Maják v Alexandrii
Gillian Bradshaw
Autorka ve svém historickém díle románu líčí příběh ženy, která se dostala do konfliktu s dobou v níž žila. Děj románu se odehrává v letech 371 až 378 n. l., tedy v době vrcholícího rozpadu římského impéria na říši východořímskou a západořímskou. Hlavní hrdinkou je Charis z Efesu, mladá aristokratka snaživší se vymanit ze sevření předsudků a společenských konvencí, které ženě jejího původu nedovolovaly studovat, případně uplatnit se v jakémkoliv občanském povolání. Charis, hnána pokusy své rodiny provdat ji za hrubého a krutého místodržitele Festina, v přestrojení za eunucha, tajně uprchne do Alexandrie. Jejím snem je studovat zde Hippokratovu medicínu a stát se lékařkou, což se jí nakonec podaří. V poutavém románovém ději má čtenář možnost sledovat další osudy této odvážné ženy a jejíma očima vidět poslední dny římského impéria.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 1998 , OldagOriginální název:
The beacon at Alexandria, 1994
Nádherný příběh o silné a statečné mladé dívce, krásně jsem si početla. Dokonce jsem si na mapách hledala její putování po městech římského impéria a jeho koloniích. Charis je stoupenkyně Hippokrata a jeho lékařské přísahy i jeho aforismu, že život je krátký a cesta k poznání dlouhá...Lékař musí znát příznaky nejrůznějších nemocí a pokud má navrhnout způsob léčby, musí něco vědět o ovzduší a o vodě, které ji mohou přenášet, musí znát anatomii i chirurgické techniky, musí se vyznat v léčivých rostlinách a z nich připravovat léky. Její umění léčit v roli eunucha Charitona s Efesu pomáhalo zraněným vojákům na obou frontách, když ji zajali nepřátelé. Také se zamilovala a stále si hýčkala svůj sen postavit nemocnici. Trošku mi tou svojí zaťatostí léčit připomínala Hakima i Ranhojiče. Určitě se ke čtení Majáku ještě znovu vrátím.. Kdo může říct, že to tak nemohlo být? Netradičně plný počet a kdo má rád kapku dobrodrůža, špetku romantiky a hrstičku napětí, běžte do toho, vřele doporučuji !!
Trochu náročné pokud chcete sledovat území kde se všiude dĕj odehrává a porovnávat se státy které zde leží dnes, ale jinak velmi poutavé a pĕkné čtení.
Velmi pěkný příběh ženy, které učaruje lékařská věda a lékařské poslání na pozadí historických událostí pozdní říše římské. Děj se odehrává na několika místech obrovské říše, především v její východní části - v Efesu, Alexandrii, Thrákii. Líbilo se mi popisování života Visigótů a především jejich důvod k pronikání do římské provincie Thrákie. Škoda jen, že v závěru knihy bylo věnováno tak málo prostoru významné bitvě u Hadrianopole, která znamenala počátek konce římské říše. Romantická linka příběhu byla zajímavá, v závěru ovšem již dosti předvídatelná. Celkově povedený román, který jsem četl s chutí. 75%
Maják v Alexandrii mně doslova učaroval. Knihu mi půjčila kamarádka a já ji vzala útokem. Po náhodné koupi v antikvariátu se moc ráda k ní vracím.
Kniha mohla být čtivější. Občas by mohly být historické události lépe v knize vysvětleny.
Přečetl jsem za 2 dny. Samotný příběh na mě byl moc romantický a málo věrohodný, její další knihy se mi líbily víc. Na druhé straně je autorka historicky věrná a autenticky popisuje stav Římského impéria na konci 4 století po Kristu.
"Změť nejrůznějších jazyků, historií, náboženství a ras - jedna říše, dvě společné řeči a téměř tisíc let civilizace. A tady na hradbách novidunské pevnosti jsem se poprvé v životě pokoušela představit si, jak by svět vypadal, kdyby římská říše přestala existovat."
Konečně jsem zdolala. Alespoň konec byl dobrý, nicméně na víc než dvě hvězdičky to nevidím...
Já vám nevím.. Nějak se tím nemohu prokousat. Námět mi přijde strašně otřepaný a zpracování nudné... Kruhy v písku mě nadchly, ale toto se mi moc nelíbí... Už abych byla na konci...
Veľmi slabá kniha. Všetko je v nej prvoplánové, neprepracované, nedomyslené. Hlavná hrdinka je lekárka a pritom sa o liečení v tej dobe nedozvieme nič, len že je dôležitá hygiena. A scéna, kde ju akože súdi brat je už úplne neuveriteľná. Kruhy v písku je úplne iná kategória.
Jedna z mých nejoblíbenějších, ke které se vždy ráda vrátím. Některé pasáže už znám zpaměti a vždy ráda znovu knihu otevřu.
teraz neviem ci prave nazov tych hodiniek s nazvom Festina http://www.mojehodinky.sk/sk/Festina cerpa prave z tohto obdobia, alebo z povodneho motta "Festina Lente" ("Ponahlaj sa pomaly")
Krásná, čtivá a zajímavá kniha. Moc se mi líbila a určitě si ji ještě přečtu. Doporučuji, stojí za přečtení.
Gillian Bradshaw Překlad: Jiří Beneš Maják v Alexandrii Autorka ve svém historickém románu líčí příběh ženy, která se dostala do konfliktu s dobou, v níž žila. Děj románu se odehrává v letech 371 až 378 n. l., tedy v době vrcholícího rozpadu římského impéria na říši východořímskou a západořímskou. Hlavní hrdinka románu je Charis z Efezu, mladá aristokratka snažící se vymanit ze sevření předsudků a společenských konvencí, které ženě jejího původu nedovolily studovat, případně uplatnit se v jakémkoliv občanském povolání. Charis, hnána pokusy své rodiny provdat ji za hrubého a krutého místodržícího Festina, v přestrojení za eunucha tajně uprchne do Alexandrie. Jejím snem je studovat zde Hippokratovu medicínu a stát se lékařkou. což se jí nakonec podaří. V poutavém románovém ději má čtenář možnost sledovat další osudy této odvážné ženy a jejíma očima vidět poslední dny římského impéria.
(zdroj: http://www.knihkupectvi.bruntalsko.com )
starověk starověký Řím Alexandrijská knihovna historické romány
Skrýt reklamy
Odhodlání a vytrvalost mladé Charis z Efezu a vyplnění jejího snu být lékařkou.Avšak doba 4 století kdy se postupně začala rozpadat římská říše ji přinesla do života řadu přátel,ale i nepřátel se kterými si musela poradit po
svém.Dlouhodobý převlek za eunucha utajení a nakonec překvapivé odhalení mě moc neseděl.Ovšem putování po dnešní části Bulharska Rumunska a oblasti kolem Černého moře bylo zajímavé.