Malý pán na ženění
Pelham Grenville Wodehouse
Mladý Američan se usadí v New Yorku, aby rozvinul své umělecké ambice, a přitom pozná dívku svého srdce a události dostanou jiný spád. Vše skončí happy endem, předtím ale dojde k mnoha komplikacím a humorným situacím.
Literatura světová Humor
Vydáno: 1974 , OdeonOriginální název:
The Small Bachelor, 1927
Parádní počteníčko od mého oblíbeného autora. Zatím asi nejlepší, kterou jsem od něj četla :-)
Začátek mě moc nebavil a říkal sem si,že kniha asi nebude můj šálek kávy.
Avšak po chvíli se na tolik zlepšila,že po jejím přečtení říkám moc veselé a chytře vymyšlené čtení.
Skvěle mě provázela na letní dvolené,kam se náramně hodila-vždyť i na obalu je psáno "Čtení na dovolenou"
Vynikající humoristický román. Autor nastiňuje řadu potenciálních situací, které se nestanou. Stane se totiž to, co opravdu nečekáte.
„Patří k lidem, které někdy v těch jinošských letech, jež člověka formují, určitě kopla do hlavy kobyla. Velice trefně o něm bylo řečeno, že kdyby lidé byli kostky domina, Sigsbee Waddington by byl ta úplně prázdná.“
Četl jsem jí hned po vydání a od té doby několikrát.Jedna z nejhezčích od Wodehouseho nejen proto, že když Daleký západ - tak Zane Grey, tak pro vtipné situace.Když se chci pobavit, tak sáhnu po knížečce Malý pán na ženění.
Geniální dílko které Vás nenechá chladnými.
Vtipné, promyšlené charaktery osob si Vás jednoznačně získají.
A celá, více než směšná zápletka knihy Vás strhne.
Pevně věřím, že ji neodložíte, dokud nedojdete na poslední stránku.
A i poté se budete ještě dlouho smát.
U téhle knížky mě překvapuje snad jediné - že ji zatím ještě nikdo nezfilmoval! Celá zápletka mi připadá jako scénář k bláznivým americkým filmům z padesátých šedesátých let, ale okořeněné britskými slovními přestřelkami, kde zejména sluhové dávají všem ostatním krutě na frak. Při cestě autobusem jsem asi musela vypadat jako exot s knížkou v ruce, ale nesmějte se, když čtete Woodehousovy hlody! A mimochodem: poklona překladateli - ono přeložit knížku a zachovat v ní ducha a vtip jejího autora, to už chce notnou dávku umu.
2009 | Letní bouřka |
1977 | Vlna zločinnosti na zámku Blandings |
2005 | Jedinečný Jeeves |
1982 | Až naprší a uschne |
1995 | Nedostižný Jeeves |
Rozkošný klasický humoristický román z pera páně Wodehouse rozhodně mohu doporučit. Tedy, pokud máte rádi humor anglický a nevadí vám, že se odehrává v době dávno zmizelé (kdopak si ještě vzpomene, kdopak to byl slavný Tom Mix?...)
Ach ne, nehledejte žádný vážný příběh. Tolik snad z něj mohu prozradit, že onen "malý (svobodný) pán" je George Finch. Jeho ctěné jméno, tedy vlastně příjmení, bude opakovaně komoleno a ba zhanobeno, leč nakonec bude šťastně oženěn. Jeho vyvolené Molly se tak dostane do nalakovaných drápků ono roztomilé "jehňátko" mužského pohlaví, po němž toužila. Ba i páně Finchův komorník, takto napravený lotr, dojde svého milostného (ne)štěstí. Nejhorší, co se komu stane, bude pěkně vybarvený monokl na oku.
To vše v potřeštěném příběhu, který si nezadá s jakoukoli francouzskou fraškou, jen bez lechtivých témat a narážek. (Platí tu, narozdíl od lascivních Gallů, heslo "žádný sex prosím, jsme Britové". Tedy, co to povídám - v tomto případě Američané...)
Jednou z komických rovin je vznešená, květnatá mluva a styl autorův, stojící v kontrastu k opravdu šaškovským, nebojím se říci i důstojnost hrubě zneucťujícím situacím, v nichž se naši hrdinové občas ocitají...
Leč jak pravím, nakonec vše dopadne dobře. Jak se lidově říká, každý Honza najde svou Káču a čtenář ideální knihu na dovolenou.