Líška
Frederick Forsyth
Väčšina zbraní funguje na pokyn človeka. Väčšinu zbraní vieme kontrolovať. Ale čo ak najnebezpečnejšia zbraň na svete nie je riadená strela ani utajená ponorka či počítačový program? Čo ak je to osemnásťročný mládenec s mimoriadnymi rozumovými schopnosťami, ktorý dokáže preniknúť do najsofistikovanejších bezpečnostných služieb na zemi a manipulovať so zbraňami tak, že sa obrátia proti samotným superveľmociam? Aká je jeho cena? A čo všetko by ste urobili, aby ste sa ho zmocnili? V trileri Líška ide o preteky s časom po celej zemeguli s cieľom nájsť a chytiť – alebo kryť a zachrániť –, aby sa zmenila rovnováha svetových mocností. Čokoľvek sa stane, Líška sa nesmie dostať do nesprávnych rúk, lebo môže prísť niečo, čo si nevieme ani predstaviť.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2019 , Ikar (SK)Originální název:
The Fox, 2018
Svižně a čtivě napsané (dobré řemeslo se pozná a v případě spisovatelů měří na jednotky dnů), tak trochu úvod do světa skrytých machinací, ze kterého nic výrazně netrčelo ani nerušilo. Možná až překvapivě krátké, ale bylo vlastně příjemné se pročítat románem, který nemá 500+ stran nebo další dvě pokračování. Rozhodně příjemná oddychovka s mezinárodním zasazením.
Text sa čítal celkom dobre. Ale to delenie štátov na dobré a zlé, lebo ... mi vadilo. Kniha sa mi snažila navodiť pocit britskej a americkej dokonalosti a neomylnosti a oprávnenosti - zachraňovať (aj cez okamžite ospravedlniteľné mŕtvoly) ostatných pred niečím život a povestnú demokraciu ohrozujúcim neznámom, často vykonštruovaným špionážnymi organizáciami. Aj nás, úbohé východoeurópske satelitné štátiky, pre ktoré je tá pravá hviezda stále na niektorej inej, finančne výhodnejšej strane. Prvé kapitoly som hltala, ale nakoniec som rada, že to mám za sebou.
posloucháno jako audiokniha - samotná kniha se mi líbila velmi - tématem i stylem, ovšem interpretace Otakarem Brouskem ml. vůbec: příliš exaltované, nepříjemná dikce (překvapilo mě to, protože jako herce ho ráda mám, ale tady mi požitek z knihy jeho projev velmi kazil);
Neuvěřitelně snadno se to čte. Něco napsané s takovou lehkostí jsem snad ani nečetl. Musím ocenit naprostou absenci vaty. Každá věta je stručná a má svůj význam. Děj neuvěřitelně rychle ubíhá.
Četlo se to tak rychle, že se nad tím nedalo přemýšlet. Díky tomu jak to autor pojal, skoro úplně chybí napětí. Mě se to líbilo, ale za thriller bych to rozhodně neoznačil. Naopak je to příjemná odpočinková literatura.
Výborné čtení na víkend. V pátek začnete, v neděli skončíte. Já byl rychlejší. Dva dny jsem se dobře bavil. Tu plynulost musím ocenit. Je to rozdíl oproti náročným věcem. Jen se v tom nesmí hledat něco víc.
Autor tam dal snad všechny "zlé" státy a přesto to nepůsobí jako slátanina. Pro čtenáře promyšlených špionážních románů to není. Tohle je pro ty, co tenhle žánr nečtou. Moc hezká pohádka pro dospělé.
