Malý Američan

Malý Američan
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129813/maly-american-129813.jpg 4 36 36

Román vypráví příběh tajemné vraždy v Anglii v dobách regentství. Hrdinou je Thomas Shield, mladý učitel a vychovatel, který ve škole ochraňuje před intrikami rodičů a pěstounů dva chlapce, z nichž jeden je budoucí slavný spisovatel Edgar Allan Poe. Ke zdařilé evokaci dickensovského a austenovského světa přidává autor dávku naturalismu a napětí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The American Boy , 2004


více info...

Přidat komentář

babicka_amalka
27.01.2022 4 z 5

zatím se mi líbily všechny jeho u nás vyšlé knihy;

Kaktus98
08.08.2019 4 z 5

Kniha se dobře četla, některé pasáže trochu nudnější a zdlouhavé, ale jinak se mi líbila.


LaCucaracha
22.03.2018 4 z 5

Slušný historický román. Jako by ani nebyl od současného autora. Máte-li rádi romány z Anglie 19. století, určitě si to přečtěte. První půlka knihy je sice rozvláčnější, ale pak to začne lépe odsýpat. I ta rozvláčnost ale patří k žánru, a hlavně je to napsáno čtivě, takže nemáte chuť přeskakovat. Navíc - umíte si představit historický román, který by nebyl tlustá bichle? Já ne. Knížka má dokonce i celkem šťastný konec, což já ráda, vše je víceméně vysvětleno, tedy nemusíte tápat. Vadilo mi ale několik chyb (chyby v knihách mě vždycky roztrpčí), přitom nešlo o překlepy; asi to korektor moc nečetl. Závěr: je to dobré, romantické, tajemnem a detektivkou prodchnuté čtení.

daniska
10.02.2018 5 z 5

Kniha se mi líbila. Zápletka také, ale byla moc zdlouhavě napsaná. Ač na to, že se toho moc v knize neudálo nutilo mě to číst stále dál.

marvarid
05.02.2018 4 z 5

Román není mimořádný nějakým objevným literárním postupem, ale sugestivním vykreslením historického období. Při každém otevření knížky se ocitnete v Anglii v době nastupujícího romantismu, autor si musel dát obrovskou práci s dohledáním a ověřením všech dobových reálií. Je dobrý vypravěč. Příběh se odvíjí pomalým tempem, ale rychleji to ani nejde, přišli bychom o popis všech vůní, zápachů, spletitých uliček Londýna, všech jemných nuancí společenského styku mezi šlechtou té doby. Závěr je sice otevřený, ale můžeme se dohadovat, že jde o happyend. Autor nás tak mohl potěšit vidinou lásky na věčné časy a přitom nesklouzne do rušivé sentimentality. Za mě výborné, užila jsem si každou stránku.

Luciska13
08.09.2017 4 z 5

Zajímavá zápletka, dobře a poutavě napsané... I když se tam "nic neděje", člověk čte dál a dál. Moc se mi kniha líbila, jediné, s čím jsem měla problém a co bych klidně vynechala nebo spíše zjednodušila, byly politické, ekonomické a bankovní záležitosti, ve kterých jsem se jakožto člověk, který se o tyto obory nezajímá, ztrácela.

tinkal
06.11.2013 3 z 5

knížka je docela zajímavá a čtivá, jenom by mohla být malinko kratší, některé pasáže jsou opravdu velmi zdlouhavé...

bosorka
14.03.2013 3 z 5

Opět jedna z knih, kterou bych trochu prokrátila. Námět je velice zajímavý, doba, kdy se příběh odehrává, jakbysmet. Těšila jsem se na větší vklínění malého E. A. Poea do děje, čehož jsem se bohužel nedočkala. Líbila se mi atmosféra, popis tehdejší doby, ale dlouhé pasáže se v knížce skoro nic zásadního nedělo, takže se stále čekalo, co už konečně bude. Závěrečné rozuzlení mi naopak připadalo hodně překomplikované.

Štítky knihy

Anglie 19. století učitel a žák

Autorovy další knížky

Andrew Taylor
britská, 1951
2012  73%Anatomie duchů
2016  65%Němý
2017  73%Popel Londýna
2012  78%Malý Američan