Lipanská křižovatka
Petr Čornej
Bitva u Lipan bylo vojenské střetnutí u vsi Lipany, které znamenalo zásadní obrat v husitských válkách. Porážka vojska sirotků a táboritů aliancí umírněných kališníků a katolíků s konečnou platností oslabila radikální křídlo kališníků a sesadila polní obce z pozice rozhodujícího politického činitele. Tato skutečnost umožnila konečnou dohodu se Zikmundem Lucemburským a legáty basilejského koncilu a v dlouhodobém horizontu přinesla ukončení válečného stavu v Zemích Koruny české... celý text
Na knize se mi líbilo, že zde nebyla jen zdlouhavě popsána jen samotná bitva, ale byla zde vysvětlena celá situace, která následnému střetu předcházela + i situace která ještě následovala, protože husitské hnutí neskončilo na bitevním poli u Lipan, ale pokračovalo ještě díky pamětníkům, kteří tu danou dobu sami zažili... kniha se mi líbila a doporučila bych ji těm, kteří se zajímají o husitské období
15. století husité husitství bitvy české dějiny bitva u Lipan (1434) husitské války
2019 | Jan Žižka |
1992 | Dějiny zemí Koruny české I. |
1992 | Dějiny zemí Koruny české II. |
1992 | Panovníci českých zemí |
2002 | Dějepis pro střední odborné školy - České a světové dějiny |
Čtivým způsobem popsaná bitva, která v podstatě ukončila husitskou revoluci. Kniha detailně nepopisuje průběh bitvy, ten ani není v úplnosti znám, ale její souvislosti - co k ní vedlo a také jaké měla dopady, a to včetně stručného uvedení základních údajů o vládě Jiřího z Poděbrad. Doporučuji pro fanoušky historie i vlastence :-).