Malý princ
Antoine de Saint-Exupéry
Není princ jako princ. Tenhle je skutečně jen jeden – Malý princ, jedno z nejslavnějších děl moderní světové literatury. S Malým princem se v africké poušti setkává opuštěný letec, autor této knížky. Zatímco se pokouší opravit havarovaný stroj, povídají si o všeličem. O tajemství podivuhodné pouti Malého prince, o dobru a zlu, o přátelství a kráse, o pravém štěstí, o odpovědnosti za ty, které máme rádi. A vůbec nezáleží na tom, odkud pocházíme: Malý princ pocházel z tak malinké planetky, že si to možná ani neumíme představit. Ale věděl, že je třeba chránit květinu, kterou vypěstoval, a že mu to přineslo větší radost než pijákovi plná láhev, podnikateli peníze a panovačnému králi nezměrná moc.... celý text
Literatura světová Sci-fi Filozofie
Vydáno: 2014 , Albatros (ČR)Originální název:
Le Petit Prince, 1943
Tuhle knížku s věkem oceňuji stále více. Vždycky si ji přečtu jednou za dva roky a vždy si uvědomím její nadčasovost a krásu .
Když jsem ji četla jako dítě naprosto jsem ji nepochopila, až jako dospělá jsem ji přišla na chuť a mám ji v knihovně do dneška
Přečetla jsem ji za život mnohokrát (poprve mi byla čtena otcem, když jsem ještě neuměla číst) a v každém věku jsem v ní nacházela pokaždé něco nového.
Moje asi první kniha, kterou jsem přečetla jako dítě "jedním dechem" . Jak jsem jí otevřela, celou jsem jí hned přečetla. Mám jí moc ráda do dnes. Nádherná kniha.
První kniha v životě co mě rozbrečela.
Neuvěřitelně silná kniha.Tolik toho bylo povězeno v tak málo slovech.
Výborné. Četla jsem jako dítě, nerozumněla jsem. Četla jsem v pubertě, začínala jsem chápat, ale teprve v dospělosti nalézám. Je to opravdu výborná knížka, ke které se můžete kdykoliv vracet a stále v ní budete nacházet. Mohu doporučit, kdo vládne francouzštinou, čtěte v originále. Ještě lepší, než v češtině, ale to už je na preferencích každého z nás.
Nádherná kniha, kterou dítě asi jen těžko pochopí. Vyjevit tolik pravdy a poznání na tak málo stránkách je umění. Zábavná, chytrá, napínavá, nevinná a dojemná, musí chytit za srdce snad každého :).
Jedna z nejpřeceňovanějších knih, co kdy byla napsána, plná hlubokých pravd, filosofie a poselství, podobně jako třeba Alchymista od Paula Coelha. Nicméně s tím rozdílem, že Malý princ ve skutečnosti není špatná kniha, jen je bohužel zakryta tou nablblou aurou knihy, kterou si musí přečíst každý člověk co tak trochu přemýšlí nad smyslem života, vesmíru a tak vůbec. Nu inu jak se tak říká: habent sua fata libelli.
Měl jsem za to, že Malého prince neznám, ale při čtení jsem si vzpomněl, jak matoucí příběh to pro mě byl, když mi ho předčítali jako dítěti - vůbec se mi tehdy nelíbil. Nemůžu říct, že teď je mi milejší, jen chápu důvody, kvůli kterým se mi kdysi nelíbil. Tahle kniha není totiž pohádkou, nýbrž filozofickou úvahou s neskutečně hlubokým poselstvím. Trochu mě to až děsí, kdy člověk pochopí Malého prince úplně?
Nádherná kniha plná ještě krásnějších myšlenek. Zamyslet se navíc může každý, nemluvíme tu o Descartesovi apod., Saint-Exupéry je srozumitelný téměř každému. Citadela je už náročnější čtivo a ačkoliv je úžasná, každý ji nepřekousne. To Malý princ je překrásná věc nedocenitelných kvalit a přečíst si ho může jak zedník, tak intelektuál. S přihlédnutím k rozsahu je až neuvěřitelné, kolik krásy skrývá.
Nejvíc přeceňovaná kniha vůbec, která svou popularitu z velké části získala proto, že je na pár stránkách a ještě s obrázkama. Což je paradoxně jediný důvod, proč jsem ji přežila ve zdraví. Škoda, že takové dílo zastiňuje Exupéryho úžasnou Citadelu.
zfilmováno francouzská literatura dětský hrdina Malý princ klasická literatura
1962 | Noční let |
1965 | Země lidí |
1967 | Válečný pilot |
1976 | Moje planeta |
2009 | Malý princ (komiks) |
Knížka pro každý věk ...člověk si uvědomí některé věci .... konec mě vždy rozbrečí :)