Malá bubenice

Malá bubenice
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412403/bmid_mala-bubenice-TBV-412403.jpg 4 26 26

Krásná Holanďanka, pohledný Palestinec, mladá anglická herečka. Co mají společného s teroristickým útokem na izraelského úředníka v Německu? Děsivé důsledky. Charlie je najata izraelskou tajnou službou, aby se vydávala za propalestinskou aktivistku a milenku bratra nebezpečného teroristy. Počíná si ve své roli tak dobře, že nakonec už neví, komu být loajální a koho zradit. Čím víc se ponořuje do své role, tím víc jí hrozí, že z ní zcela vypadne. Přestože román vznikl v roce 1983, jeho výpověď je stále platná a veskrze současná. Autor se soustředí především na izraelskou výzvědnou službu a její metody, ale ty jsou kolikrát tak špinavé, že ho nelze podezřívat z toho, že by stranil některému z opozičních táborů tohoto blízkovýchodního konfliktu. V roce 1984 vznikl podle knihy film s Diane Keatonovou v hlavní roli. V roce 2018 odvysílala televize BBC stejnojmenný seriál, který režíroval Park Chan-wook.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Argo

The Little Drummer Girl, 1983

Tyet
15.06.2024 5 z 5

Špionážní román bývalého britského špióna Johna le Carré (to je pseudonym, autor se ve skutečnosti jmenoval David John Moore Cornwell) je skutečný majstrštyk žánru. Podobně jako Trevanianův román Šibumi nebo Já, poutník Terryho Hayese patří k tomu nejlepšímu, co bylo z prostředí tajných služeb a operací napsáno. Samozřejmě nezapomínám na Fredericka Forsytha, ale toho zná každý a nikdo mu trůn neupírá :)
K téhle knize mě přivedl film The constant gardener, jenž byl na motivy le Carrého románu natočen, a který byl vynikající. Do té doby jsem autora vůbec neznala a teď se chystám nejen shlédnout seriál podle této knihy (snad nebudu příliš zklamaná), ale hlavně si sehnat další autorovy romány. Když čtete knihu, trvá to několik dnů, týdnů a někdy měsíců. Děj a charaktery vstřebáváte postupně, sžíváte se s nimi, ráno s nimi vstáváte a večer usínáte. Přečíst knihu je neporovnatelně intimnější a hlubší zážitek než zhlédnout film, i když tomu se samozřejmě nebráním. Jen říkám, že knihu žádný film nikdy nahradit nemůže, jakkoliv je skvělý. Často se mi stane, že u dobré knihy po přečtení odstavce zaklapnu stránky, zavřu oči a přemýšlím, občas si k tomu něco poznamenám do k tomu určeného sešitu, nebo se k té pasáži opakovaně vracím, listuju tam a zpátky, dlouho mi zůstává v hlavě nějaká formulace nebo myšlenka. To u filmu dost dobře nelze dělat.
No nic, konec agitky, zpět k románu. Hlavní rámec tvoří izraelsko-palestinský konflikt a děj se točí okolo praktik britských a izraelských tajných služeb a palestinského výcviku vojáků z lidu. Mladá britská herečka vnímá svůj život tak plytce, obyčejně a nezajímavě, že přistoupí na nabídku spolupráce s Izraelci. Ovšem na konci by svůj plytký život chtěla zpět, ale to už není možné, duše je navždy těžce poškozená.
Autor je objektivní, žádné z válčících stran nápadně nestraní, ale někde pod povrchem to je. Víte, nebo máte aspoň ten dojem, že víte, kde jsou jeho sympatie.
Začátek má trochu pomalejší rozjezd, chvílemi jsem se i nudila, ale zbylé dvě třetiny knihy vše vynahradí. Rozhodně doporučuji. Je to velmi smutné a velmi silné.

soukroma
09.04.2024 2 z 5

Le Carré mi k srdci nikdy nepřirostl, přesto ho čas od času znovu zkouším. Není to svižné, čtivé, ani dost napínavé jako od mistrů špionážních thrillerů, a tady je to navíc neúnosně dlouhé, objemné a těžké.

