Lexikon dobrých čajů
Karel Valter
Tato knížka je určena začínajícím až středně pokročilým milovníkům čaje, kterým nabízí výběr dobrých typových čajů převážně z českého trhu. Popisuje doporučené způsoby jejich přípravy. Lze v ní najít také jedinečné údaje týkající se chování čajů k různým druhům vody, které jistě zaujmou i zkušené čajomily. Svět čaje je netušeně rozsáhlý a neustále se vyvíjí. Vyskytuje se v něm řada pozoruhodných skvostů, které zvídavý milovník čaje chce ochutnat a prozkoumat. Tento lexikon se mu snaží pomoci vybrat ten pravý.... celý text
Lexikon je takové malé velké překvapení. Formát je miniaturní, vlastně taková knížka do kapsy, ale někdo (typograf ve spolupráci s autorem?) si s ní opravdu vyhrál.
Na to, jak je publikace malá, obsahuje spoustu informací, krásné dobové ilustrace a samozřejmě i detailní vyobrazení vlastních čajů, která "zhruba odpovídají skutečné velikosti". Čaje jsou rozděleny do skupin: bílé, žluté, zelené, modrozelené, hnědé a černé. Pro každý druh čaje je uveden původní název, místo původu, stimulační účinek, trvanlivost, orientační cena a (orientační) příprava.
Považuju se za docela zkušeného konzumenta čajů všech skupin, ale přesto jsem byla příjemně překvapena, kolik krásy i informací se vešlo do této malé knížečky.
Takže určitě doporučím zájemcům o český čajový obřad!