka od Nesba a jsem nadšená,po sněhulákovi jsme se bále že už to nemůže být lepší :) Jen tak dál....
Četla jsem, ale ke konci už toho na mě bylo moc. Pro mě jsou daleko lepší knihy od Nesba.
Formálně skvěle napsané, příběh extrémně překombinovaný, naprosto neuvěřitelný - kolikrát zcela zbytečně (scéna v horské chatě, konec, ale i vražedný "nástroj"). Nevybavím si snad žádnou jinou knihu, kde by byl mezi kvalitou zpracování a samotným nápadem tak propastný rozdíl.
Myslela jsem si, že Nesbeho už trochu znám a vraha tuším zhruba od třetiny knihy. Zase jsem to netrefila... Jinak kniha skvělá, jako všechny ostatní!
Napínavé čtení - skoro do poslední stránky. Knihu doporučuji na dlouhé zimní večery. Za mě dávám 1* .
Místy nezajímavé, místy jsem se nemohla odtrhnout. Naštěstí zajímavých kapitol bylo více. Konec hodně napínavý.
Jedna z nejlepších ze série HH. Překvapivý průběh. Napínavý konec. Krásně se to rozmotalo :-)
Knihu jsem četla na dovolené. Upřímně? Jeden den jsem se do ní tak začetla, že jsem nemohla spát, probudila se ve tři ráno a celý den jen četla a četla. Celkem jsem tak během jediného dne zvládla celkem 400 stran. Myslím, že to celkem vypovídá.
Stejně jako Sněhulák - DOBRÉ! I Levhart není tuctová detektivka. Tajemný způsob vražd, ještě víc zhýralý HH a podezřelých je víc než dost. Děj strhne hned od první chvíle. Schéma se sice opakuje a konec se zbytečně vleče, ale Nesbo je tak dobrý, že mu čtenář leccos odpustí. Chvilku si od šikovného Nora odpočinu a na jaře se vrhnu na Červenku.
Afrika norská literatura severská krimi norské detektivky
Sérii čtu postupně. Zatím mně nejvíc bavil Sněhulák a Červenka. Levhart je na úrovni Pentagramu a Nemesis.