JiMi017
23.01.2024 5 z 5

Knihu jsem si vybral podle hodnocení a pozitivních recenzí. Hledal jsem alternativu špionážních románu od oblíbeného Fredericka Forsytha. Malá bubenice na mě vyskočila s top hodnocením a zároveň že podle románu byl natočený film a posléze i seriál. Úvod knihy se mi četl těžce, připadalo mi to takové neucelené. Postupně se styl psaní změnil a já knihu začal lépe vnímat a chápat děj. Příběh Charlie je prvně popisovaný jakoby z pohledu zvenčí a postupně vás přitahuje do jejího nitra. Dialogy, které vede s Josefem ji otvírají a on si ji přitahuje k sobě. Ty dialogy jsou velice důležité pro její roli, občas mi připadaly zdlouhavé, ale v dalším ději se k těm rozhovorům Charlie vrací a používá je ke svému příběhu. Průběh děje Charlie v utajení postupně graduje, nové poznání z druhého pohledu ji také ovlivní, poznání mentality ,,teroristů - bojovníků za svobodu" a závěr s ukončením akce. Poslední kapitola myslím říká vše, co Charlie prožila a jak ji to ovlivnilo. Určitě román doporučuji a dávám všechny hvězdy! Za mě určitě číst pomaleji a postupně vnímat všechny souvislosti a rozhovory. Náročnější čtení to bylo pro mě. Autora Johna le Careé jsem touto knihou teprve lehce poznal, určitě chci si přečíst další knihu, nevím však nyní kterou. Napovězte čtenáři.

miker.90
04.12.2023 4 z 5

Rozjezd pozvolný, závěr strhující.

Dobré dílo, které se hodí přečíst vzhledem k nejen dnešní neutěšené situaci v Izraeli a Gaze...

knihomolka525
27.09.2023 3 z 5

Bohužel ,jako první jsem viděla miniserii.Tam bylo vše podstatné.V knize je spousta myšlenkových pochodů postav což děj knihy natahuje.Do obří váhy encyklopedie.Když jsem se ,po otlačeném břiše a vykloubených obou palcích na ruce ,konečně prokousala na konec, tak jediný silnější zážitek z knihy byly místy vtipné hlášky Charlie.Plus zfilmování byl taky v tom, že postavy v knize dostaly tváře.

JanzPardubic
21.09.2022 5 z 5

Ultimátní špionážní román! Fascinující detailní popis jedné operace Mosadu od jejího samotného počátku až po finále mě naprosto dostal. Oceňuji vhled do všech aspektů plánování tajné operace a také do psychologie jejích aktérů. To, spolu s výborným vypravěčským talentem Johna le Carré, řadí jeho romány mezi naprosté špičky ve svém žánru. A Malou bubenici považuji za jedno z jeho nejpovedenějších děl.

lukas9656
15.08.2022 3 z 5

Vlastně úplně nevím, jestli mě to baví, jediné, co vím, že když ji odložím, tak se k ní po týdnu vrátím s neuvěřitelnou chutí na specifický styl autora, který vyniká jinde neviděnou spletitostí děje. Není to jednoduché čtení, ale když tomu to úsilí věnujete, odvděčí se vám zajímavým pocitem: a nevadí, že to je pocit "žízně" úplně jiný než třeba u severských detektivek. Pořád to stojí za to.

krtko
29.09.2021 4 z 5

nekdy zdlouhave, porad dobre

Martinmmm
19.07.2021

Brilantné...od začiatku po koniec..

mgeisselreiter
13.04.2020 4 z 5

John le Carré se drží i v této nově přeložené knize svého stylu. Nejedná se o akční děj, ale o poměrně zamotanou (i když v tomto románu ne tolik) dějovou linii. Čtení to není úplně snadné, vyžaduje soustředěnost čtenáře. Odměnou je hodně reálný pohled na špionážní organizace a jejich činnost, kde vlastně není skutečná dobrá a špatná strana. Je spíš na čtenáři, aby si udělal vlastní úsudek.
V této knize jde o boj dvou stran - Izraele a Palestiny. Autor ovšem nikomu nenadržuje, dokonce víc objasňuje motivace Palestinců než zástupců druhé strany. Po přečtení si možná budete chtít ujasnit, o co vlastně mezi těmito protivníky jde (Wikipedie pomůže).
Kniha je rozsáhlá, ale nenudí. Je opravdu detailně propracovaná, pokud jde o popis metod špionáže. Nakladatelství Argo odvedlo dobrou práci, kniha neobsahuje prakticky žádné chyby a je kvalitně vyvázaná. 75%, 13. 4. 2020.

Taloš
28.03.2020 4 z 5

Moje první seznámení s tímto autorem, a ač jsem se na český překlad těšil, tak po přečtení mám ambivalentní pocity. Z počátku jsem se obtížně orientoval a musel jsem si „pomoci“ zfilmovanou šesti dílnou adaptací seriálu BBC, abych pochopil myšlenku a konstrukci příběhu o důvěrné lži, i když minisérie se mírně odklání od předlohy. Téma mezinárodní špionáže o nenávisti, fanatismu, machinacích, intrikách, a v neposlední řadě o otázce morálky a spravedlnosti. Hlavní protagonistka „Malá bubenice" Charlie – levicově radikální herečka jakožto hlavní součást propracovaného schématu izraelského Mossadu, která žije falešný život, aby infiltrovala palestinskou teroristickou síť. Spousta jmen a místy spletitý děj vyžaduje soustředění, nicméně románu nechybí napětí a psychologický přesah. Zajímavý vhled do fungování tajných služeb a palestinských ideologií v kontextu na vznik knihy v roce 1983.