Magický prazdroj
Terry Pratchett
Úžasná Zeměplocha / Úžasná Plochozem série
Zrodil se mág tak mocný, že proti němu jsou ostatní mágové jen varietní hudlaři, a sama jeho existence přivede Zeměplochu na pokraj panmagické války. Jediný, kdo mu stojí v cestě, je Mrakoplaš, nedostudovaný mág, jenž chce zachránit svět, nebo alespoň tu část, na které se právě sám nachází.
Terry Pratchett a jeho knížky o Zeměploše prostě nemají chybu. Je to přesně ten druh šíleného, bláznivého, hravého a absurdního humoru, který miluju. Navíc se mezi všemi těmi nafoukanými mágy, svéráznými čarodějkami, chemicky nestabilními draky, vznešenými upíry, huhňajícími Igory, zručnými skřety, chamtivými trpaslíky, sympatickými zombíky, pomalými trolly se sklonem k závislostem, zručnými skřety, sexy vlkodlaky, noční hlídkou v čele s Elániem, knihovnami s pokřiveným časoprostorem a knihovníkem s dlouhými pažemi, zálibou v banánech a slovní zásobou zahrnující Ook (a to je jenom stručný a neúplný výčet) najdou i geniální satirické postřehy a opravdu hluboké myšlenky, které povyšují Pratchettovo dílo z kategorie "prostě taková srandička s barevnou paperbackovou obálkou" do kategorie "Literatura".
Znovu mágové, Neviditelná univerzita a především Mrakoplaš.
Veľmi dobrá a zaujímavá časť, bez Dvoukvítka to bolo o trocha lepšie podla mna, ten jemne epický záver s pootvoreným koncom... paráda .. takže 5/5
Asi mě nikdy nepřestane fascinovat, jak se Mrakoplaš vždycky někam nachomýtne, aniž by o to absolutně stál, za následek to má procestování minimálně půlku zeměplochy, k tomu pár dimenzí navrch, pozná groteskní individua a nakonec naprosto neuvěřitelným způsobem zachrání celou situaci, ponožka mě dostala :D....hlvně utíkat,utíkat, utíkat :D ... Další bezvadná zeměplocha.
Tento díl Zeměplochy nepovažuji za úplně top, ale přesto patří k tomu lepšímu, asi kvůli účasti Mrakoplaše, knihy s ním patří mezi mé nejoblíbenější.
Návrat Mrakoplaše mi udělal velkou radost, knihy s ním patří zatím mezi mé nejoblíbenější. Také mě potěšilo velké množství neskutečně povedených hlášek.
Dobrý díl série...
Děj se místy zadrhává a humor je místy trošku šroubovaný, nicméně příběh opět zaujal...
Na Zeměploše se narodí supermág Peníz, kterého donutí jeho otec, schovaný v magické holi, ovládnout svět. Proti němu se postaví prastarý arcikancléřský klobouk. Aby nedošlo k válce mágů a Jakokalypse, tak je tady Mrakoplaš se svým Zavazadlem. Ten se s pomocí lidoopího knihovníka, Coniny, dcery barbara Cohena, Nijela Ničitele, hubeného barbarského teoretika, a věčně vytíženého džina, pokusí vrátit věci zase do původního stavu.
Většina děje se odehrává v orientální říši Al Kali, které vládne básník Creosot, který má ze všeho nejradši vyprávění pohádek od svých početných konkubín.
Kniha mi přišla v některých pasážích ne tolik zábavná, jako předcházející díl. Někdy děj trochu ztrácel tempo, ale za konec s Mrakoplašovou ponožkou a Smrťovou partou ve složení Válka, Hlad a Mor, kteří místo, aby se věnovali Jakokalypse, tak popíjejí v hospodě, jsem musel v hodnocení přidat.
Tenhle díl od pana Pratchetta byl pro mě osobně slabší. Mám raději jiné příběhy než ty, kde se vyskytují mágové. Mrakoplaše jsem si oblíbila, ale víc mě bavil v Zajímavých časech než tady.
Mrakoplaši se ozvalo jeho svědomí! Čímž si samozřejmě zadělá na pěkný malér. Neboť supermág je tak silný, že dokázal proměnit i Vetinariho v ještěrku. A to je co říct.
Věřte tomu, že když přijde na boj s magií, není nic lepšího než ponožka s půlkou cihly
1993 | Barva kouzel |
1997 | Dobrá znamení |
2007 | Darwinovy hodinky |
2003 | Noční hlídka |
1995 | Stráže! Stráže! |
Na to, že se vlastně celý děj točil kolem rekta, docela slušné :-)) Hodně povedený díl, u kterého jsem o úsměvy od ucha k uchu neměla nouzi. Tak, jak si občas vypisuji úryvky a hlášky, co mě pobavily nejvíc, tak jsem tady málem opisovala celé strany. A chudák ublížené Zavazadlo zase stouplo v ceně :-)
„Zavazadlo nechtělo od světa nic moc, jen vyhubení každé jiné formy života, ale co potřebovalo ze všeho nejvíc, byl nějaký majitel.“
"Tedy řeknu vám, že mi občas (Smrť) dokáže lézt pěkně na nervy. Proč si, u všech všudy, myslí, že musí mít pokaždé poslední slovo?“
„Myslím, že je to u něj taková síla zvyku.“