Madeleine
Madeleine Albright
Autorka se coby americká ministryně zahraničí během dvou prezidentských období Billa Clintona podílela na zásadních politických rozhodnutích své doby a účastnila se nejednoho dějinného dramatu, od mírových jednání na Blízkém Východě přes zásah NATO na Balkáně po politické střety s Iránem či Irákem. Pozoruhodný však byl i autorčin předchozí život - jakožto dcera českého diplomata se už v dětství pohybovala ve vysokých diplomatických kruzích; jakožto nadaná studentka, pocházející ovšem z komunistického Československa, se musela zorientovat v nové vlasti; jako uznávaná diplomatka musela sloučit náročnou kariéru a rodinný život…O tom všem Madeleine Albrightová dokáže vyprávět se svým příslovečným šarmem a jemným, inteligentním humorem - a výsledkem je jeden z nejlepších politických memoárů posledních několika desetiletí.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 2013 , ArgoOriginální název:
Madam Secretary, 2003
Velice zajímavá ženská.
A zajímavý pohled na současné dějiny. Pár věcí je cítit vylepšením, ale rozhodně doporučuji.
Táto autobiografia by ma zaujala viac, keby sa bol do nej pustil šikovný prekladateľ. Ale to množstvo chýb je otrasné a knihe hodne ubližuje. Napriek tomu je zaujímavé si prečítať životopis jednej z najlepších političiek vôbec.
Tohle hodnocení je velice těžké. Jedná se o biografii velice úspěšné a silné ženy. Avšak co mě od knihy mnohdy téměř odehnalo bylo velké množství názvů, jmen a politických událostí. I tak se však jedná o velice inspirativní, avšak ne lehké čtení.
Naší politiku viděnou očima televizních novin vnímám jako něco poněkud nechutného. Mám pocit, že se "tam" jen hádají jako děti na písečku a výsledky jejich práce nevidět. Oč jiný je svět, který nám ve své knize ukazuje Madeleine Albright. Je to svět vskutku fascinující a jeden má zrovna chuť se do takového života zapojit. Ale čím to je? Je to způsobem vyprávění MA, nebo jsou USA tolik odlišné od toho našeho českého rybníčku? Nebo i u nás se dějí dobré věci, jen na ně nenarazíme v televizních novinách?
Knihu jsem přes její rozsah přečetla velmi rychle. Zákulisí zahraniční politiky USA, zejm. ve 2. polovině 20. stolení, jako na talíři. K tomu systém fungování administrativy i osobní události v životě autorky. Mnohé soudobé historické momenty mi kniha osvětlila. Doporučuji.
Přes obrovskou dávku politiky ve vší složitosti mezinárodních vztahů (pro laika, který jen přelítne na internetu titulky novin) je to kniha strhující, a hlavně vyvážená co do poměru osobních a pracovních věcí. Po hutné pětistovce stran je mi líto, že přijdu o svou každodenní dávku vyjednávání.
Pro mne velmi zajímavá a výborně čtivá kniha. Moc mne bavilo popisování neustálých jednání, osobní postřehy a vtipné poznámky. Zatím jsem žádné podobné paměti nečetla, ale po této knize se jim bránit nebudu:)
"Jeden z nejlepších politických memoárů posledních několika desetiletí"
Reklamní slogan tentokrát nelže. Kniha je čtivá, zajímavá a příběh M. Albright fascinující. Mám rád prostředí nejvyšší americké politiky a mám rád příběhy lidí, kteří něco dokázali.
Kniha rozhodně stojí za přečtení i utracené peníze. :-))) Jediné co ji trochu kazí je překlad. Ale není to nijak dramatické. Knihu přečtete "jedním dechem", takže chyb si moc všímat nebudete.
Klobouk dolů před MAK! Trochu knize, hlavně jejímu humoru, ublížil rychlý překlad, ale to nic nemění na pracovním vytížení paní Madlenky, jejímu nadhledu a schopnostem
Zajímavá kniha, ale otřesný překlad, který byl dokonce svého času nominován na "anticenu" Obce překladatelů. Snaha vydat knihu v češtině brzo po jejím americkém vydání se strašně neblaze projevila na úrovni české verze, která přináší takové zkomoleniny, až je to místy k smíchu (ač obsah textu je vážný).
Autorka je osobnost, která dovede realitu reflektovat za použití svých "českých kořenů", tedy s humorem, nadhledem. Kniha se od obdobných děl, napsaných politiky - muži, liší jakýmsi ženským prvkem, který ji dává šťávu.
Dost protestuji proti zde uvedenému žánrovému zařazení "naučná literatura - autobiografický román" , kniha není ani jedno, ani druhé, jde o čisté PAMĚTI. Nevím, jaké vůbec "škatulky" jsou k dispozici, ale román to v žádném případě není. A naučná literatura ? Nu, možná by se mohli někteří naši diplomaté z ní něco naučit ...
Moc pěkná biografie dámy s českými kořeny, které si váží spousty lidí nejen u nás a v USA, obdivuji ji....
2. pol. 20. století Bill Clinton, prezident USA, 1946- dějiny USA Madeleine Albright, 1937-2022
2012 | Pražská zima |
2003 | Madeleine |