Maľovaný závoj
William Somerset Maugham
Príbeh románu Maľovaný závoj sa odohráva v južnej Číne za epidémie cholery. Vykresľuje osobnostný rozvoj Kitty, mladej ženy, ktorá vyrastá v meštiackom anglickom prostredí a vydá sa iba preto, že nechce, aby ju predbehla mladšia sestra. Jej manžel Walter ju odvedie do Hongkongu, kde pôsobí ako bakteriológ. Kitty sa z dlhej chvíle bezhlavo zaľúbi do Charlieho, vysokopostaveného a povrchného úradníka koloniálnej správy. Keď príde na lámanie chleba, Charlie ju bez výčitiek svedomia opustí a jej neostáva iné, len odcestovať s manželom do vnútrozemia, kde zúri epidémia cholery. A práve tvrdý tlak odlišnej spoločenskej reality, vedomie viny a obetavosť francúzskych mníšok i jej manžela ju napokon privedú na novú cestu, ukážu jej nový zmysel existencie. Keď sa po manželovej tragickej smrti vráti domov, rozhodne sa napraviť svoj vzťah k ovdovenému otcovi a začať úplne odznova. Nesmierne pôvabný a myšlienkovo hlboký príbeh nepochybne zaujme mnohých čitateľov a najmä čitateľky. Potvrdzuje, že William Somerset Maugham má čo povedať i dnešným čitateľom. Autorova kresba vzťahov v nešťastnom manželskom trojuholníku je natoľko presvedčivá, že azda každého donúti zamyslieť sa nad vlastným životom.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2005 , Ikar (SK)Originální název:
The Painted Veil, 1925
Kdo viděl film, bude asi mírně šokován závěrem knihy. Celkem jasně si vybavuji pocit hlubokého smutku, který ve mně příběh ještě několik dní zanechal. Bylo mi strašně líto obou hlavních hrdinů - pro všechnu tu beznaděj a prázdnotu, kterou ve vztahu prožívali.
Nenáročný ženský román, ktorý určite neurazí...najviac ma naštvala asi tá anotácia, ktorá vlastne prezradila úplne všetko.
nevěra Čína zfilmováno 20. století anglická literatura manželství
2017 | Barevný závoj |
1964 | O údělu člověka |
2006 | Julie, ty jsi kouzelná |
1975 | Veselice aneb Kostlivec ve skříni |
1974 | Na ostří nože |
Nádherný, smutný, melancholický příběh.
Přiznávám se, že jsem viděla jako první film a až poté zjistila, že je to podle knihy.. a ano, byla jsem rozčarovaná z konce - tady musím s politováním říct, že konec se mi mnohem více líbil ve filmovém zpracování. Kitty zde mě štvala tím, jak .. eh, lépe řečeno, pan autor z Kitty těmi slovy a činy ke konci dělal strašnou slípku, jíž ale ve skutečnosti nebyla. Tedy, ne tak moc. Přesto krásný příběh, byť si jej mnohem raději vychutnám jen v té filmové podobě.