Malé ženy přehled
Louisa May Alcott
Meg, Jo, Beth a malá Amy čekají s napětím i steskem na tatínka. Přesto jejich život není složen jen z trpného čekání. Naopak, děvčata prožívají mnohá dobrodružství, čelí i nástrahám, které pramení z dospívání. Jejich cesty se na čas rozdělí, aby se opětovně sešly v rodinném kruhu. Slavný americký román, který vychází v Čechách poprvé kompletní, vypráví příběh čtyř sester. Román se odehrává během občanské války (Severu proti Jihu).... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2009 , Knižní klubOriginální název:
Little Women, 1868
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malé ženy. Přihlašte se a napište ho.

Sourozenectví, kamarádství a náprava chyb.
Dřív lidi šli třeba na sběr a pak za vydělanou částku šli do divadla. Jde tu dost cítit rozdíl mezi tehdejší a dnešní dobou. I když některé věci se ani časem nemění, takže nám autorka ukazuje, že co pro jednoho má velký význam, pro druhého nemusí nic znamenat.
Beth nedostala tolik prostoru, ale u Amy, Jo a Meg vidíme jejich vývoj, jak si uvědomují nějaké své chyby, reakce a chování, které se pak snaží napravit.
Čtivost je taková průměrná, přišlo mi to chvílemi trochu dlouhé, ale nic co by se nedalo přežít.

Viděla jsem nejprve film, který se velmi líbil a díky čtenářské výzvě jsem si konečně přečetla i knižní předlohu. Příběh byl velmi čtivý, nejvíc jsem si oblíbila Josefínu. Líbila se mi její odvaha a odhodlání v mnoha věcech. I ostatní sestry byly moc fajn :-)
Knižní novinky (7. týden)
08.02.2020
„... a hlavně prales knížek, v němž se mohla po libosti toulat, to vše pro ni učinilo z knihovny kraj blaženosti.“
„Better be happy old maids than unhappy wives, or unmaidenly girls, running about to find a husband. Don't be troubled, Meg, poverty seldom daunts a sincere lover. Some of the best and most honoured women I know were poor girls, but so love-worthy that they were not allowed to be old maids.“
Zfilmováno
Malé ženy (2019)
Kniha Malé ženy v seznamech
v Přečtených | 2 671x |
ve Čtenářské výzvě | 1 122x |
v Mé knihovně | 756x |
v Chystám se číst | 1 226x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
láska ženy zfilmováno americká literatura cestování rodinné vztahy romantika domácnost válka Sever proti Jihu (1861-1865) rodina vs. kariéra roční období klasická literaturaAutorovy další knížky
2009 | ![]() |
2000 | ![]() |
2000 | ![]() |
2002 | ![]() |
1947 | ![]() |
Dočteno 8. března. Lepší čtení na MDŽ než Malé ženy jsem si nemohla vybrat. Skrývají v sobě tolik laskavosti, něhy, lásky, moudrosti a ponaučení. Nádhera. Navždycky v mém srdci.