Lucia

Lucia
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503872/bmid_lucia-hKG-503872.jpeg 4 441 441

Lucia Guerrero série

1. díl >

Skupina studentů kriminologie na univerzitě v Salamance odhalí existenci vraha, který už několik desetiletí uniká spravedlnosti a aranžuje své oběti podle renesančních obrazů. Vyšetřovatelka Lucia Guerrero najde v Madridu svého parťáka ukřižovaného na Kalvárii a vydá se po stopě jeho vraha. Všichni jsou konfrontováni se svou vlastní minulostí, se svými nejhlubšími hrůzami a s pravdou ohavnější než všechny legendy a mýty.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , XYZ (ČR)

Lucia, 2022

zuzana2599
21.12.2022 5 z 5

Lucia je moje první minierovka a jsem hodně spokojená ! Jsou-li i předešlé autorovy knihy tak dobré, pak to musím v novém roce napravit a pustit se do série s Martinem Servazem.
U Lucie jsem i pochybovala se čtením a váhala, ale kniha mi fakt sedla. Thriller je velmi čtiv ý, rychle jsem obracela stránku za stránkou...
A Lucia ? Sympaťačka, která to nemá v životě lehké. Její parťák Sergio je zavražděn zvlášť morbidním způsobem a ona se pouští do složitého vyšetřování. SUPER !

Jiparis
18.12.2022 4 z 5

Trochu moc nechutných, krvavých detailů, opět sonda do duše psychopata s nezdravým dětstvím, který je vysoce inteligentní a používá svou mysl k realizaci své pomsty.

Martiiiik
16.12.2022 4 z 5

Nebylo to špatné, ale na druhou stranu mě to zas tak nenadchlo.. Každá z postav byla šáhla nějak jinak, až trochu přehnaně.. O strůjci hrůz jsem měla dobrý odhad, nebylo to nic originálního.. Byla tu hodně patrná touha šokovat bestiálním provedením.. Kniha byla asi o malinko lepší než minulá, ale už to stejně nějak není ono.. Tak třeba příště, určitě dostane šanci :-)

ydnac
12.12.2022 5 z 5

VRAŽDA POLICISTY

Bohužel není jediná.
Studentům kriminologie se podařilo vytvořit program DIMAS, který ji spojil s vraždou starou 30 let.
Nezvyklé aranžmá obětí a použití lepidla, je pro tohoto vraha hlavním znakem.
Případ vyšetřuje Lucia, bývalá parťačka oběti. Spolupracuje s profesorem, jehož studenti (jeho team) DIMAS používají a zdokonalují.
Zjišťují, že vrahovou inspirací jsou renesanční obrazy.
Kolik jich ještě ztvární?
Jedná se o stejného vraha jako před lety?
Co je motivem?
Lucia má před sebou spoustu otázek, na které musí najít odpovědí .

Napínavé, pro mě originální.
Já jsem spokojená a doporučuji :-)

uhnavka
07.12.2022 1 z 5

Pro mě zklamání, po prvních 3 knihách jsem čekala něco jiného. Přečetla jsem asi 90 stran.

klarence
06.12.2022 3 z 5

Za mne mírné zklamání.. trochu jsem měla zmatek v lidech a část mi přešla trochu neuvěřitelná nebo spíš nedotažená. Luciu jsem si docela oblíbila. Vraha jsem od určité doby tušila. Celkově to ale stálo za přečtení.

likaf
27.11.2022 5 z 5

Dobré počtení. Na vraha jsem měla podezření ještě před rozuzlením. Doporučuji

Šárka.Šála
26.11.2022 4 z 5

Na plný počet hvězdiček to není. Minier to umí i lépe.

