Malér
Friedrich Dürrenmatt
Detektivní novela o obchodním cestujícím, kterého náhoda zavede do vily, kde se hraje zvláštní hra.
Literatura světová Novely
Vydáno: 1964 , Mladá frontaOriginální název:
Die Panne, 1956
28.07.2021
Zajímavé. Hra, která vyvozuje z jednotlivých poznatků možnou skutečnost. Jak časté v běžném životě. I naopak. Skutečnost lze zkoumat a rozložit tak, že se objeví i "věrohodné" indicie. Co na tom, že pravda bývá jiná.
02.07.2021
Viděno jako tv inscenace (Ortel) a vyslechnuto jako rozhlasová hra (Porucha). Obé provedeno skvěle, podáno vynikajícími herci. Nosná idea? Prý kritika měšťáků a jejich způsobu života. Možná. Mně se zdálo, že to spíš bylo: Není radno si zahrávat se životy druhých.
2001 | Soudce a jeho kat |
2018 | Návštěva staré dámy |
1964 | Slib |
1989 | Soudce a jeho kat / Podezření / Slib |
1963 | Fyzikové |
Já slyšela tuhle novelu jako rozhlasovou hru pod názvem Porucha. Obsazení bylo úžasné, a obsah?
Že jsme my, lidé, nepolepšitelní.
Minimálně v tom, jak alibisticky si sami pro sebe umenšujeme své sobecké a lhostejné jednání vůči ostatním, protože, co na tom či onom sejde? Dělá to občas každý, nic na tom není a koneckonců - jsou to prkotiny.
A Dürrenmatt předkládá na pozadí mrazivé absurdní situace tezi, k čemu až může řetězení takových úliteb vlastnímu prospěchu vést.