Lovec draků
Khaled Hosseini
Strhující drama ze současného Afghanistánu. Autor, kalifornský lékař, inspirován vlastními vzpomínkami, vypráví příběh osudových zvratů, jimiž jeho hrdina Amír prochází od dětství na cestě k dospělému zmoudření nejprve za mírových posledních let afghánské monarchie a poté za sovětské válečné okupace, na útěku z vlasti a při hledání nového života v emigraci. Události těžko pochopitelné krutosti i bezmezné oddanosti a očistné lásky se v tomto bravurně napsaném románu střídají bez sentimentu, bez jediného zbytečného slova. Svou opravdovostí zasáhl čtenáře ve čtyřiceti zemích světa a v milionových nákladech stále zůstává hlavní literární událostí knižních žebříčků. Podle knihy byl natočen i úspěšný film. V roce 2008 se Khaled Hosseini stal nejprodávanějším autorem světa.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2009 , Leda , RozmluvyOriginální název:
The Kite Runner, 2003
dík autorovi za pohled do zemí, kam se těžko podíváme..... krutý, smutný svět na pozadí poutavého příběhu o síle přátelství, tíze svědomí.....
Skvělá kniha, díky níž jsem se dozvěděla přijatelnou formou o historii a poměrech v Afgánistánu.
Lovec draků je dobrá kniha. Váhal jsem mezi 3mi a 4mi hvězdičkami. Důvodem mého příklonu k nižšímu ohodnocení je koncipovanost díla pro zaoceánského čtenáře.
Můžeme diskutovat, zda tomu tak skutečně je, nebo kniha takto působila pouze na mě. Ale:
- Nepřítel z dětství obdivující Adolfa Hitlera.
- Světské chování otce popíjejícího whiskey a prezentujícího dosti vlažný postoj k islámu.
- Opakování "Miluji tě!" v nejlepších tradicích amerických filmů.
- Šuravi bojující proti stejnému Tálibánu jako později koalice západních států jsou i při zpětném ohlédnutí stále agresory.
- V jistém dialogu několikeré opakování a zdůrazňování výrazu "etnické čistky" za sebou.
- Zjednodušený popis udílení amerického občanství a azylu, kdy vzniká dojem, že stačí chtít. Hodné dámy a pánové vezmou do země hojnosti v podstatě kohokoli.
Znova opakuji, je to dobrá kniha. Nicméně na můj vkus překročila hranici zjednodušování příběhu s autobiografickými prvky směrem k emoce cíleně vyvolávajícím pasážím určeným spíše pro velké plátno.
Kniha bude jednou patřit do zlatého fondu americké literatury (afghánské?) - čte se poměrně snadně, příběh je dostatatečně zajímavý. Navíc ne příliš často se člověk podívá do Afghánistánu - a to ani v literární podobě. Také doporučuju filmové zpracování, které je velice vydařené a celkem věrné knižní předlloze. Neměl jsem sice tendence brečet, jako jiní zdejší přispěvatelé (přispěvatelky) - nicméně jsem hlavnímu hrdinovi Amirovi držel palce na jeho cestě za odpuštěním - sebevykoupením. A že tedy často bylo proč držet palce!
Skvělý příběh, sice přiznávám, že v první polovině jsem se chvílemi trochu nudila, ale druhá polovina vše vynahradila a uznávám, že i ta první polovina knihy byla důležitá. Moc dobře popsaná situace v Afghanistánu a pocity hrdiny Amíra. Podívám se ještě na film.
V životě jsem nepřečetla knihu takhle rychle. Opravdu jedním dechem. Nemám slov. Rozhodně stojí za přečtení!
Pro mě velice zajmaví náhled do Afganské kultury a rozšíření povědomí o Afgánské historii a poměru. Bohužel pro mě měla kniha pomalejší tempo
Co dodat ... u kolika knížek jsem brečela ve 4 hodiny ráno? Myslím, že tahle byla první.
