Malé je milé aneb Ekonomie, která by počítala i s člověkem
Ernst Friedrich Schumacher
Stěžejní dílo, k němuž se hlásí ekologové celého světa, nejlépe vystihne podtitul. Z teorie „trvale udržitelného rozvoje“ vyzdvihuje autor zejména myšlenku přirozeně vytvářených územně podmíněných pracovních příležitostí pro všechny, které by mohly zachránit ekologické i sociologické zdraví naší planety.
Literatura naučná Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: 2000 , DoplněkOriginální název:
Small is Beautiful, 1973
Množství nadějných a doufám že i nadčasových myšlenek (malé je milé, buddhistická ekonomie, středně vyspělá technika) a protože nemám dostatečné znalosti v oboru současné ekonomie na to, abych posoudil jejich nynější relevantnost, nezbyde mi než doufat, že je i dnes ještě šance na jejich realizaci, protože problémy které mají řešit, zdá se z velké části přetrvali.
Moudrá a prozřetelná série myšlenek (ekonomicko/ekologicko/sociálních), notabene žijí-li čím dál palčivěji i po 40 letech. I věda se dá podat lidsky a srozumitelně, i badatelská práce může mít přirozená měřítka pochopitelná smrtelníkem. Schumacher počítá s člověkem.
ekonomie životní prostředí globální problémy ekologická krize
2000 | Malé je milé aneb Ekonomie, která by počítala i s člověkem |
2022 | Průvodce pro zmatené |
Skvělá kniha přesně vystihující omezení, která si ale současná ekonomie nepřipouští. Stejně tak demaskuje mýtus, že ekonomie je exaktní věda rovná přírodním vědám a ukazuje, proč to není možné.
Tím, že Schumacher jde po obecných principech, ani nevadí, že jde o dílo 50 let staré. Jen člověka při čtení přepadá smutek, že se za těch padesát let nic moc nezměnilo, jen se potvrdily obavy, které už tehdy o vývoji měl autor.