Má léta s Andy Warholem
Ultra Violet
Autobiografické vzpomínání Isabelle Collin Dufresneové neboli Ultra Violet mapuje bouřlivé období Ameriky, z něhož umělci čerpají dodnes. Autorka se podílela na chodu Warholovy proslulé Factory a lze říci, že stála u zrodu většiny jeho stěžejních děl – ať výtvarných, či filmových. Ultra Violet je vypravěčka s nevšedním talentem. S bohatou obrazností líčí osobní zkušenosti i barvité životní zážitky – léta prožitá se Salvadorem Dalím, Johnem Grahamem, americkými výtvarníky zvučných jmen Johnem Chamberlainem a Edwardem Ruschou a samozřejmě s Andym Warholem. Seznamuje čtenáře se svým neobyčejným životem, v němž docházelo k nečekaným zvratům, popisuje divoké večírky plné drog a sexu, neopakovatelnou atmosféru Ameriky šedesátých a sedmdesátých let minulého století i setkání s nejrůznějšími lidmi všech společenských a kulturních vrstev – od Johna Lennona a Yoko Ono až po americké kosmonauty či Richarda Nixona. Jestli někdo může prohlásit: „Byl jsem při tom,“ pak nepochybně autorka tohoto jedinečného svědectví o slavné době a jejích legendách.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry Umění
Vydáno: 2006 , Ikar (ČR)Originální název:
Famous for 15 minutes, 1990
Moje představy o dekadenci a obscénnosti byly s realitou zjevně srovnatelné asi stejně jako chleba s máslem a stolečku prostři se. Myslela jsem si, že největší zvíře byl Ozzy Osborne, ale sedmdesátky byly zjevně čajíček proti šedesátkám. Jedna z mála knih, kdy je lepší představivost zcela vypnout a jen číst a moc se v tom nepatlat. Ale stejně mi v mysli zůstaly úděsné výjevy.
Knihu jsem četla kvůli Andymu, jehož umění miluju a je pro mě velkou inspirací. On sám o sobě byl jedním velkým uměleckým dílem. Kniha však zdaleka není jen o něm a jeho výstředním pojetí života. Ačkoliv se mi někdy zdálo, že na sebe kapitoly moc nenavazují a jedná se spíš o útržkovité vzpomínky Ultra Violet, zápisy mě skutečně bavily. Perfektní vystihnutí jedinečné atmosféry New Yorku v té bláznivé a tak fascinující době.
Asi se to mělo jmenovat UV a lidi, co prošli okolo:). Prokousala jsem se předkapitolami a pak se bavila barevným, rychlým a dost rozmazaným kolotočem. A z něho sympaticky mávali a pomrkávali:) Edward Ruscha a Edie Sedgwicková.
"V našich žilách koluje táž krev, ale moje tepe v jiném rytmu."
Tuhle knížku jsem četla jenom proto, abych nahlédla do Factory a řeknu vám dalo mi to dost práce se tim prokousat, protože UltraViolet jsem nesnášela od první do poslední stránky.
Výborný životopis, Ultra Violet za svoj život spoznala veľa známych osobností, vždy bola tam, kde sa niečo dialo a vedela sa predať. Kniha je zameraná hlavne na Warhola ale spomína v nej aj Daliho a iných. Odporúčam
Tuhle knížku jsem objevila náhodou v Levných knihách a už jsem ji nepustila. zase jiný pohled na Warhola a jeho Factory
Nejde o výtažek z dějin umění ani životopis A. Warhola. Ale spíš zápisky ženy, která chodila se spoustou zajímavých osobností té doby a patřila tak trochu mezi smetánku i underground a měla talent připlést se tam, kde se něco dělo.
Tato kniha vyšla v roce 1995.
Byla naprostým ležákem. Osobně jsem ji kupoval za 25 korun českých.
Každý kdo se zajímá o osobnost A. Warhola a lidí kolem něho, tak by si ji měl přečíst.
Je to jiný úhel pohledu na Andyho, jiný, a právě proto pro zájeme o jeho osobu - vítaný.
Úžasná kniha která popisuje ungrondovou uměleckou scénu v USA 60 let které se sama autorka účastnila. Která ty léta prožila s malířem Salvatore Dalim Johnem Grahamem a hlavně Andym Warholem kterého poznala nejen umelecke i s lidske stránky a podílela se na zrodu jeho proslavené Továrny a byla u zrodu vetsiny Warholovych stěžejních děl ať výtvarných či filmových. Rád se ke knize budu vracet.