Knihu jsem si koupila naslepo, s tím, že když se mi nebude líbit, tak ji zase pošlu dál. Nepošlu. Moc se mi líbila - chytlavý příběh z pro mě neznámého Afghanistanu, osobní zpověď hlavní postavy, dokonce i styl, jakým je kniha napsána. Doporučuju, kudy chodím ;)
V první fázi o málo víc než průměrný příběh o kamarádství, zbabělosti a mega podrazu, druhá část ta z Ameriky, celkem nezajímavá a třetí, od Amírova návratu do Afgánistánu, dechberoucí a napínavá. V této části bych nicméně uvítala trochu bližší popis toho, co se dělo pod Talibanem, byť by to bylo dost depresivní.
Celkově kniha k zamyšlení a nejen nad jednou otázkou...
Opravdu velmi strhující příběh o přátelství a zároveň i poučí. Přečetla jsem knihu jedním dechem a vystřídalo se ve mně x 100 emocí.... "Pro tebe třeba tisíckrát."
Krásná a moc smutná knížka. V té nešťastné zemi snad nebude už nikdy mír. Závěrečný přehled novodobých dějin Afghánistánu byl velmi zajímavý a poučný.
Lovec draků se mi dostal do ruky náhodou. Šla jsem do knihovny pro knihu A hory odpověděly, na kterou jsem narazila náhodou v nějaké recenzi, ale ta nebyla volná. Byl tam ovšem Lovec draků. Myslela jsem si, že z prostředí válečného Afgánistánu nebudu nadšená a od knihy jsem mnoho neočekávala. Po přečtení musím říct, že kniha patří k tomu nejlepšímu, co jsem zatím četla. Literární schopnosti autora jsou nezpochybnitelné. Příběh je naprosto uchvacující, plný přátelství, oddanosti, lásky, ale i zbabělosti, nenávisti a krutosti. Tuto knihu stojí za to mít ve své knihovně.
Po dva dny kolem me pritel chodil s kroutici hlavou a nechapavym pohledem. Po dna dny jsem nemohla delat nic jineho nez jen cist a cist. Po dva dny se u me stridaly emoce smutku a radosti. Po dva dny jsem se smala a brecela a jen ve vyjimecnych chvilich jsem se dokazala venovat taky tomu realnemu svetu. Umim si zive predstavit, ze jedine, na co pritel v poslednich dvou dnech myslel, byl obrazek plapolajici knihy v krbu a navrat jeho drahe polovicky na zem. :)
Chci tim rict, ze me toto dilo hluboce zasahlo. Verim, ze existuje mnoho strhujicich pribehu, ale tento ziskal me srdce. A taky jsem si pripomenula, jak jsme chodivali s tatou poustet draky na kopec nad babiccinym domem, na vzpominku dlouho zapomenutou, a to mi vykouzlilo usmev na rtech.
tak toto bola pre mňa "pecka"...naozaj skvelá kniha!!! zhltla som to za dva dni a čítala som to asi rok po narodení syna (7 rokov dozadu) a neviem, či som bola ešte ovplyvnená hormónmi alebo čím,ale revala som, normálne som plakala, ako sa mi ešte pri knihe dovtedy nestalo - už si nepamätám mená,ale tuším to bola časť, keď hlavný hrdina -už ako starší -dostal list (obsah listu ma dojal) od toho svojho kamaráta- ich priateľstvo totiž nebolo rovnocenné a hlavný hrdina sa k nemu nezachoval vždy čestne a ten kamarát to vedel,ale aj tak mu nič nevytkol, videl ho v dobrom!
Okrem tohto tam však boli aj iné "hrdlo-sťahujúce", šokujúce pasáže, ktoré ma držali v stave "čítaj ďalej".
Měla jsem to štěstí, že jsem ke knize přistupovala bez očekávání a jsem tomu ráda: je to dobrý kus a zkreslené vnímání si nezaslouží.
přátelství Afghánistán zfilmováno islám tajemství psychologické romány emigrace rozhlasové zpracováníAutorovy další knížky
2007 | Lovec draků |
2013 | A hory odpověděly |
2008 | Tisíce planoucích sluncí |
2018 | Mořská modlitba |
Velice povedená kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem.