Ludmila z Poděbrad – V zajetí sňatkové politiky
Hana Parkánová-Whitton
Ludmila, nejmladší dcera krále Jiřího z Poděbrad, se stala loutkou v otcově sňatkové politice. Proti její vůli se rozhodl provdat ji za Vladislava Jagellonského, aniž by bral v potaz její lásku ke knížeti z Lehnice. Za toho chtěl král totiž provdat druhou dceru Sidonii. Jiří ani netušil, jak tímto bezohledným rozhodnutím naruší už tak křehké vztahy mezi Ludmilou a Sidonií.... celý text
Velké zklamání. Lidé uvažující dnešním způsobem jsou zasazeni do historie a mají jména historických postav. V knize šlo hlavně o výběr manžela a ten napříč celou středověkou společností se neodehrával na základě lásky, lidé byli názoru, že láska a manželství jsou dvě oddělené záležitosti. Že by si měl člověk vzít někoho, ke komu něco cítí, je až záležitost osvícenství. Nechápu ani popis situací, o nichž autorka ví, že se stát nemohly a v epilogu je popírá (dvě osoby se do sebe v tu dobu nemohly zamilovat, protože ženě by byly dva roky...). Po dočtení necítíte žádné emoce jako třeba po dočtení historických románů klasických českých autorů (např. F. Neužil) .
oddechovka do vlaku nebo když chce člověk vypnout, přečteno za chvíli, ale nemyslím, že se jedná o knihu, ke které se čtenář rád vrací, nicméně děj založený na skutečnosti se četl opravdu lehce a rychle
Z knihy mám smíšené pocity . Styl mi na román přišel trochu strohý , brala jsem knihu spíš jako převyprávění reality .K mému překvapení však v epilogu bylo uvedeno , že vše bylo tak trochu jinak.
Příjemný, jednoduchý příběh podobný ostatním této řady. Oddechovka, kterou slupnete ze dva večery, možná trochu moc romantická, ale čtivá a vycházející z reality. Čtenář u takové knihy krásně vypne.
Po smrti Kunhuty ze Šternberka se oženil Jiří z Poděbrad s Johanou z Rožmitálu,ta se ujala Kunhutiných dětí.Porodila Jiřímu dceru Ludmilu a hlavně o té je tento příběh,protože již jako novorozenci otec předurčil její osud-že se provdá za Vladislava jagellonského ,který zdědí po otci polský trůn a Ludmila by se tím stala královnou.Jeho sňatková politika sehrála v jeho mocenských plánech nemalou úlohu a jejími obětmi se stali všechny jeho děti.Ludmilu ,ale čekal jiný osud z připravovaného manželství s Vladislavem sešlo ,ten se oženil s vdovou Barborou a Ludmila se tedy mohla provdat z lásky za Fridricha z Lehnice ,ale až po smrti otce -nestala se sice královnou ,jak ji otec předpověděl ,ale regentkou v malém knížectví,ale byla šťastná.
Příběh se mi velice líbil a jak uvádí autorka se tento příběh skutečně odehrál.
Vladislav Jagellonský II., král, 1456-1516 Jiří z Poděbrad, český král, 1420-1471 potomci panovníků historické romány
2007 | Anna Česká: Dcera Karla IV. na anglickém trůnu |
2009 | Eliška Přemyslovna |
2006 | Zimní královna |
2011 | Anna Falcká |
2021 | Adam ze Zbraslavi a případ královského levobočka |
Mám ráda tyto romantické příběhy na pozadí historie. Jiří z Poděbrad a jeho snaha získat pomocí sňatků svých dětí moc, vliv, klid zbraní. Vadilo mi, že některé historické údaje byly upraveny ve prospěch příběhu. /např.Dvouletá Ludmila se při korunovaci svého otce těžko mohla zamilovat do Fridricha, a proto v knížce byla již starší/. Ale jinak pěkné čtení.