List pre syna
Radoslav Rochallyi
Kniha List pro syna je autorovou pátou knihou (Yehidah, 2014, Golden Divine, 2015, Krev, 2015, Torwalden, 2016). Je rozdělena do devíti částí. Kniha je v podstatě dialogem mezi otcem a synem na pozadí tragických událostí, probíhajících během devíti dnů.
2015 | ![]() |
2017 | ![]() |
2017 | ![]() |
2019 | ![]() |
2018 | ![]() |
(SPOILER) Pardon, ale první, co mě po dočtení napadá, je: PRŮJEM MOTIVAČNÍCH CITÁTŮ.
Jednoduché, holé věty, ploché postavy a do toho zasazený „srdcervoucí“ příběh o umírajícím otci, který jakmile se jeho tajemství o brzkém skonu provalí, začne chrlit neutišitelný příval motivačních citátů – a to až do samého konce. Vlastně přemýšlím, jestli za celou dobu řekl také něco jiného než jen filozofické slinty. Tím absolutně nepopírám, že některá tvrzení dávají smysl a někomu možná mohou i otevřít oči, ale většina z nich jsou jen neuvěřitelně kýčovitá klišé.
Skutečná moudrost přece obvykle přichází v malých dávkách, mezi řádky, a ne v nekonečné sérii přednášek. Takhle mám spíš dojem, že se mě autor celou dobu snažil emočně vydírat.
Pokud vás baví filozofování, doporučuji raději sáhnout po Hovorech k sobě od Marka Aurelia. Tam dostanete myšlenky bez nuceného dojetí a kýčovitého rámování. List pre syna je spíš moderní life-coaching ve formě krátkého románu.