Liška v dámu
Jiří Kratochvil
Když ve vědeckém institutu dojde k úspěšnému dokončení experimentu – proměně lišky v ženu, Hospodář si mne ruce. S kombinací lidských a liščích schopností to bude nejlepší špionka na světě. Při výcviku se však na jednu důležitou věc zapomene... Padesátá léta 20. století: když v Institutu I. P. Pavlova vědecký tým pod vedením Hospodáře přemění lišku na ženu, mohou být využity všechny její lidské i zvířecí schopností. Pro špionku Sylvu je to dokonalá výbava pro úkol, který má zcela zásadně ovlivnit boj Hospodáře se Západem. Na jednu věc se však při přeměně zapomnělo: lidské city a vášně jsou silnější než cokoli jiného. Pak se samozřejmostí lišce vlastní Sylva brání nově objevovanou lásku, intimitu i svobodu, která před ní vyvstává jako úkol mnohem důležitější, než na který byla celou dobu připravována.... celý text
Jiří Kratochvil zraje jako víno, takže mě stále baví jeho romány číst. Liška v dámu je něco mezi bajkou, historickým exkurzem do let padesátých a milostnou romancí, to vše v podání lehce ironickém s mnoha nenápadnými narážkami. Vůbec mě nepřekvapuje, že právě za tuto knihu dostal Magnesia literu za prózu.
Jak jen je těžko v mnohdy krutém světě lidí... je osvěžující potkat se s něčím, co nakloní vaší duši zase trochu jiným směrem... očekávala jsem další těžkou duchnu dusivých padesátek a ono se z toho vlastně vylíhlo něco tak chytře lišácky ochočujícího, že mě vypravěč na svém štokrleti vtáhnul do děje na první dobrou... vnímáním života v různých proměnách bytí mi příběh tak trošičku naťukl v mysli mojí milovanou Růži pro Algernon (takovým tím, co získáváme a pak pozbýváme zas) . Inu, nechte si také tou zvláštní atmosférou nasáknout záložku, stojí to totiž za to.
Nebyl to úplně můj šálek čaje, ale autor mě mile překvapil hezky vypointovanými postavami a přímočarým dějem posazeným do složité doby. Vše je psané v jaké-si bajkové nadsázce, a proto mi kniha přišla vtipně nevtíravá. 3,5/5
Takto - dá se to číst a Kratochvil samozřejmě umí s lehkostí psát. Pomrkávání u hahaha miliónté narážky na Kunderu v jeho díle už mi ovšem nepřijde jako nic úžasného. Nemůžu si pomoci, ale centrální milostný příběh mi přišel banální a velice sešroubovaný vůlí, kauzality dávaly asi takový smysl jako u Dana Browna, historická autentičnost nic moc. Absolutně mi to nepřipadalo věrné, celou dobu jsem cítila, že je to vykonstruovaná pohádka, která nevzbuzuje v mé mysli zaujetí a ponor do příběhu. A vstupy autora do příběhu mi připadají takové, jako by si někdo v příručce o postmoderně přečetl, že se to tak v postmoderních knihách činí. Předvídatelné, na knize jsem si moc věcí neužila. Při vší úctě, výhru Litery nechápu.
Co se stane, když osud svede dohromady dva produkty zrůdný ideologie? A co když je jeden z nich liška proměněná ve svůdnou dámu?
Kratochvíl tento materiál proměnil na báječnej román. Moc se mi líbilo střídání perspektiv a jakýsi cit pro popsání mrazivejch věcí strohým způsobem. Jen takový zákmity, který mě dostaly mnohem víc než naturalistický popisy.
Řekla bych, že ta Magnesia Litera byla zasloužená.
Fantastické a dokonalé, nádherný jazyk a styl. Padesátá léta u nás a v Rusku, na jedné straně výchova estébáckého agenta a na druhé fantaskní proměna lišky v člověka, k tomu přehršel odkazů do historie, literatury, umění a ještě nezvyklé a přitom příjemné zasahování vypravěče do děje ... uf, kniha, na kterou jsem narazila jen náhodou, jsem s úžasem a zaujetím přečetla za den.