To nemyslím zle. Právě naopak. Je to o tom, jak dobré prozápadní síly opět zvítězí. :-) Kdo hodně čte podobné knihy, toho to zklame. Klidně bych to dal i dětem, které čtou mayovky. Přijde mi to podobné. 75% 3,5*
Po vydání vlastního životopisu v r. 2016 se Frederick Forsyth na naléhání své manželky rozhodl, že s psaním skončí. Ke své škodě toto rozhodnutí porušil a výsledkem je Liška, jeho nejslabší román. Zvolil si podobné téma jako ve své rané povídce Jak na věc (v knize Kvintet z r. 2001), v níž vystupuje Julia Day, hackerka s punkovým účesem, schopná prolomit jakýkoli firewall. Myslím, že byl v tomto ohledu první; třeba Lisbeth Salanderová z románů Stiega Larssona ( která jako by Julii z oka vypadla), se objevila na scéně až o nějakých 8 let později. V Lišce je zase hlavním hrdinou mladík s Aspergerovým syndromem s podobnými zázračnými schopnostmi. S jeho pomocí se daří britské tajné službě sabotoval činnost svých nepřátel, ať již je to poškození ruského bitevního křižníku, zničení íránské továrny na výrobu obohaceného uranu, zničení výrobny balistických raket v KLDR atd. První část se čte dobře a kdyby kniha skončila s ruským křižníkem, bylo by to ještě únosné. Další děj už jsou bohužel jen předvídatelné variace na obdobné téma. Přečetla jsem hodně Forsythových knih a vím, jakým skvělým vypravěčem byl a stále ještě je. Nicméně tvůrčí schopnosti s postupujícím věkem přece jen ochabují a jemu bylo v době vydání Lišky 80 let! Z nostalgie a kvůli vzpomínkám na potěšení, jež mi přinášela četba jeho dřívějších knih, dávám 3 hvězdičky.
Nedočítala som. Nezaujalo ma to. Somariny o páde dvojičiek, vojne v Iraku či kde a sprostosti okolo vlády. A keď sa už začne čosi diať, autor to nechá tak a presunie sa inam. Za mňa hrozná nuda. A pritom anotácia vyznievala zaujímavo.
Velmi napínavé, čte se jedním dechem. Typický styl psaní FF, tentokrát ze světa špionáže. Chytrý text plný technických detailů, popisující bez příkras drsnou realitu dnešního světa. Přestože autor "Lišku" napsal již v roce 2018, vše zůstává právě v dnešních dnech silně aktuální. Kvalitu knihy kapku snižují dokonalé ( a tedy ne příliš uvěřitelné) schopnosti hlavní postavy příběhu (Sir Adrian Weston). A samozřejmě nepravděpodobný závěr, týkající se Severní Korei.
Děj plyne rychle a jedna světová událost střídá druhou. Princip je jednoduchý. Mladý hacker někam pronikne, způsobí škodu a po vypátrání jeho existence dojde k pokusu o odvetu.
Na textu je znát, že Forsyth tohle téma zpracovat umí, ale tady je to docela zrychlené a přímočaré, takže konec byl dřív, nežli jsem se stačil rozkoukat a pořádně se začíst.
Jedinou postavou, se kterou si dal trochu práci, byl Sir Adrian.
Přesto román hodnotím jako dobrý a takový to způsob zpracování mi zase tolik nevadil.
Uznávám, že Frederick Forsyth už své nejlepší romány napsal, ale i přesto se mi hodnocení 72 procent zdá dost nízké. Obzvlášť s ohledem na množství literárního braku, který v současné době vychází.
Hlavní zápletka románu o mladíkovi s Aspergerovým syndromem, který dokáže prolomit nejsložitější firewally světa, jakož i samotný závěr knihy se mohou zdát poněkud přitažené za vlasy, ale autorův styl je nezaměnitelný a při čtení se čtenář zároveň dozví mnoho faktů.
Román jako celek se mi líbil, žádná z autorových knih mě nikdy nezklamala. Číst Lišku pro mě bylo to samé, jako kdybych se díval na svůj oblíbený akční film, který sice není žádné veledílo, ale je tak dobře natočený, že si ho jednoduše užiju.
Mám ráda špionážní romány, zejména od F. Forsytha. Četla jsem téměř všechny a ani jednou jsem nebyla zklamaná.
Autor se umí bravurně vyjadřovat, složité souvislosti jednoduše a srozumitelně vysvětluje. Dokonale zná problematiku zvoleného tématu. Platí to i pro tento román. Jsem spokojená, čtení mě bavilo.
Vzhledem k tomu, že čtenářům v knihkupectvích nabízejí neskutečné slátaniny, navrhuji Forsythovy romány pozlatit.