Didi15
25.11.2022 4 z 5

První díly se Servazem byly prostě nejlepší . Nepíšu, že by tato kniha byla nějak špatná , četla se dobře , děj byl zajímavý , ale prostě tomu něco chybělo . Vraha jsem tak trochu odhadla už na začátku . Ale i tak kniha stojí za přečtení, ztráta času to není :)

KikaTeeBee
23.11.2022 5 z 5

Nová vyšetřovatelka! Žena! Nádherně popsané reálie! Španělské! Vrah! (Skoro) umělec! Minier ve své nejlepší formě. Je potřeba něco dodávat? Ne.

JustWomen
17.11.2022 1 z 5

Naprosté zklamání, slátanina, spousta zbytečných zápletek a vedlejších dějů, nesympatické postavy včetně Lucii, zbytečně podrobné popisy knih, obrazů, historie, nelogická obvinění a konec, který byl vykonstruován tak, aby šokoval. Druhá půlka knihy podstatně horší a konec naprosto nejhorší.

Tupoun
16.11.2022 3 z 5

Už vždy budu otevírat nového Miniera s nadějí, že se vrátí na začátek, k prvním třem čtyřem knihám. Bohužel, zatím čekám marně a se mnou asi spousta fanoušků vzpomínajících na staré dobré Minierovy časy. U tohoto autora je kvalita psaní poněkud jiná než u druhých. Začal na vrcholu mezi osmitisícovkami, který se táhl poměrně dlouhým hřebenem ve stejné výšce. Pak následoval např. v roce 2017 strmý sešup, kde se autor v názvu ohodnotil nejlépe jak mohl - Zkurvenej příběh. A pak už se, až dodnes, s Minierem ocitáme na houpačce. Trochu nahoru v knize Lov (sic uspěchané a poměrně krátké), zase dolů s Na okraji propasti, pak trošku výše s Údolím... Strašlivě nevyrovnané výkony asi jako Kvitová.
No a Lucia je dle mého názoru zase jedna z těch snah o zdolání vlastního autorova vrcholu, byť v globále zůstává asi tak v polovině. Na co jsem si pořád ještě nezvykl, že ani Minier se neubránil cenzorům dneška a v zájmu úspěchu knihy se i zde protáhnou nějací gayové. Být to přirozený výsledek tvorby, ani neceknu. Ale takhle to je stejné jako nucené pasáže v socialistické tvorbě. Navíc ta dvojice je tam opravdu jen trapně připlácnutá bez jakéhokoliv vztahu k příběhu. Prostě aby se vlk nažral a koza zůstala celá.
Nejen u Miniera, ale dnes skoro v každém thrilleru bývá vyšeřovatel, jedno zda muž či žena, větší psychouš než pachatelé. Taky Lucia je solidní hysterka, čímž dovede podělat vyšetřování a vztahy, kde se podívá. Děj knihy je jako Minierova tvorba, nahoru, dolů. Dosti dějových linek vyšumí, je zapomenuto. Divíte se, když Lucia odhalí drtivě nechutnou a závažnou a dokonce léta se táhnoucí zločinnou činnost, že odjezdem z místa končí i tato větev. Jako by se nechumelilo. Nezájem. A podobně je poskládaná po částech celá kniha. Hop sem, hop tam, nedovysvětlené, nedodělané. Ale jako celek bych přesto knihu zařadil k průměru celé Minierovy tvorby s náznaky lepších časů. Prostě číst se to dá bez problémů, pokud nejste příliš přísnými hodnotiteli. Já jsem a přežil jsem to. :-) No, přežil...

ddkk
14.11.2022 3 z 5

Přečetla jsem všechny autorovy knihy, které u nás dosud vyšly. Žádnou jsem nebyla zklamaná, všechny mě bavily, i když se příběhy Martina Servaze občas blížily hranici uvěřitelnosti...Lucia bohužel tuhle hranici překročila.

