Malý pražský erotikon
Patrik Hartl
Malý pražský erotikon je druhým románem režiséra a autora úspěšných divadelních komedií Patrika Hartla, jehož literární prvotina PRVOK, ŠAMPÓN, TEČKA a KAREL se těší velkému zájmu čtenářů. Tento nový román je díky autorovu nekonformnímu nadhledu a smyslu pro humor určený i těm, kteří bývají ke knížkám o lásce zpravidla nedůvěřiví. Na Babě stojí nad strání s výhledem na Prahu dvě sousedící řadovky, ve kterých bydlí rodiny, jejichž členové prožívají pod povrchem zdánlivě všedních dní nečekaně osudové milostné příběhy. Honza cítí pokušení, ale protože si nechce komplikovat život, snaží se mu odolat. Marta, přestože je vdaná, občas neodolá, a Zbyněk se ani odolávat nepokouší. Táňa miluje tajně, Petra má zábrany, Tomáš je až příliš velký romantik, Cyril trochu zvrhlík a Adéla se miluje častěji než všichni předchozí dohromady, aby se necítila sama. Malý pražský erotikon je zábavným obrazem jejich intimního života, který líčí jejich touhy, okamžiky radosti i katastrofy od předškolního věku až po věk důchodový.... celý text
když jsem četla tuto knihu, byla mojí první knihou od Tomáše Hartla - a byla jsem překvapená s jakou lehkostí dokáže popsat prolínající se příběhy lidí, ...je to oddychová kniha, která se mi moc líbila, umím si představit, že si ji ještě někdy znovu přečtu..
Skvělá kniha na odreagování, která vás provede životy dvou rodin žijících vedle sebe v řadovém domku. Výborné na této knize je velký časový úsek, ve kterém se děj odehrává.
Příběh dvou rodin ve dvou řadovkách na Babě. Budete se s nima smát, brečet a nebo ani jedno. Prostě žít obyčejné životy. Od 70.let minulého století až do současnosti. Je to jakobyste četli o svých sousedech, o sobě. Určitě v drobínku každé postavy se najdete. Zamyslíte se nad neobyčejnou obyčejností života. Prostě sranda od začátku do konce.
Na knížku jsem dostala doporučení od své maminky,že se u ní prý moc nasmála.Tak asi máme každá jiný druh humoru.Příběh dvou rodin žijících vedle sebe v sousedství kdy se jejich životy vzájemně proplétají..Má to své pro a proti,děj není špatný,ale ne zas nějak moc úžasný..Takže takový průměr..
Kniha je bezesporu velmi čtivá a místy humorná, ale alespoň pro mne neobsahuje žádné zásadní nebo zajímavé téma. Pobavila mne kapitola zaměřená na převtělování zvířat, ale ta jako by snad do románu ani nepatřila, označila bych ji spíše za jakýsi náhlý a nečekaný záblesk autorovy fantazie, který se stejně rychle objevil jako zmizel. Čtenáři, kteří mají rádi nekonečné sousedské ságy o sexuálních eskapádách spřátelených rodin psané žoviálním a hovorovým jazykem si jistě přijdou na své. Ostatní jen pokrčí rameny a až budou v knihkupectví míjet autorovu novinku, nemusí ji ani otevírat, aby se dozvěděli, co od ní očekávat. Po zhlédnutí obsahově i formálně katastrofální divadelní hry "Soukromý skandál" jsem přečetla tento román pouze z touhy pochopit, proč je autor tak populární. Romány píše asi lepší než divadelní hry, přesto pro mne zůstává zapomenutelným:-)
Svou formou a svými příběhy mi tato kniha připomněla seriál Vyprávěj, a je stejně tak půvabná a dojemná jako právě televizní zpracování příběhů lidí, se kterými procházíme celým jejich životem. A navzdory množství stran přečteno během jednoho dne.
