Lovec kuguárů
Jim Kjelgaard
Kdo z kluků alespoň někdy nezatoužil stát se lovcem, zálesákem, toulat se s puškou v ruce nepřehlednými lesy a liduprázdnými horami, hemžícími se zvěři, spát u ohňů pod širým nebem a den co den prokazovat svou odvahu a vytrvalost. I mladý Johnny Torrington má podobné sny. Na rozdíl od většiny jeho vrstevníků jsou však jeho představy méně romantické, a o to reálnější - žije totiž v drsných horách na americko-kanadském pomezí se svým dědečkem, který sám kdysi takovým lovcem býval. A Jake Kane, jejich soused a dobrý známý, se tímto způsobem živí doposud. Právě proto však Johnny zná i stinné stránky, které s sebou toto povolání nese, nemluvě už o tom, že v době postupující civilizace, které nedotčená divočina neustále ustupuje, se tento způsob života stává i určitým anachronismem. Proto se Johnny chystá raději vystudovat lesnickou školu, aby alespoň tak zůstal věrný své největší lásce - přírodě. Vtom se však znenadání v kraji objeví divoký kuguár - zabiják, kterého je třeba za každou cenu zneškodnit. Jake Kane se tohoto úkolu ujímá a Johnny se k němu s velkým nadšením a zápalem připojí. Lov však neproběhne tak hladce, jak původně očekávali.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1975 , Albatros (ČR)Originální název:
Lion Hound, 1962
Dobrodružství malého Johnyho po stopách hodně frustrované pumy americké. Dnes už skoro zapomenutá kniha. Pro mládež ok. Krátká kniha udrží děj, takže se dá sfouknout za 1 den.
Příběh je poměrně krátký a také velmi jednoduchý. Hlavním hrdinou knihy je kuguár (Puma americká), který byl tři roky uvázán u benzínové stanice. Po útěku ze zajetí si šelma vyřizuje své "účty", což odnesou nejen mnohé ovce, skot, jeleni apod., ale rovněž koně a dokonce i jeden člověk. Závěr knihy byl docela odbit, což mě celkem zklamalo. Čtyři hvězdičky s odřenýma ušima (cca 75 %).
Skvěle napsaná dobrodružná knížka, na kterou mám ty nejlepší vzpomínky. A popravdě, kdo z vás věděl, co to vlastně ten kuguár je? :)
Po knize jsem sáhla až v dospělosti, předčítala jsem ji synům před spaním. Za nebezpečné chování kuguára si vlastně lidé mohli sami. Když byl v zajetí, moc jsme mu fandili. Když se začal mstít, byly už naše pocity rozporuplnější, ale naše sympatie si udržel. Závěr byl trochu zbrklý. Kniha se nám i tak líbila.