Bývali jsme bratři
Ronald H. Balson
Liam Taggart & Catherine Lockhartová série
1. díl >
Ben Solomon, obyčejný důchodce žijící v Chicagu, na veřejnosti napadne jednoho z nejvýznamnějších chicagských občanů, patrona umění, filantropa a přeživšího z koncentračního tábora Elliota Rosenzweiga. Stařík Elliota obviní z toho, že je ve skutečnosti někdo jiný – nacista jménem Otto Piatek, kterého se krátce před druhou světovou válkou ujali Benovi rodiče a vychovávali ho jako vlastního syna. Benova skandální obvinění nikdo nebere vážně, ani právnička Catherine Lockhartová, která přesto slíbí, že si Bena vyslechne. Postupně se před ní začne rozplétat fascinující příběh o hrůzách válečného Polska, příběh přátelství, lásky, zrady a hlavně obrovské vůle k životu. Působivý román čtenáře nejen vtáhne do děje, ale také ho donutí zamyslet se nad tím, zda je dnešní svět před tak nespoutaným řáděním přívrženců zla imunní, nebo se stále musíme mít na pozoru a při sebemenším náznaku podobného fanatismu zakročit.... celý text
Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: 2019 , KontrastOriginální název:
Once We Were Brothers, 2010
Další příběh o hrůzách a útrapách za druhé světové války. Tady se prolíná přítomnost a minulost. Bylo zajímavé číst a dozvídat se o postupu pomalého zapadání mezi "své" lidi.
Na zdejší doporučení... a víceméně zklamání. Těžko se to popisuje (a v kontextu tematiky ještě hůř, protože každý pokus tímhle směrem je vlastně dobrý pokus), ale něco tomu chybí. Příběh ze současnosti překročil míru klišé a naivity, kterou jsem schopná snést, postavy mají nekonzistentní charaktery, právní zápletka je polovičatá a i ta historická story, jakkoliv je otřesná, vlastně něco postrádá (nemluvě o nepřesných reáliích). Jako úvod do problematiky holocaustu asi fajn, kdo se umíte odpoutat od reality a číst čistě román, budete nadšení... ale kdo máte tohle téma načtené, zvažte to...
Silný a při vší předvídatelnosti vlastně i napínavý příběh; víc než o výsledek jde o to, jak se k němu autor (a s ním většina postav) dobere. Přístupné pro mladší generaci a vyslovené informace, u nichž si člověk není jist, zdali je někdy pořádně zavnímal (např. jak fungovala Judenrat, proč židovské rodiny neprchaly, jakmile měly příležitost, že se tetovalo pouze v Osvětimi - a že existoval přesný tetovací systém atd.). Navíc k dechberoucímu příběhu z polské Zamośće atmosféra téměř současného Chicaga a advokátních společností plus nepopiratelná úloha žen v životě dobrých i zlých, pronásledovatelů i pronásledovaných, vítězů i poražených.
Knihám o 2.sv.válce, především těm, co popisují koncentráky a ,,život" v nich, se podvědomě vyhýbám. Jsou neradostné a nemám z nich po dočtení dobrý pocit. Jsem z nich znechucená a smutná.
Tady jsem udělala výjimku. A udělala jsem dobře. Po přečtení ve mně zůstává dobrá nálada. I když se jedná o beletrii, tak nějak sama sobě vsugerovávám, že se třeba něco podobného i mohlo stát.
Za každého odsouzeného ,,ďábla" děkuji.
A děkuji i autorovi za příjemně strávený čas s Benem, Cat a Liamem.
To, že některé pasáže, především ty vztahové mezi Cat a Liamem, byly mírně řečeno klišé, jsem přivřela oči.
Doporučuji k přečtení.
Poutavý příběh, který se může stát a určitě stal...Jen od začátku knihu je jasné, jak dopadne.
Prvních 100 stran jsem se nemohla začíst, ale pak mě kniha pohltila a četla se sama. Nejsem filmový fanoušek, ale myslím, že tato kniha by byla skvělá na zfilmování.
Moc pěkná knížka, četla jsem jedním dechem, určitě doporučuji a věřím, že by to byl super náměť na scénář k filmu.
Starý muž obviní vlivného muže ,že byl nacista a zabil jeho rodinu a okradl je o šperky a peníze.Kde je pravda?Plno nacistů po válce uteklo do ciziny a žili pod jiným jménem a dožili se stáří,přitom páchali velké zločiny na lidech.
Silný příběh s pár momenty, které mi úplně nesedly. Ale jinak se mi to moc líbilo a musela jsem číst do té doby, dokud jsem neměla přečteno . Ještě si tedy přečtu knihu podobnou, kterou zde doporučují v komentářích níže a uvidíme. Ale za mě velice pěkné.
(SPOILER) Tak konečně dočteno. Kniha jako celek se mi líbila, historická část je zajímavá, jímavá, smutná... Jen mám raději, když se do minulosti vracím přímo, ne jen vzpomínáním, které bylo prerušováno. Proto jsem se tak nedokazala začíst a pořádně mě to v táhlo až na konci. A to rozuzlení. SPOILER..................................... Těšila jsem se na postupné sbírání důkazů a ne že se v jeho manželce hne svědomí a zradí manžela, se kterým je 60 let. No to bylo těžko uvěřitelné. Ale celkově to špatné nebylo, ale z tohoto období jsem četla lepší.
Uf to byla zase síla. Benovi jsem fandila ale co Otto ? Takový hajzl se hned tak nevidí. Co z celkem normálního kluka může udělat válka a uniforma ? Super čtení ale raději teď sáhnu po nějaké odpočinkové knížce. Mám toho plnou hlavu.
(SPOILER)
Na dnešním knižním trhu vesměs převládají vyhajpované knihy, které jsou psané rychle, vypočítavě, s pečlivě naplánovanými prvky líbivosti a za účelem dosažení vysokých prodejů a zisků. Čtou se mi poměrně dobře, ale ta prvoplánovitost mi vadí a je to i případ Bývali jsme bratrů.
Předně mi vadilo, že autor knihy servíruje čtenáři zajímavosti z polského holokaustu a ukrývá je za vyprávěním Bena Solomona, který skutečně zbytečně rozvláčně celý svůj životní příběh vypráví své advokátce Cat, zatímco ona mu vcelku pochopitelně dává najevo, že na ty kecy nemá čas. Alespoň tedy do okamžiku, kdy se Cat dojme a začne žít staříkovým příběhem do té míry, že hodí vše ostatní za hlavu a dá v práci výpověď. Naivita Cat je omračující, na Benovo historky reaguje tak, jako by o holokaustu slyšela poprvé a dokonce položí otázku: "Co je to ghetto?"
Za poměrně nevěrohodnou pokládám proměnu hodného a bratrsky milujícího Otto Piatka v nacistickou zrůdu, ke které dojde tak nějak náhle a bez trošky skutečné empatie. Stejně tak je pro čtenáře trochu zklamáním závěr, protože k tomu celou dobu chystanému soudnímu procesu nakonec nedojde a Piatek se dočká jiného osudu, opět poměrně dosti neuvěřitelného.
Bylo zřejmě snadné psát o chystaném soudním procesu, jelikož autor R. H. Balson je původním povoláním advokát. O poznání větším martýriem bylo zřejmě pro překladatele přeložit termíny z amerického procesního práva; trošku o tom něco vím a nepřiléhavost a chybnost těch překládaných právních institutů do češtiny zřetelně svědčí o tom, jak překladatel trpěl.
Proč tedy po mé zdrcující kritice (která jistě R. H. Balsona uvrhne do zoufalství) dávám tři hvězdy? No protože … se to v zásadě čte hezky.
Od prvních stránek jsem věděla,že příběh mě zaujme a budu ho číst bez přestávek až do konce.Skvělé ,napínavé čtení.Dám na doporučení Broskve a přečtu si na srovnání Simmela.
Tak toto je kniha za plný počet, krásně se četla, poutavý styl vyprávění a na konci jsem měla slzy v očích. I když se mi některé pasáže v druhé části nezdály pravděpodobné, je to beletrie s historickou tématikou, nejedná se o biografii, i když je uvedeno že autor vycházel že skutečných událostí. Rozhodně stojí za přečtení, hezká práce!
Nevím přesně proč, ale kniha mě začala pořádně bavit až ve třetí části "proces". Způsob vyprávění Benova příběhu nebyl pro mě napsaný poutavě, nejspíš mi vadilo neustále přerušování příběhu a navrácení se do současnosti aniž by se jednalono nový odstavec - chvílemi jsem se proto ztrácela v textu. Knihu jako celek však hodnotím kladne.
Kniha určitě čtivá a zajímavá, ale souhlasím s komentáři, které mají výhrady. (Nepokračuj, pokud nemáš přečteno!)
Některé situace jsou nevěrohodné a přispívá k nim možná i překlad: Ben začíná své vyprávění tím, že se narodil ve městě jménem Zamosc (mimochodem velmi známé renesanční perle Polska), o několik stránek dál je to ovšem "malebná vesnička uprostřed krajiny, která vypadala jako impresionistický obraz". Na dotaz Catherine, kdy a jak se seznámil s O. Piatkem, odpoví: "Nechali nám ho přede dveřmi, abych tak řekl." Okamžitě jsem si představila košík s dítětem odložený na schodech, ale byla jsem vedle jak ta jedle.
Takže už tyhle drobnosti mě trochu popudily. Další rozvinutí příběhu nedokázalo vymazat úvodní nedůvěru, ta místy naopak spíše zesílila - ke komentáři Kačudovič bych mohla přidávat další výhrady.
Každý důstojník SS v hitlerovském Německu by určitě měl být potrestán a přinejmenším Izrael a jeho agenti udělali v této věci maximum, už proto se mi nechce věřit tvrzení na s.307, že byl E. Rosenzweig zvolen izraelskou vládní organizací mužem roku 1976, ale chybovat je lidské, budiž, navíc přece čteme fiktivní příběh. Ale současně víme, že mnoho velkých ryb potrestání nejen uniklo, ale dokonce zastávalo vysoké hospodářské i politické funkce (nejen) v poválečném Německu. Ve srovnání s nimi je chicagský filantrop E. R. (nebo O.P.) opravdu jen mřenka, ovšem i ty se počítají.
Pro srovnání - nebo spíš pro kontrast - doporučuju Simmelův román Všichni lidé bratry jsou, který, ač je mnohem staršího data, je také mnohem silnější.
2019 | Bývali jsme bratři |
2021 | Dvojčata paní Karoliny |
2022 | Eliho slib |
2023 | Houslistka z Berlína |
2024 | Obhajoba Britty Steinové |
Vyprávění Bena mě velmi chytlo. Kniha je napsána velmi čtivě a velmi jsem mu fandila. Nemohla jsem se odtrhnout. Určitě doporučuji!