Malé ženy
Louisa May Alcott
Romantická Meg, nezkrotná Jo, nenápadná Beth a rozmazlená Amy. Čtyři sestry, které musejí čelit stesku po tatínkovi, který bojuje v občanské válce, chudobě či vážné nemoci, ale hlavně svým vlastním ambicím, tužbám a malým nectnostem. Čtyři dívčí hrdinky, jež postupně dospívají, zakládají vlastní rodiny a poznávají velké lásky, velké smutky, všední strasti i nevšední krásy života. To jsou proslulé Malé ženy, které se již po generace zapisují do srdcí stále nových čtenářů nejen v Americe, kde si získaly status rodinné klasiky a věčného bestselleru. Malé ženy přinášíme českých čtenářům v kompletní nezkrácené podobě včetně druhého dílu, jenž sleduje další osudy sester Marchových.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2014 , Knižní klubOriginální název:
Little Women, 1868
Knížku jsem koupila v novém vydání dceři. Novou proto, aby měla více chuti do čtení. Kniha účel splnila, není cizí ani generaci dnešní mládeže. je jemná, vhodná pro citlivé děti, přináší hodnoty, které jsou v dnešní době vytlačované na samý okraj, ne-li považovány za směšné. Je mě mrzí, že součástí knihy je i druhý díl. Raději bych ho bývala nečetla a celkový dojem z románu by byl dokonalý.
Tohle je, myslím, kniha jak má být. A, no........prostě to nejde popsat slovy, jak moc je to dobrý. Škoda, že jde dát jen 5*.
Romány ráda nemám a tento se mi potvrdil, že opravdu nemám. Přišlo mi to moc zidealizované a romantické. Knihu jsem nedočetla, neměla jsem sílu...
Nejoblíbenější knížka mého dětství. Četla jsem ji neustále dokola. Kniha byla po mojí mamce a až po několika letech při shlédnutí filmu natočeného podle této knihy jsem zjistila, že toto starší vydání nebylo úplné. Vloni jsem si koupila nové vydání a četla znovu. Bohužel jsem tak trochu staromilec a toto nové vydání bylo jinak přeložené, což na mě působilo trochu rušivě. Můj problém :-). Jinak se nic nemění na tom, že je to úžasné literární dílo.
Malé ženy mě baví a uchvacují nyní stejně jako když mi bylo patnáct nebo třeba devět a jsem toho názoru, že bych je zbožňovala i jako kluk:) S Jo jsem se ztotožňovala po dlouhá léta, ta holka má jiskru a ve světě se neztratí!
Prostě úžasné. Tuhle knihu jsem si už několikrát půjčila a přemýšlím, že si jí koupím, protože je opravdu super. :) DOPORUČUJI!! :D
Nádherný příběh, v polovině mi to přišlo trošku víc nudné, ale tato kniha od teď patří mezi mé nejoblíbenější :). DOPORUČUJI :)
Príliš sladké a naivné. Štyri sestry, každá z nich je iná, ale všetky zobrazujú ušľachtilosť a výsledky ich činov aj správania vedú k nájdeniu toho, čo je správne. Myslím, že kniha je určená pre dospievajúce dievčatá a na mňa pôsobila príliš dokonale na to, aby ma dokázala niečím nadchnúť. Napísaná je pekne, ale niektoré pasáže odvádzali moju pozornosť a ja som sa tešila na otočenie poslednej stránky.
Ano, občas jsem měla dojem, že čtu příručku Jak být dobrá dcera, přítelkyně, manželka.
Výchovné a mravokárné pasáže ze stránek chvílemi přímo řvaly, což je celkem pochopitelné, když knížka vznikla na objednávku pro tehdejší mladé čtenářky – svět popsaný přes růžové brýle s výchovnými prvky :-).
Celek dnešního čtenáře snad neurazí, čtení krásně ubíhá, ani dialogy mi nepřišly příliš dávnověké. Malé ženy mi ukázaly, že vztahy mezi mužem a ženou jsou stále o tom stejném, ani za 150 let se mnoho nezměnilo, teda kromě namlouvacích praktik!!
Určitě zajímavý vhled do života žen a z pohledu žen druhé poloviny devatenáctého století, byť dosti zromantizovaný.
Nemám ve zvyku něco rozečíst a nedočíst... Je to táák sladké, přespříliš pozitivní a dobré.
Bála jsem se přílišného moralizování a sentimentu. Obojího bylo dost, ale čtení bylo příjemné až do spojení Jo s nejméně pravděpodobnou postavou, která mi k ní vůbec "nepasovala". Na jednu stranu u mě autorka stoupla v ceně, že nepodlehla vábení Laurieho, na druhou mi znechutila zbytek knihy od chvíle, kdy profesor přijede za Jo.
Velmi pěkná knížka, kde je nápaditě předložen človíček jako takový, jeho strasti i radosti,čtivá,oddechová, ale svým způsobem i strhující.
Vůbec jsem nevěděla, co mám od knížky očekávat. Pak jsem se do ní začetla a zjistila jsem, že je to vlastně takové vyprávění o sestrách s moudry a mravním ponaučením. Ze začátku to vypadalo jako další nudná kniha, ale po chvíli jsem se do ní zakouskla a nepustila ji. Autorka vše úžasně popisuje, dá se lehko číst mezi řádky a kniha je tak ještě hezčí... Rozhodně doporučuji!
láska ženy zfilmováno americká literatura cestování rodinné vztahy romantika domácnost válka Sever proti Jihu (1861-1865) práce rodina vs. kariéra roční období klasická literaturaAutorovy další knížky
2009 | Malé ženy |
2000 | Dobré manželky |
2000 | Malí muži |
2002 | Veľkí muži |
1947 | Malé ženy (zkrácené vydání) |
Klasika. Příjemná kniha, která se dá dobře číst i v dnešní době. Od doby, co jsem ji četla se řídím pravidlem "Ať nad tvým hněvem slunce nezapadne."