Moje první kniha od tohoto autora a za sebe můžu říct jen jedno slovo - PECKA!! Kniha mě rozesmála ale i zahmuřila :). Všem doporučuju! Už teď sahám po Okamžicích :)
Tahle knížka má v podstatě všechno, co by dobrá knížka měla mít – čtivost, přiměřené množství postav, spád děje, trochu nadsázky, humor, zamyšlení, trochu těch mouder... a asi každý by se v jedné z těch postav trochu našel.
Jenže asi v půlce knížky mi došlo, že prostě o ničem jiném než o sexu a o práci to nebude. A to vedlo k zamyšlení, jestli se vůbec lidský tvor zabývá vůbec něčím jiným.
Líbilo se mi, jak tam byly nenápadně, ale velmi jasně popsány životy lidí v režimech, které se vystřídaly během těch několika desítek let (i když zase z pohledu práce a sexu).
Dávám tři hvězdičky, protože i když to není můj nejčtenější žánr a už bych to znova nečetla, byla to fajn knížka... oddechová, ale zase žádná hloupost.
Druhé seznámení s tímto spisovatelem, první knihu , kterou jsem četla byla Okamžiky štěstí a nejsem si jistá, která kniha se mě líbila více.Malý pražský erotikon, plný příběhů s erotikou,čtení k odlehčení, zábavné, propletené a plné postav a zvratů, přesto děj mě nijak silně neoslovil. Nevěra střídá nevěru a mám pocit, že toto téma je hlavním našich českých spisovatelů. Přesto jsem se při čtení i zasmála, ale mezi oblíbené knihy tuto řadit nemohu. Oddychové to je, ale nějaká špička určitě ne.
Dobré odreagování, chvílemi jsem se vážně zasmála. Kdo si chce u knihy užít relax, at sáhne po téhle :)
Tato kniha opravdu stojí za přečtení! Místy jsem slzela smíchy. Nehledejte žádné duchaplné myšlenky, ale odreagování zaručeno.
Děkuji za výzvu, že jsem se k této knize a hlavně autorovi dostala. Pasáže se psy fakt super, dokonce i slzy mi ukápla. Super oddechovka od našeho spisovatele.
Velice příjemné počtení. Nejraději čtu detektivky a thrillery, ale když už se mi po nocích začínají zdát sny o oběšených šestiletých holčičkách, je mi jasné, že potřebuji pauzu. Tentokrát jsem sáhla po Malém pražském erotikonu. Kniha posloužila přesně, jak měla. Je to taková oddychovka, jako když si po náročném dni kolečně lehnete do měkké, teplé postele. Nemyslím si, že to bude bavit každého, ale pokud chcete vypnout a přestat myslet na svět kolem Vás, pak doporučuji začíst se.
Tohle jsem si vážně užila. Příjemné čtení vypravějící životní příběhy dvou pražských sousedících rodin v průběhu několika desetiletí skrze jejich sexuální zkušenosti. Toho sexu je tam na někoho možná až příliš, ale mě se to líbilo moc, protože to bylo svým způsobem dost originální a o jednotlivých postavách to vypovědělo víc než kdyby byl příběh vyprávěn klasicky. Dialogy a použitý jazyk "nešustil" papírem a celkově mi to přišlo napsáno velmi lidsky a ani chvilinku jsem se nenudila.
Přečíst si i další Hartlovy knihy si dávám za úkol, který splním s potěšením.
nevěra Praha láska humor erotika česká literatura rodinné vztahy milostné vztahy sousedské vztahy humoristické rományAutorovy další knížky
2016 | Okamžiky štěstí |
2014 | Malý pražský erotikon |
2018 | Nejlepší víkend |
2021 | 15 roků lásky |
2023 | Gazely |
Začátek konce mých iluzí o tom, že dlouhodobé monogamní vztahy mohou být reálné, krásné a hlavně funkční...I po přečtení si však nějakou naději stále hýčkám. :-) Jinak je kniha čtivá a zajímavá.