Dovolím si polemizovat. Toto není hit a starý pan Forsyth ztratil mnoho ze svého spisovatelského umu. Naposled ho projevil v Afghánci, který ačkoli není obecně přijímán, je podle mě přinejmenším v anglickém originále hodně silnou věcí. Pan Forsyth je jedním ze spisovatelů, od něhož bych si rád přečetl něco o Islámském státu, tam by se zřejmě zase našel. Dokud žije a píše, budu doufat.
Až příliš geniální konstrukce.
Jako Bondovka v kyberprostoru.
Citace:" Tohle je jedna z věcí, která spojuje esa zpravodajského světa. Studují se navzájem jako šachisté. Ideálem je, aby jeden druhého předčil v chytrosti, nikoli ve střelbě. Střílení je pro muže v maskáčích. Šachmat je uspokojivější."
Fajn, až na zaujatost.
Po opravdu dlouhé době jsem vzal do ruky zase Forsytha a musím říct, že jsem rozhodně neudělal špatně :-) Víceméně jsem knihu ani neodložil, dokud jsem ji nedočetl. Zajímavé téma, které je v současné době asi hodně aktuální. Rozhodně doporučuji k přečtení.
Neviem prečo to má také slabšie hodnotenie.
Mne sa to veľmi páčilo. Jednoduchá poviedka, žiadny siahodlhý román.
Aspoň som sa nestrácal v postavách.
Ten koniec samozrejme trošku prikrášlený až naivný (Ostreľovač, Severná Kórea)... príliš veľa náhod a šťastia.
Ferdovi to ešte stále píše :-) páči sa mi jeho štýl, je taký špecifický, dokumentárny, novinársky...
(SPOILER)
Audiokniha. Čte Otakar Brousek ml.
,,Jednoduchá" kniha o špionském světě v IT rovině. Některé věci jsou skoro reálné a už se v naší době objevily, ale jak píše Epes níže, nejlepší výsledky mají v MI1-365 (nevím kolik jich je :-) ). Divné, že takový borec Míša, po sobě nechá stopu v uříznuté větvi a nezačerní řez. Ale budiž, je to dobré a tak se to i poslouchalo a mé procházky to vyplňovalo skvěle.
I ten konec se povedl...
p.s.: Jako by FF ztrácel dech nebo to napsal počítač na motivy FF. No, není každé dílo jako Den pro Šakala.
Čtivé a oddechové. Kéž by bylo vždycky tak jasné, kde stojí síly dobra a zla ve světě. Důkladná obeznámenost autora s mnohými reáliemi (např. současná energetická krize, která je v knize předpovězena tři roky předem) ukazuje, že Forsythova fikce není zas až tak fiktivní. Přesto těch úspěchů slaví britská strana až nápadně mnoho v příliš krátkém sledu, čímž příběh ztrácí na uvěřitelnosti, zejména ve výkladových pasážích o geopolitickém uspořádání světa. Nejprve mi bylo čtenářsky příjemné, jak se jednotlivé epizody rychle odehrají, takže čtenář nemusí dlouho zmučeně čekat na jejich projasnění, zhruba od poloviny knihy mi to ale naopak přišlo poněkud povrchní a nepropracované, neboť šťastný konec byl vždy na dohled.
Oddechovka na dovolenkove cteni. Jedna strana jsou velci borci, druha uplni tupci - tj. nevyvazene. Sada nekolika kratkych příběhů ktere spojuji hlavni postavy. Zajimave historicke znalosti a zajimava predpoved toho co se skutecne stalo (zavislost ma rusku, jeho agresivita a vydirani)
napětí špionáž politické thrillery kyberprostor špionážní zápletka špioni
1975 | Den pro Šakala |
2004 | Boží pěst |
2008 | Vyjednavač |
2005 | Ikona |
2014 | Seznam smrti |
První polovina a zejména úvod parádní, postupně ale příběh bledne s tím, jak se střídají nepřátelé a hlavní postava dosahuje neustále nových úspěchů. Škoda, kdyby autor proti jednomu hackerovi nechtěl postavit celý nedemokratický svět, byla by kniha svižnější, napínavější a nakonec i uvěřitelnější.