MOŽNÁ SPOILER: Kniha je neskutečným spletencem minulých i současných zločinů, které řeší trochu nešťastná kriminalistka Lucia, o které toho ale moc nevíme. Je tu parta geniálních studentů, kteří vyvíjejí nový kriminalistický software, je tu i odhalené hnízdo pedofilů a podezření na unesené děti (kampak se ale poděly? nikdo to neřešil?), dovídáme se o zřejmé vrahově inspiraci Ovidiovými Proměnami...A na závěr je tu hlavně podivné a pro všechny nečekané konečné odhalení, k němuž až do posledních stránek nevedou žádné indicie...

Kdyby se příběh neodehrával v překrásné Salamance a Segovii, v krajině, která je mému srdci blízká, dala bych ještě o jednu hvězdičku méně.

makke
13.11.2022 5 z 5

Čtivé, napínavé, nějaké mouchy by se v ději našly, ale výsledný dojem veskrze kladný. Děj měl spád a Lucia jako vyšetřovatelka je velmi sympatická se schopností brilantní analýzy osob. Těším se na další díl, kde budou pokračovat naznačené dějové linie.

kahuda01
13.11.2022 4 z 5

Moc jsem se na novou knihu těšil, ale nebylo to úplně to, co jsem čekal. Začátek byl parádní, postupně však nastavená laťka upadala a konec to nevytáhl. Přesto se dílo četlo dobře a rychle, je to tak na 3,5 hvězdy.

Pavlína2019
12.11.2022 2 z 5

Vždycky se na novou knihu moc těším, tohoto autora mám moc ráda.

I tato se mi četla velmi lehce, ejhle a půlka byla za mnou.
Tentokrát Španělsko, což mě překvapilo. Popisy krajiny a přírody jako obvykle, což je fajn.

Jen to nebylo úplně to nej nej, abych tak řekla.
Takové to jé, jako jsem měla u předešlých knih.
Nápad určitě zajímavý, netypický - a hlavně rozuzlení - opravdu překvapivé.

Fajn, ale předešlé příběhy byly lepší...

iveta3689
11.11.2022 4 z 5

Dobře napsané, děj je svižný a čtivý. Závěr je bohužel dost velká bramboračka, trochu to kazí celkový dojem. Ale bavila jsem se a můžu doporučit

soukroma
08.11.2022 3 z 5

Za vlasy přitažené, neuvěřitelné (vteřinové lepidlo?), krkolomně rozuzlené, ale ne úplně (co ty děti?). U knihy mne udržela snad jen místa děje, má oblíbená španělská města (a že se něco najezdili na trase Salamanca - Segovia - Madrid - Pyreneje).
Za Španělsko přidávám na hodnocení, autor se snažil i nějaké informace o místech, dějinách a architektuře čtenáři podsunout, stejně jako o Ovidiovi a jeho Proměnách.

Překlad ale opravdu není brilantní, jak pěje chválu text na obálce: slovo "finca" je vcelku známé a jistě jej není nutné podivně uchovávat jako nesklonné vedle ostatních vesele skloňovaných cizích slov a jmen.
A "pár dnů zpět" je opravdu zhůvěřilost - co se neujalo v hovorové mluvě jako rusismus (назад) ani po dlouhých 40 letech, to se překvapivě ve stejném podání okamžitě ujalo po revoluci jako ... anglicismus (ago). Ohavné, rozhodně nečeské a do literatury to nepatří.

astroweb
07.11.2022 2 z 5

Pro mě nejslabší a nejhůře čitelné dílo mého, přitom oblíbeného, autora. Asi jsem zrovna neměl náladu pročítat výkony opět neskonale geniálního zlosyna.

Mája777
06.11.2022 5 z 5

Paráda. Tohle se opravdu povedlo. Lucia je sympatická a padouch ... Je fakt, že podezření jsem měla asi od poloviny knihy, ale stále jsem si říkala, že to přece ne.
Mám ráda sérii se ,,Sverázem", ale tady bylo i něco víc. Dokonce jsem hledala na internetu.
Těším se na pokračování, pokud bude. A doporučuji.
(6. 11. 22 - 25 247 - 58)