Lexikon dobrých čajů
Karel Valter
Tato knížka je určena začínajícím až středně pokročilým milovníkům čaje, kterým nabízí výběr dobrých typových čajů převážně z českého trhu. Popisuje doporučené způsoby jejich přípravy. Lze v ní najít také jedinečné údaje týkající se chování čajů k různým druhům vody, které jistě zaujmou i zkušené čajomily. Svět čaje je netušeně rozsáhlý a neustále se vyvíjí. Vyskytuje se v něm řada pozoruhodných skvostů, které zvídavý milovník čaje chce ochutnat a prozkoumat. Tento lexikon se mu snaží pomoci vybrat ten pravý.... celý text
Přidat komentář
Lexikon je takové malé velké překvapení. Formát je miniaturní, vlastně taková knížka do kapsy, ale někdo (typograf ve spolupráci s autorem?) si s ní opravdu vyhrál.
Na to, jak je publikace malá, obsahuje spoustu informací, krásné dobové ilustrace a samozřejmě i detailní vyobrazení vlastních čajů, která "zhruba odpovídají skutečné velikosti". Čaje jsou rozděleny do skupin: bílé, žluté, zelené, modrozelené, hnědé a černé. Pro každý druh čaje je uveden původní název, místo původu, stimulační účinek, trvanlivost, orientační cena a (orientační) příprava.
Považuju se za docela zkušeného konzumenta čajů všech skupin, ale přesto jsem byla příjemně překvapena, kolik krásy i informací se vešlo do této malé knížečky.
Takže určitě doporučím zájemcům o český čajový obřad!