Malý pražský erotikon
Patrik Hartl
Malý pražský erotikon je druhým románem režiséra a autora úspěšných divadelních komedií Patrika Hartla, jehož literární prvotina PRVOK, ŠAMPÓN, TEČKA a KAREL se těší velkému zájmu čtenářů. Tento nový román je díky autorovu nekonformnímu nadhledu a smyslu pro humor určený i těm, kteří bývají ke knížkám o lásce zpravidla nedůvěřiví. Na Babě stojí nad strání s výhledem na Prahu dvě sousedící řadovky, ve kterých bydlí rodiny, jejichž členové prožívají pod povrchem zdánlivě všedních dní nečekaně osudové milostné příběhy. Honza cítí pokušení, ale protože si nechce komplikovat život, snaží se mu odolat. Marta, přestože je vdaná, občas neodolá, a Zbyněk se ani odolávat nepokouší. Táňa miluje tajně, Petra má zábrany, Tomáš je až příliš velký romantik, Cyril trochu zvrhlík a Adéla se miluje častěji než všichni předchozí dohromady, aby se necítila sama. Malý pražský erotikon je zábavným obrazem jejich intimního života, který líčí jejich touhy, okamžiky radosti i katastrofy od předškolního věku až po věk důchodový.... celý text
Kniha pro oddechové čtení..kniha ukazuje především realitu běžného života...ukazuje zklamání, lásku, problémy každodenních dní...
Kniha mě zaujala pro svou reálnost. Ostatně stejně jako Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Nechybí tam skoro nic. Láska, ale není přeslazená, lidské chyby, zklamání ze života, bolest, různé charaktery postav....Za mě ideální kniha pro realisty :). Pokud chcete romantickou knihu o nehynoucí lásce, není to správná volba. Pokud ale chcete knihu, která Vám popíše život takový, jaký je, i když nemá hlubokou zápletku k zamyšlení, doporučuji :). I když něco k zamyšlení na knize je...provází hlavní postavy od roku 1975 do 2014 , takže sleduje, jak postavy stárnou, vychovají děti, ze kterým je na konci knihy přes 30 a uvědomíte si, jak vlastně čas letí a jak se mění lidi i režimy :).
Výborné oddechové čtení plné zábavných momentů. Četla jsem na dovolený u moře, přesně na takové období se knížka hodí, když člověk potřebuje vypnout a přečíst si něco lehčího, no dobře napsaného.
Sex a erotika za každou cenu vždy a všude.. ale notak... Vtipný, čtivý, přečteno fakt rychle, ale stejně to bylo takový... přehnaný...
Jak jsem se na konci knihy dočetla, je určena i pro mě, coby čtenáře, který takovouto literaturu moc nevyhledává. Nelituji, že jsem se do ní pustila. Pobavila mě. Trochu mi vzdáleně připomněla doby, kdy se četl Páral. Tohle ale bylo mnohem více svěží, takové příjemné prázdninové čtení.
Kniha byla hodně ctiva, a bavila mě, jen mi jen mi bylo lito, že ani jedna postava neuměla byt věrná, az mi to už ke konci knihy opravdu vadilo.
Ale jinak se mi kniha hodně líbila.
Hořce vtipná kniha, která je ale ve své podstatě smutná. Pod rouškou humoru jsou popsány životy rodičů a jejich dětí a jejich problémy. Autor dovedl hezky zachytit, že i navenek šťastný, spokojený či úspěšný člověk může mít svá velká trápení. Jinak je příběh poměrně primitivní a na můj vkus příliš vulgární.
Mám moc ráda všechny knihy autora. Čtivé, zábavné, zajímavé, ze života.... pohoda a absolutní relax. Vyhlížím další jeho dílo...
Pěkně zpracovaná knížka plná zajímavých životních příběhů. Ze začátku jsem se do knihy nemohla pročíst, ale postupně jsem se do ní zamilovala. Patrik opět nezklamal, líbí se mi, jak se s ničím nemaže a všechno napíše na plnou hubu, až mě to někdy překvapí :D Ale Erotikon mi nepřijde lepší než Okamžiky štěstí, ta za mě pořád vede! :)
Taková oddychová "sága" po hartlovsku. Sem tam nějaká ta sprosťárnička, něco sexu, malinko k zamyšlení, s rychlým spádem a akcemi. Komerce, která se prodává. Hlubokou stopu určitě nezanechá, ale jednou se to přečíst dá.
kniha o tom, jak každý zahýbá každému, .... nevím mě ale nesedla, asi žiji v jiné realitě
Skvela knizka, paradni propleteni, precetla jsem jednim dechem. Rada se ke knizce vratim znovu.
Prostě ze života :-) Takové knížky mám moc ráda a z pro mně neznámého autora,se stal jeden z nejoblíbenějších českých!
Napsaná z lehkostí,odreagujete se a určitě vám okamžiky,které prožívají hrdinové v knize,připomenou vaše vlastní zážitky,nebo pocity... :-)
Skvělé čtení,smála jsem se nahlas :-D což se mi málokdy stane :-)
Kniha naprosto geniální. Styl psaní dokonalý, je to prostě Hartlova oddychovka ze života. Málokdy se mi stává, že bych se u knížky nahlas smála. Doporučuji!!
Kniha je čtivá, bavila mě, přečetla jsem ji jedním dechem a některými úryvky bavila okolí, ale....je mi líto, že nevěra se zde stává jakousi normou. Chápu, že ne všichni si jsou celý život věrní, ale že opravdu nikdo? Je mi z toho smutno...
Každopádně mě styl psaní zaujal a určitě se dostane i na ostatní autorova díla :)
Tak si to shrňme. Děj se točí kolem dvou rodin, které vedle sebe bydlí v řadovce. Během let se z nich vyklube známý plastický chirurg, nejpopulárnější TV moderátorka, slavná francouzská modelka a návrhářka, porodník celebrit, architekt papalášů, nejslavnější český hokejista, česká juniorská olympionistka a asistentka zahraničních herců. A aby toho klišé nebylo málo, tak to má děj jako v Ordinaci v růžové zahradě, kde si užívá každý s každým. Takové resumé, kdyby mi někdo podal, tak knihu asi ani neotevřu... Jenomže on to Patrik Hartl prostě umí p(r)odat. Bavila jsem se od začátku do konce a určitě zkusím další knihu.
Začátek konce mých iluzí o tom, že dlouhodobé monogamní vztahy mohou být reálné, krásné a hlavně funkční...I po přečtení si však nějakou naději stále hýčkám. :-) Jinak je kniha čtivá a zajímavá.
nevěra Praha láska humor erotika česká literatura rodinné vztahy milostné vztahy sousedské vztahy humoristické rományAutorovy další knížky
2016 | Okamžiky štěstí |
2014 | Malý pražský erotikon |
2018 | Nejlepší víkend |
2021 | 15 roků lásky |
2023 | Gazely |
Knihu jsem přečetla jedním dechem, nevynechala jsem žádnou pasáž (neměla jsem absolutně potřebu přeskakovat řádky a navíc by mi jistě utekla nějaká souvislost v provázaném příběhu). Kniha je tedy bezesporu velmi čtivá.
Nicméně potřeba sexu každého z hrdinů mi přišla přehnaná, ale je to prostě román, jehož název vypovídá o množství choulostivých scén.
Občas mi něco nesedělo - bohatí a slavní hrdinové bydlí v řadovce.
Rozhodně ale doporučuji si knihu přečíst, byl to prima relax!!! A sama si od Hartla zas něco přečtu.