Malý pražský erotikon
Patrik Hartl
Malý pražský erotikon je druhým románem režiséra a autora úspěšných divadelních komedií Patrika Hartla, jehož literární prvotina PRVOK, ŠAMPÓN, TEČKA a KAREL se těší velkému zájmu čtenářů. Tento nový román je díky autorovu nekonformnímu nadhledu a smyslu pro humor určený i těm, kteří bývají ke knížkám o lásce zpravidla nedůvěřiví. Na Babě stojí nad strání s výhledem na Prahu dvě sousedící řadovky, ve kterých bydlí rodiny, jejichž členové prožívají pod povrchem zdánlivě všedních dní nečekaně osudové milostné příběhy. Honza cítí pokušení, ale protože si nechce komplikovat život, snaží se mu odolat. Marta, přestože je vdaná, občas neodolá, a Zbyněk se ani odolávat nepokouší. Táňa miluje tajně, Petra má zábrany, Tomáš je až příliš velký romantik, Cyril trochu zvrhlík a Adéla se miluje častěji než všichni předchozí dohromady, aby se necítila sama. Malý pražský erotikon je zábavným obrazem jejich intimního života, který líčí jejich touhy, okamžiky radosti i katastrofy od předškolního věku až po věk důchodový.... celý text
Tedy ne že by se jednalo o kdo ví jak hlubokomyslnou literaturu, ale tou tato knížka snad ani být nemá. Lehké letní oddechové čtení, ideální někam na pláž. Když jednoduše nechcete při čtení nad ničím moc hloubat a chcete se jen pobavit více či méně uvěřitelnými příběhy postav.
uf.... tohle byla fakt bezbřehá nuda.... opravdu sem se zasmála pouze 3x, takže jedna hvězda z milosti.... přišlo mi to jako popisování žumpy mezilidských vztahů, plochých a nedozrálých osobností.... na tom mi nepřijde nic zábavného, spíš je to k pláči....
Působivý román o vztazích mezi členy dvou rodin je skládán z mozaikových kamínků jednotlivých příběhů. K tomu jsou zamíchány moc dobře zpracované emoce i charakteristiky jednotlivých aktérů. Celkově jde v tomto případě o opravdu dobré čtení. Je poznat, že autor je hodně dobrý pozorovatel života kolem nás. Toto je moje první setkání s tímto spisovatelem a jsem docela nadšen.
Takto dobrou knihu jsem již dlouho nečetla. Hodně jsem se pobavila. Děkuji pane Hartle!
Čtivá kniha. Děj vás vtáhne. Velmi kvalitně propracované mužské i ženské postavy. Snad takový nejsme všichni. Ačkoliv je při čtení člověku spíše hořko, nebo jsem možná jen velký "cíťa", celkový dojem z knihy je skvělý a všude doporučuji.
Moje druhá kniha od Patrika. Musím říct, že jeho prvotina mě zaujala malinko víc. Na Okamžiky štěstí se teprve chystám. Kniha je čtivá, vtipná i smutná. Líbily se mi různé povahy hlavních hrdinů. I to jak se v průběhu let jejich povahy měnily.
od autora moje druhá přečtená knížka a opět skvělé..Hodně jsem se u knížky zasmala a pobavila i si pobrečela
Od tohoto autora druhá moje knížka. Zatímco první mě spíše nenadchla, tahle druhá mě dostala. Lehkost psaní, příběh, úsměvné pasáže. Pořád jsem si říkala, že mi to někoho připomíná a pak mi došlo - Páral v mladším vydání :-) Každopádně oproti první knížce tuhle 100% doporučuji jako lehké víkendové čtení.
Ne úplně můj styl, ale na oddech dobré. Asi uplyne delší doba, než se pustím do další autorovy knihy...
Pro mě to byla zajímavá vztahová oddechovka. Četlo se velmi dobře, do plného hodnocení mi tam ale přece jen něco chybělo a něco naopak přebývalo (zbytečné vulgarismy). Čtyři hvězdičky jsou určitě zasloužené a těším se i na další knihy Patrika Hartla. Můžu doporučit.
Taková odpočinkovka, některé pasáže byly trochu moc myslím nereálné.
Ale celkově super víkend.
Na rozdíl od ostatních, jak pročítám komentáře zde a u Okamžiků štěstí to mám naopak. Okamžiky mě nadchly, toto jen tak vyrelaxovalo.
je vtipná, chytlavá, lehce lechtivá, ale také trochu hořká, trochu sladká, trochu tragikomická...to všechno a více ta kniha je. Líbilo se mi, že časově zasahuje i do retro 70-80 let. Byla to moje první kniha od autora a těším se, že se brzy vrhnu na jeho další knižní počiny.
Lehké, lechtivé, místy vtipné čtení. V knížce se seznámíme s několika manželskými páry, se kterými projdeme cestu od dob jejich mládí, započaté v komunismu, až do dnešní současnosti, kde se román obohatí ještě o osudy jejich dětí. Příjemná oddechovka, čte se samo, pobaví, občas i dojme, na žhavé léto ideál.
Super knížka, nečekala jsem, že by se mi mohla líbit. Taková oddechovka, která se rychle čte.
Váhám mezi čtyřmi a pěti..... Ale jo, známé prostředí, známé období, český autor.
Knihu mi doporučili rodiče důchodci, že je skvělá. A pak, že už mě ničím nepřekvapí :-)
Přečteno spíše ze zvědavosti. Je to druhá knížka, kterou jsem od autora četla... A taky se mi nelíbila... Nevím, všichni mi jí doporučovali, že se pobavím a jak je super. Ne, na mě to nefungovalo.
Knihu jsem četla spíše ze zvědavosti. Mnoho lidí na o ní mluvilo jen v superlativech. Bohužel mě zklamala. Někdo řekne, že je inspirována životem. Ale osobně mít takový život bych nechtěla (ani jednoho z hrdinů). Přijde mi to až moc negativní. V tom vidím jediný přínos knihy - poučení, že žít takový život nechcete... Jinak nic...A to nezmění ani fakt, že se dobře četla.
Tato kniha je pro mě připomínkou toho, jak málo toho víme o svých blízkých. Přiměla mě zamyslet se nad smyslem manželství a partnerství. Čtení jsem si moc užila, protože mě bavily rozdílné povahy hlavních hrdinů.
Pan Hartl mě nezklamal, mě se to líbilo, bavilo mě to. Bavilo mě i pozorovat jak se měnil styl žen za různou éru čr, jak jsme z komunismu přešli do demokracie apod.
nevěra Praha láska humor erotika česká literatura rodinné vztahy milostné vztahy sousedské vztahy humoristické rományAutorovy další knížky
2016 | Okamžiky štěstí |
2014 | Malý pražský erotikon |