Návrat do kavárničky v Kábulu
Deborah Rodriguez
Malá kavárnička v Kábulu série
< 2. díl
V malé kavárně ve válkou rozervaném Kábulu svedl osud dohromady pět žen z jediného důvodu: aby pomáhaly – jedna druhé i všem ostatním. Volné pokračování Kavárničky v Kábulu přivádí na scénu staré známé postavy i nové tváře. Zakladatelka kavárny Sunny se po návratu do Spojených států snaží marně zapadnout do běžného života a nepřestává snít o návratu do milovaného Afghánistánu. Shea se naopak na své afghánské kořeny po prožitém traumatu usilovně snaží zapomenout. Jasmína, které teď kavárna patří, se snaží pomáhat dívkám a ženám, kterým hrozí stejný osud, jemuž ona jen o vlásek unikla. Zara, zaslíbená násilníkovi, jehož v životě neviděla, přichází do kavárny, aby zde našla útočiště. A Háladžán, babička, která dál porušuje všechna pravidla, se potají učí řídit… Nechte se znovu pohltit silou přátelství a oddanosti, lásky a ztráty na místech, která jsou od sebe tak vzdálená a přece k sobě mají blíž, než byste čekali.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2016 , ArgoOriginální název:
Return to the Little Coffee Shop of Kabul, 2016
Očekávala jsem větší dobrodružství, knížka nebyla špatná,ale oproti prvnímu dílu nudnější.
Pokračování "Kavárničky" mi přišlo díky tomu, že se střídavě odehrávalo ve dvou prostředích čtivější. A byla jsem zvědavá, jak to nakonec dopadne jak s kavárničkou, jak skončí příběh Zary i na to, jestli Sunny nakonec zakotví na ostrově u vína...
Příjemné čtení. Kniha se čte lehce, autorka se opět vyhnula kontroverzním stanoviskům, ani nezdůraznila stinné stránky žitova v Afghánistánu. Nezobrazuje tak komplexně život v dané oblasti, ale to snad ani člověk od románu nečeká.
pokračování mé oblíbené knihy Kavárnička v Kábulu. Opět hezké čtení, i když zase člověk asi trochu musí své priority přehodnotit, když vidí, že ten život, co má není samozřejmostí a jen se docela uměl dobře narodit.
Pro mě bylo radostné se opět setkat se Sunny, Jasmínou Haladžán a dalšími. I když už to o kavàrničce samotné moc nebylo. Knížka mě přesto bavila a přečetla jsem ji se stejným potěšením jako první díl.
První díl byl rozhodně lepší, dáno asi tím prostředím, ale toto pokračování nebylo špatné.
Tak přečteno,a musím říct,že mě kniha překvapila:) Trošku jsem si myslela,že bude se Sunny vrátí do Kábulu a bude dál provozovat svou kavárničku,ale ono ne.Ale to nevadí,kniha se mi moc líbila,děj se nakonec odehrával na vinařské plantáži v Americe,Sunny si našla nové přátele,a v Kábulu to se taky děly velice zajímavé věci,a teda Ahmed,nejdřív jsem si říkala,kam se poděl se svými názory a pak mile překvapil:)
První díl byl více napínavý, akčnější a zvratový. Druhý díl je takový větší klídek, pohodička i když začíná smutnou událostí.
Volné pokračování Kavárničky v Kábulu. Zakladatelka kavárny Sunny se vrací do Spojených států asledujem její osudy zde.
Jasmíně teď kavárna patří a se snaží pomáhat dívkám a ženám jak to jenom jde. Nová postavadívka Zara je zaslíbenázlému staršímu muži a a kavárně nachází útočiště. Háladžán, babička, dál porušuje všechna pravidla.
Řekla bych , že pokračování je na stejné úrovni jako první díl. Knížka se se inspiruje skutečnými událostmi a dává jim románovou formu. Velice dobře se četla, ale je to zase něco hodně jiného.
Proti prvnímu dílu zklamání. Možná je to i tím, že na podobné téma jsem četla více knih, tudíž mě to už tak nezasahlo.
No tak už to není ono, první díl mi přišel poutavější. Navíc myslím, že jsou otevřená vrátka pro další pokračování a obávám se, že to bude takové nastavované. V tomto případě by stačila první kniha, bylo to dobře uzavřené.
Stejně milá jako předchozí díl - čtivý, laskavý příběh se známými hrdiny, kteří od předchozího dílu ušli kus cesty a opět udělali nová poznání o sobě i o druhých.
Kniha, která se čte jedním dechem. Byla pro mě o něco přehlednější než první díl. Je fascinující sledovat, jaké vnitřní boje v člověku svádějí tradice, předsudky, víra a zdravý rozum, jiná kultura... To vše je moc hezky popsané, zároveň s respektem k rozdílným pohledům na život.
2015 | Kavárnička v Kábulu |
2008 | Kábulská škola krásy - život pod závojem |
2016 | Návrat do kavárničky v Kábulu |
Krásná kniha plná strhujících příběhů a zajímavých postav. A jako bonus na konci knihy pár receptů.