Ľudstvo: Stručné dejiny toho, ako sme všetko pos*ali
Tom Phillips
Humorná prehliadka najkreatívnejších a najkatastrofickejších kiksov Ak budete mať nabudúce pocit, že ste niečo naozaj pokašľali, táto kniha vám pripomenie, že to mohlo byť oveľa, oveľa horšie. Za 70 000 rokov čo ľudstvo chodí po Zemi, sme prešli dlhú cestu. Veď si len vezmite, čo všetko sme dokázali v umení, vede, kultúre, obchode... naozaj sme pánmi tvorstva. No nie vždy išlo všetko hladko a niekedy sa nám to dokonca podarilo poriadne pos*ať. Táto kniha sa zaoberá parádnymi kiksmi ľudstva, ktoré sme v našich dejinách zaznamenali, a poskytuje tak komplexný pohľad na ľudstvo v celej jeho nádhere (a ešte častejšie hrôze). Kniha ukazuje, že aj tá najmenšia chybička môže úplne zmeniť smer, akým sa nakoniec vyberie civilizácia. Táto jedinečná, veselá a sarkastická kniha plná skvelých a originálnych myšlienok poskytuje svieži pohľad na dejiny sveta a po prvom originálnom vydaní ju vyhlásili za jednu z najzábavnejších kníh roka.... celý text
Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: 2019 , Eastone BooksOriginální název:
Humans: A Brief History of How We F*cked It All Up, 2018
Díky širokému záběru témat, které autor v knize čtenáři předkládá, si v ní každý dokáže najít něco, co ho jistojistě zaujme.
Místy jsem musela svou pozornost držet opravdu napnutou, abych se neztratila, protože některá témata mi blízká nebyla, ale brala jsem to pozitivně - něco nového se dozvím. :)
Velmi se mi líbil mladistvý styl psaný - plný sarkasmu, humoru, trošky vulgarismů. Vše to k sobě náramně ladí.
Každopádně - vždycky jsem měla za to, že lidstvo jako celek je to nejhorší, co mohlo planetu Zemi potkat a tato kniha mě v tom jen utvrdila. :D
Některé pasáže hodně zajímavé, jiné dost zdlouhavé, pro mě nezajímavé a vyžadující naprostou pozornost a soustředění při čtení, ale stejně mi teď po dočtení už vypadly z hlavy. Pro někoho, kdo se o danou oblast zajímá, však můžou být i tyto části poutavé. Občas jsem se také ztrácela v autorově specifickém humoru a ironii, co tím chtěl vlastně říct, ale pro knihu je tento styl dozajista velkým oživením té spousty faktů. Jisté je, že autor si musel nastudovat velké množství údajů z různých oblastí vědy, kultury, historie... Za mě tedy celkově slušný průměr.
Tato kniha mě bohužel vůbec nechytla. Občas v ní bylo něco vtipného či zajímavého, ale jinak mi teda vůbec nesedla. Ale tak zase se mi nemůže líbit každá kniha. Od jisté doby nemusím odbornou literaturu a tato kniha se k ní dost blíží. Věřím ale, že se v tom leckdo najde, když je někdo takovej experkt , že dokáže narazit do jediného stromu široko daleko. Takovejch profesionalů je nás víc.
Od začátku jsem se skvěle bavila. Autorův styl vyprávění mi sedl, líbila se mi příměs sarkasmu a ironie, nevadilo mi ani občasné používání vulgarismů – všechno jmenované totiž dokreslovalo celkovou atmosféru příběhů. Přiznávám, že jsem občas trochu ztrácela nit, některé příběhy mě bavily víc, jiné mě příliš nezaujaly, ale to je, myslím, u knihy s takto širokým záběrem témat normální.
Myslím, že některé informace byly trochu bulvárně zveličené, ale fakt jsem se pobavila, občas naštvala a utvrdila jsem se v tom, že lidstvo stojí jako celek za prd - tedy někdy určitě.
.....ještě mi zbývá kousek dočíst .....ale už mohu hodnotit .....kdyby mě nic nezaujalo, tak tenhle kousek "přes rakouskou armádu, jež jedné prochlastané noci zaútočila sama na sebe" byl rozhodující.... no a protože tohle je fakt chvílemi "sjezd katastrofických f*ck ups v lidské historii" hodně jsem se bavil .....
.....já bych se s tím moc nemazal a klidně dám svých oblíbených 321%
Kniha zajímavá... některé pasáže (hlavně v první půlce a na konci) jsem hltala, ale u některých, zejména těch politických jsem se místy trochu nudila... každopádně jsem se dozvěděla pár nových věcí, takže stála za přečtení :)