Lovci skalpů
Thomas Mayne-Reid
Dobrodružný román z prostředí Nového Mexika poloviny 19. století, kdy se odehrávaly krvavé střety indiánů s bělošskými lovci skalpů
Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: 1997 , GabiOriginální název:
The Scalp Hunters, 1851
Uff-uff toho "otravnopisu" bolo priveľa. Veľmi často som musel preskakovať zdĺhavé opisovanie kadečoho nepotrebného. Mayne-Reid asi rád naťahuje zbytočnosťami. Pri 100 člennej bande je schopný u každej jednej postavičky opisovať ošatenie, výzor, výzbroj a čo ja viem čo všetko. Brrrr = keby sa odstranil tento balast, tak by mal román 100-120 strán.
Na Lovce skalpů jsem byl hodně zvědavý a natěšený. Začátek je dost pozvolný, seznámení s hlavním hrdinou a posléze jeho zamilování do krásné Zoe. Cesta do města Navahů mě přišla dost zdlouhavá. Až osvobození Adély a následná výměna zajatců byla výborná pasáž. Stejně tak i útěk ze zajetí a konec se závěrečnou bitvou byl hodně dobrý. Četl jsem vydání z roku 1997 s pěknými obrázky Milana Fibigera, ovšem vydání z roku 37 s ilustracemi Z. Buriana je mnohem více ceněné. Ty čtyři hvězdičky jsou zasloužené, na víc to podle mě nebylo.
dobrodružstvíAutorovy další knížky
1998 | Lovci skalpů |
1966 | Černobílá krev |
1979 | Biely náčelník |
1988 | Bezhlavý jezdec |
1944 | Mrtvé město |
(SPOILER) Román o bojích mezi lovci skalpů (běloši, Mexičané, indiáni z kmene Delawarů a Šóniů) a Navaji a Apači. Lovci skalpů jsou v tomto románu z roku 1851 líčeni spíše kladně, obzvláště jejich velitel Seguin, jenž chce starší dceru osvobodit z rukou indiánů. Thomas Mayne-Reid byl jeden z literárních vzorů Karla Maye. Marikopský indián El Sol je zde popsán podobně jako May popsal Apače Vinnetoua, El Sol má navíc sličnou sestru Lunu (obdoba Nšo-či), v příběhu se vyskytuje také starý lovec skalpů, který híří vtipem a také má ošklivé oblečení i koně (postava připomíná Mayova Sama Hawkense nebo Sans-eara alias "muže bez uší"). Anabáze hlavního hrdiny navíc připomíná román Vinnetou I, kdy mladý Old Shatterhand poznával realitu amerického jihozápadu. Lovci skalpů mi místy připomínali také Mayovu novelu Old Firehand, případně jeho drsnou povídku Dva Shatterové. Lovci skalpů jsou poměrně čtivým dobrodružným románem, ačkoliv mají pochybné kladné hrdiny. Mayne-Reid napsal několik nesmyslů, jichž by se May nedopustil: údajně zkušení "zápaďáci" rozdělají v divočině několik velkých ohňů a navíc se u nich opíjejí kořalkou, Navajové rozhodně nectili boha Montezumu...Na rozdíl od Bezhlavého jezdce, kterého jsem nedokázal přečíst, mě však Lovci skalpů poměrně bavili a bylo pro mě zajímavé srovnat tuto indiánku s klasickými mayovkami z prostředí Divokého západu.