Malý pražský erotikon
Patrik Hartl
Malý pražský erotikon je druhým románem režiséra a autora úspěšných divadelních komedií Patrika Hartla, jehož literární prvotina PRVOK, ŠAMPÓN, TEČKA a KAREL se těší velkému zájmu čtenářů. Tento nový román je díky autorovu nekonformnímu nadhledu a smyslu pro humor určený i těm, kteří bývají ke knížkám o lásce zpravidla nedůvěřiví. Na Babě stojí nad strání s výhledem na Prahu dvě sousedící řadovky, ve kterých bydlí rodiny, jejichž členové prožívají pod povrchem zdánlivě všedních dní nečekaně osudové milostné příběhy. Honza cítí pokušení, ale protože si nechce komplikovat život, snaží se mu odolat. Marta, přestože je vdaná, občas neodolá, a Zbyněk se ani odolávat nepokouší. Táňa miluje tajně, Petra má zábrany, Tomáš je až příliš velký romantik, Cyril trochu zvrhlík a Adéla se miluje častěji než všichni předchozí dohromady, aby se necítila sama. Malý pražský erotikon je zábavným obrazem jejich intimního života, který líčí jejich touhy, okamžiky radosti i katastrofy od předškolního věku až po věk důchodový.... celý text
Kniha se mi moc líbila. Patrik Hartl umí psát velmi hezky a čtivě.
Já osobně se těšila na knihu “plnou sexu” a myslím, že to kniha splnila :-D
Super lehké čtení, zábavný příběh. Líbilo se mi propletení rodin. Kniha krásně ukazuje každodenní osudy (ne)obyčejných lidí.
Ačkoli to má být vtipná kniha, tak jsem tak půlku probrečela :).. Místy situace hodně přitažené za vlasy a jen těžko uvěřitelné. Díky knize jsem ztratila všechny představy o pravé lásce, kde jsi jsou partneři věrní :). Ale četla se krásně, lehce plynula, v postavách jsem se občas našla a plně jim rozuměla.. Ocenila jsem i nastínění komunistického režimu. Za mě hodně povedené, ale sama bych ji neoznačila nijak zvlášť humornou.
No, všude jsem četla jaká to má být sranda a to rozhodně není. Knížka je čtivá, příběh zaujme, ale chvilkama mi to přišlo dost depresivní. Na obranu pana autora - to sám život je občas depresivní. Myslím, že nebude patřit mezi knížky, ke kterým bych se vrátila.
Příjemná knížka, je to milé oddychové čtení. Příběh se četl lehce, děj odsýpal a několikrát jsem se i výborně pobavila. Občas se mi zdálo, že některé situace jsou příliš přehnané a příběh zbytečně prodlužovaný a koncem už jsem se těšila, až zase budu číst něco jiného. Bylo to ale moc příjemné čtení a k panu Hartlovi se zase někdy vrátím - ideálně na další dovolené.
Za mě super kniha. Autor píše nevtíravým způsobem a opravdu často je kniha protkána humornými historkami,kde jsem se prostě chtě nechtě musela smát :D
Bylo to moc fajn a v české "rybníčku" příjemně humorná oddechová kniha.
Po dlouhé době výborná kniha. Opravdu moc mě bavila. Přirozený humor, žádné tlačení na pilu. Sympatičtí hrdinové - osud každého z nich mě zajímal od začátku, až do konce. Text na sebe krásně navazoval, žádná nudná a hluchá místa. Knihu se snad ani nedalo odložit.
Prečítané, ale nič si z toho nepamätám. Vlastne, niečo málo áno, pocit, že sa tam krížom-krážom zamotávali do vzťahov naokolo a navzájom. A že tam boli aj dvojičky. Inak nuda, sex, rozhovory, a vlastne už neviem. Nebola to moja top kniha. Ale dočítala som ju, takže to bolo OK.
Můj první "Hartl" a musím říct, že se mi kniha moc líbila. Neočekávala jsem, že by se zařadila mezi mé TOP knihy, ale svoje splnila. Přečetla jsem ji za dva dny a ráda se k ní i jednou vrátím. Nakonec to byl hezký oddych od té červené knihovny, kterou neustále čtu :-)
Na knihu jsem se hrozně těšila, ale čekala jsem od ní více. Patrik Hartl určitě píše velmi čtivé knížky, které nutí vás číst neustále dál a dál. Tuto knihu řadím mezi oddechovky. Člověk se po přečtení vlastně zamyslí, jestli nebyl příběh až v něčem moc přitažený za vlasy a i kdyby nebyl, jestli by vůbec chtěl, aby se mu někdy stalo něco podobného a ocitl se vlastně v kolotoči podvádění -všichni se všema...příběh někdy veselý, někdy smutný.
Moje první knížka od Hartla. Pěkná oddechovka, moc jsem se nezasmála, ale bylo to čtivé, někdy podle mě přitažené za vlasy. Ale je možné, že opravdu někdo s takovými životy existuje.
Úplně nechápu to všeobecné nadšení touto knihou. Čte se fajn, je to doslova taková oddechovka, která ničím neurazí, ničím nenadchne a rozhodně ve čtenáři nezanechá hlubší stopu. Na válení se u vody ideál..:-)
Tak nějak se nemůžu zbavit dojmu, že TAHLE knížka je hodně hořká komedie. Moje druhá od Hartla... hezká, občas i zábavná, občas i smutná. Rozhodně souhlasím s tím, že je to kniha na dovolenou, oddychová, ale proč se mi to nečetlo samo?? Možná proto, že jsem tak nějak té mezisousedské "výpomoci" měla dost? Možná že toho "vypouštění ventilu" bylo moc? Možná proto že se život netočí jen kolem sexu?? Možná... Ale co jsem čekala, když beru do ruky erotikon, co?? :-) Každopádně jsem padala na hubu a znovu vstavála s hlavními hrdiny do poslední stránky. Nebylo to zase k zahození. Doba, režim, české prostředí, česká nátura. Příjemná změna po těch všech Seveřanech, kdy si lámete jazyk o jejich jméno... Mrzí mě to, ale pořád ve mně převažuje pocit, že je to spíš smutný příběh. Nevěra, co vlastně posiluje vztah, lesbická láska, která dopadla tragicky, sourozenecká láska, která je možná za hraicí zákona a neplodnost, hledání sebe sama a smradlavé nohy životního partnera, co Vás zkrotí... Jsem asi suchar, ale dám si od Patrika chvíli pauzu. Více se nasměju, když ho vidím (slyším se smát), než když jej čtu :-)
Kniha je napsaná čtivým stylem, ze začátku jsem si říkala, ze to bude příjemná oddechovka. Po první čtvrtině jsem se začala nudit, děj se nikam neposouval, v polovině už jsem se přestala orientovat, kdo s kým spal a čí je kdo dítě ... nuda, nuda, nuda. Měla jsem problém knihu dočíst.
nevěra Praha láska humor erotika česká literatura rodinné vztahy milostné vztahy sousedské vztahy humoristické rományAutorovy další knížky
2016 | Okamžiky štěstí |
2014 | Malý pražský erotikon |
2018 | Nejlepší víkend |
2021 | 15 roků lásky |
2023 | Gazely |
Navzdory mnoha pozitivním komentářům pro mě byla tahle kniha celkem zklamáním. Na čtení sice dost nenáročná, ale nebyla nijak zvlášť vtipná a chvílemi až moc vulgární.