Brilantní. Variace na téma Bulgakovova Psího srdce s liščím zabarvením, s množstvím konotací a asociací, s ironickými (tu a tam i obdivnými?) odkazy na ruské a sovětské autory, byliny, filmy, seriály posledních dvou staletí. Jazykově hravé (koneckonců jazyk a jazyky jsou jedním ze stěžejních témat), zábavné, střílející si samo ze sebe (viz štokrlata všeho druhu), přitom s temnými podtexty o potácení se dějinami bez možnosti jim porozumět, o podstatě člověčí a zvířecí, komunistické zhůvěřilosti čili v hlavní roli fízlování, vztahu mezi předurčením božím a lidském, (nemožné) hledání práva na sebeurčení, to vše na pozadí krvavých padesátých let a na území několika států. Mnohokrát jsem se zasmála nahlas, mnohokrát mi zatrnulo.
Zpočátku jsem myslela, že odložím, ale nakonec se kniha pěkně rozjela a dočetla jsem. Děsná doba to byla...
Toto je pro mě zatím literárním překvapením roku. Velice kvalitní kniha psaná zajímavým jazykem, která navíc obsahovala brilantní myšlenky. Doporučuji. LCR 2020 1/8
Dost strhující a děsivé čtení, když si představím, že vychází určitě z reálného dění 50. a pozdějších let. Liška z Ruska je přeměněna v rusovlasou bytost, která je, jak jinak než velmi žádoucí pro opačné pohlaví, a tak zjišťuje, co obnáší i život lidské lišky. Do toho mladík, který se ukazuje až mrazivě poslušný. Tohle je skvělá postava pro zamyšlení se nad tím, zda a jak moc poslouchat režim či se mu postavit a prostě nebýt, no. Být agent, dvojitý agent v Rusku nebo u nás v Praze/Brně...
Krásný Kratochvilův až básnický jazyk dá zpočátku zabrat, pokud čtete lišku rovna po nějaké oddechovce, ale vyplatí se. Autorovy knihy čtu ráda, protože obsahují Brno :-) a většinou mě zaujme i příběh a hlavně jeho přesah.
nelíbí se mi grafická stránka knihy, ilustrace na obálce a titul prostě nejdou dohromady, nevystupuje, čtenáře neláká a není vidět černý nápis ve skoro černém podkladu. Vnitřní předěly červenou linkou by snad mohly korespondovat s příběhem, ale na obálku měla být vybrána jiná "malba", i v knize jsem našla vhodnější.
Pokud se tedy ke knize dostanete, nečekejte plážovou oddechovku a dejte si k ní klidně nějaký drink, abyste mohli spláchnout pachuť, která po všech "reáliích" může zůstat na jazyku. Rozhodně ale doporučuji.
Hodně poeticky napsaný román z padesátých let minulého století. Na můj vkus neoplývá příliš dějem, o to víc bylo čtení na některých místech hodně obtížné s ohledem na udržení pozornosti. Je to prostě jiné vylíčení atmosféry padesátek.
milostné romány 50. léta 20. století svoboda člověk a zvíře rozhlasové zpracování totalitní režimy lišky Magnesia Litera česká fantastika české romány
2012 | Brněnský pochod smrti |
2018 | Liška v dámu |
2000 | Truchlivý Bůh |
2010 | Femme fatale |
2005 | Nesmrtelný příběh |
Vercorsovu Sylvu mám na doporučení v pořadníku k přečtení už pár let, musím to napravit. Přečtení této knihy jsem tak dlouho neodkládala a udělala jsem dobře. Je to vynikající!
Mně nevadí když se nějaký autor nechá inspirovat jiným dílem a zpracuje ho po svém. Důležité je, aby se to povedlo a to se tady stalo. Dvě dějové linky přináší kontrast mezi hrůzami Stalinovy vlády a praktikami StB a až hravým příběhem lišky - ženy Sylvy, kde nechybí ani láska.
Čím dál víc se mi líbí literární styl pana Kratochvila. Je lehký, pestrý, obsahuje i černý humor, autor trefně volí slova a přirovnání. Dávám plný počet hvězdiček, ta pátá je za Brno :-).