Louis de Funès: Moc o mně, děti, nemluvte!
Patrick de Funès , Olivier de Funès
Portrét jednoho z nejoblíbenějších francouzských herců v podání jeho dvou synů. Ve dvaadvaceti chronologicky uspořádaných kapitolách vzpomínají na svého slavného otce, a nabízejí tak náhled do jeho rodinného života i zákulisí jeho hereckého působení. Vyprávění doprovázejí desítky černobílých fotografií z filmového natáčení i osobního života Louise de Funèse.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 2010 , Mladá frontaOriginální název:
Louis de Funès: Ne parlez pas trop de moi, les enfants!, 2005
Moc hezká kniha, která nás provede životem slavného Francouze. Synové pana Funese nám poodkrývají roušku tajemství jejich otce, ne jak ho vidí veřejnost, ale jaký doopravdy byl, jeho radosti, starosti a slabosti. Byl to člověk jako my, nepodlehl slávě, penězům a byl stále skromný a učil to i své syny. Ti svého otce nijak nepovyšují na něco lepšího, naopak upřímně popisují povahu svého otce jak jeho negativa, tak pozitiva.
Perfektně laděný životopis LdF. pohledem jeho dvou synů.
Zaujal mně jeho vztah a pohled na lidi a především vztah k přírodě.
Jeho skromnost a úžasný vztah k manželce.
Z knihy je cítit vřelost a prvenství rodině , což u jiných nebývá vždy pravidlem
Je vidět, že tuto biografii sepsali Funèsovi synové - dílo se obšírně věnuje rodinnému životu Funèsových tu v Paříži, tu na zámku Clermont. Jedná se o zajímavou sondu do soukromého života mého oblíbeného herce, který byl, jsa obklopen členy rodiny, zcela jinou osobou, než jakou známe ze stříbrného plátna.
..., ale s láskou a vřelostí vše pečlivě sepište. Bratři "de Funés" zavěšují na stránky knihy osudu, jako na stromeček vánoční ozdobu, vskutku vzácný, jedinečný příběh inteligentního stratéga šarád a veselí vůkol. Jejich tatínek to byl, je a bude navždy hybná figura s bohatým repertoárem, pestrý dárkový koš s ohňostrojem grimas. Dobrý ročník s výrazným buketem. Výhřevný, praskající plamen.
"Stále mě ohrožuje nepozornost a pohodlnost. Jestli usnu na vavřínech, na tom, co funguje, stanu se malým dobrým hercem, který nikoho nepřekvapí."
Není výstižnějšího citátu z úst tohoto velkého komediálního herce, který je obsažen v epilogu této vzpomínkové knihy a vystihuje tak podstatu jeho hereckého umění.
Příjemný exkurz do poválečné francouzské kinematografie i divadla plný vzpomínek z per jeho synů Patricka a Oliviera. Vytvářejí tak osobní profil umělce, který je i v naší kotlině stále velmi populární. Kniha také vyvrací mýtus, že Louis Germain David de Funès de Galarza se stal populárním až "na staré kolena" ve svých 50 letech rolemi v prvním Četníkovi ze Saint Tropez. Naopak tehdy už byl velkým divadelním bardem a měl za sebou desítky filmových rolí, i když ty největší přišly právě až v 60. a 70. letech spolu spolu s poslední klapkou v Četníkovi (a četnice) z roku 1982 a jeho následné smrti.
Někde mezi 3 a 4 hvězdičkami za zajímavý mimokariérní pohled, bohužel však s chronologickými výkyvy a občasnou nenávazností v rámci kapitol. Ale jde o vzpomínky, hezké i uctivé.. člověka to vybudí pustit si nějaký film, s jinou optikou diváka, jak si třeba moc lezli na nervy de Funès s velikány Maraisem ve Fantomasovi nebo Gabinem v Tetovaném;-)
Moc pěkná kniha o mém oblíbeném herci. A není pravda, jak se častokrát psalo jinde, že ho Gabin neměl rád. Louis s rodinou prý často jezdíval ke Gabinovi na návštěvu, na jeho zámeček v Normandii.
Louis de Funes byl - a pořád je (!) - jedním z největších francouzských komiků. Sotva jsem začla chodit a mluvit, pak jsem sedávala u televize a můžete hádat, jakého herce jsem si zamilovala už v dětství - Louise! Tato kniha psána jeho syny je naprosto neuvěřitelná, nádherná a dozvíte se spoustu věcí o tomto velkém muži, kterým bez pochyb Louise de Funes byl!
Moc pěkné, místy dojemné, vyprávění o tomto “malém velkém muži z pera jeho synů. Oba dva, ačkoliv i oni sami ve svých oborech dosáhli úspěchů, vykreslují Louise s ohromnou úctou a respektem nejen vzhledem k jeho profesnímu věhlasu, ale především jako milujícího a starostlivého tatínka. Svou láskou k přírodě a všemu živému, především pak vztahem ke své milované ženě, dokázal, že byl skutečně jedinečnou lidskou bytostí.
Dojem z knihy místy kalí český překlad, nevhodná volba českých výrazů a celkem slušná řádka pravopisných chyb a překlepů, což samozřejmě nepřičítám na vrub samotným autorům.