Lyrika
Percy Bysshe Shelley
Výbor obsahuje vedle intimní lyriky a básní s přírodními motivy i politickou lyriku, ve které básník, vynikající představitel revolučního romantismu v Anglii, citlivě reaguje na společenské i politické události své doby. Předmluva: Zdeněk Vančura
Literatura světová Poezie
Vydáno: 1960 , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a uměníOriginální název:
The Complete Poetical Works of Percy Bysshe Shelley, 1901
Musím se přiznat, že počáteční politické básně mě moc nebavily, i když zase na druhou stranu obdivuju, jak se postavil k tehdejším poměrům, nepoddal se, i když některé dle komentáře, vyšly až v době, kdy už to bylo bezpečné. I když pak píše o přírodě atd., tak mám pocit, že všude se prolíná smutek z jeho životních ztrát.
Nemůžu říct, že bych si tu sbírku chtěla přečíst znovu, byla na mě dost těžká.
Shelleyho nejlepší kousky se vznáší lehce nad zemí. Kupodivu se mi docela líbily i jeho politické básně. Ale jinak je Shelleyho tvorba poměrně dost nevyrovnaná. Nelze určitě říct, že vše co napsal, je genialní; to by bylo hodně nadnesené. Ale jeho verše působí i dnes svěže a mají v sobě kus opravdového srdcerváčství. Z anglických romantiků mě tak oslovil asi nejvíc. I když mám rád i Keatse a Wordsworthe. Ale ta lehkost a nevázanost, ten vzlet a pád, ta vzdušnost a zároveň zemitost jsou nejvlastnější právě Shelleymu. - Doporučuji.
1962 | Odpoutaný Prométheus |
1960 | Lyrika |
1974 | Tři stálice |
1947 | Citlivka |
2011 | Překlady III – Sedm romantiků |
Z větší části přečteno v Livornu, kde jsem bydlela jen několik minut od Shelleyho domu. Ani tato atmosféra mě ale zcela nepřesvědčila. Poezie se próze v mých očích rovnat nemůže a myslím, že Frankenstein bude mnohem intenzivnější počtení.