Malý princ

Malý princ
https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/606/bmid_maly-princ-1a9-606.jpg 4 16665 16665

Není princ jako princ. Tenhle je skutečně jen jeden – Malý princ Antoina de Saint-Exuperyho, jedno z nejslavnějších děl moderní světové literatury. Malý princ, kouzelná pohádková bytost, přichází na naši Zemi ze vzdálených vesmírných světů, aby se kdesi v Africké poušti setkal s autorem našeho příběhu a zjevil mu tajemství své podivuhodné životní pouti. Ale zjeví mu vlastně daleko víc: tajemství čistého srdce, dobra a krásy. Je to opravdu líbezná knížka, která vám bude jistě právě tak milá a blízká, jako byla všem čtenářským generacím, a k níž se budete i později najednou rádi vracet.... celý text

Literatura světová Sci-fi
Vydáno: , Albatros (ČR)

Le Petit Prince, 1943

fénix56
25.03.2020 5 z 5

Myslím si, že k četbě této knihy se musí dospět. Jako dítě jsem to brala jako "divnou" pohádku. Jako dospělá jsem začala přicházet na to, že to vlastně žádná pohádka není, ale je v ní spousta moudrých postřehů a poučení pro život.
Často se ke knížce vracím, pořád v ní nacházím ještě něco nového. Bohužel v závěru knihy pro slzy nemůžu číst....

LuiCJ
21.03.2020 5 z 5

Nádherný príbeh, ktorý som už počul mnohokrát, no knižku som si prečítal až ako 14-ročný. A som za to rád. Myšlienku som určite pochopil lepšie ako pred 5 rokmi.

Antoine de Saint-Exupéry sa zapísal navždy do svetovej literatúry ako jeden z najväčších velikánov a spisovateľov noviel a kníh pre deti a mládež. No Malý princ povie jednoznačne mnoho každému čitateľovi. Avšak isté rôzne veci v rôznom vekom. A v tom je tá neskutočná nadčasovosť tohto skvostu francúzskej literatúry. Dokazuje, že tématika vesmíru a detí - detského hrdinu sa pojať aj úplne inak, než by si niekto mohol myslieť.

Príbeh, ktorý Saint-Exupéry napísal vychádza z jeho vlastnej skúsenosti. Kebyže neobsahuj toľko silných a zamyslenia hodných myšlienok, išlo by najskôr o prazvláštnu rozprávku pre deti. A vlastne, je to zvláštne. Zvláštne a krásne zároveň.

Po druhom prečítaní:
Anglické vydanie knižky sa mi podarilo vyhrať na olympiáde z anglického jazyka a som za to rád. Dalo mi to veľa. Páčila sa mi príležitosť prežiť tento silný emocionálny príbeh ešte raz, tentokrát v jazyku, v ktorom bol príbeh pôvodne vydaný. Zlepšil som sa o niečo v angličtine a som veľmi rád, že mi druhé prečítanie názor na knihu ani tak nezmenilo. Len považujem Malého Prince (The Little Prince) za vzácnejší a citovejší príbeh ako doteraz.

EduardVlach
19.03.2020 5 z 5

Knížka je pro všechny věkové kategorie, jako malý jsem to měl za pohádku, ale potom jsem to četl znovu v sedmé třídě, pochopil jsem skrytý význam knihy je to myšleno jinak než to vidíte na papíře. Je to geniálně napsané a doporučuji všem číst knihu třeba ob dva roky a pokaždé to pochopíte jinak :-)

lenca.vym
17.03.2020 5 z 5

Knížku jsem četla jako maturitní četbu a moc se mi líbila, určitě bych si ji přečetla znovu. Četla se jednoduše, ale pokud se člověk nad jednotlivými řádky zamyslí, zjistí, že se nejedná pouze o „pohádku“, ale že se za písmeny skrývá mnohem víc.

„Tady je moje tajemství. Je strašně jednoduché: kdo chce doopravdy vidět, musí se dívat srdcem. To, co je skutečně důležité, oči nevidí.“ (liška, 73)

oblakaknih
16.03.2020 5 z 5

Do tohoto skvostu se nejde nezamilovat.
Vím naprosto jistě, že se mi kniha na 100 % líbila, ale nevím, co napsat. Nejjednodušší tedy bude, že nemám slov.
Bylo to mé druhé čtení tohoto kouzelného a originálního příběhu, ale opět jsem měla možnost zamilovat se jinak. A to jak do Malého prince, do postavy letce i do celého světa.
Kniha se četla sama, a to hlavně díky nádherným ilustracím, které díky mobilní aplikaci ožívají. Je něco víc?
Ilustrace celý příběh nádherně doplnili a já tak měla možnost, vcítit se do něj o něco více.
Radost pohledět, radost číst, radost mít. Určitě doporučuji se po tomto vydání mrknout!

Zelvicka03
13.03.2020 5 z 5

Kniha je opravdu úžasná; to co jsem četla, viděla jsem v tom pravdu a to bylo opravdu moc úžasné, místy z toho šel až mráz po zádech.

Radarka
09.03.2020 5 z 5

Knihu jsem četla poprvé až nyní v dospělosti a to pouze ze zvědavosti. Tento žánr není zrovna můj šálek kávy, ale přesto mě zaujala svým příběhem, kde popisuje autor to myšlení a přirovnávání toho, co cítíme k dalším věcem. Je to moc pěkně napsaná myšlenka. Knihu bych ale znova nečetla.

janyska13
07.03.2020 3 z 5

Jsem ostuda, teprve jsem malého prince četla poprvé. A tak nějak jsem od něj čekala něco víc...

Opisska
05.03.2020 5 z 5

Tak pravdivá kniha až z toho jde mráz po zádech

Tedíkpikolík
04.03.2020 1 z 5

Jsem vulgární materialista a primitiv v jednom takže... Ten obsah... budiž. Ale ta forma... to je něco tak nestravitelného. Ještě že je to tak krátké.

anca_s
02.03.2020 3 z 5

Při čtení jsem cítila, že se jedná o jedinečnou knihu, která dokáže měnit lidské chápání.
Já ač jsem se snažila, tak jsem v knize nedokázala najít něco, co by mě ovlivnilo, to, co by mě přimělo na knihu krásně vzpomínat a vracet se k ní. Možná musím nabrat více zkušeností, abych celý příběh lépe pochopila.

Čturáda
28.02.2020 5 z 5

Nádherná kniha, která je jak pro dospělé, tak pro děti. Čtu ji často a pokaždé v ní najdu něco, co mě osloví znovu a jinak. Pro mě je to diamant mezi knižními šperky.

hana17.1.
28.02.2020 4 z 5

Skvělá kniha, kterou by si měl přečíst úplně každý v dětství i dospělosti.

verka5083
28.02.2020 4 z 5

Tuto knihu jsem poprvé četla v osmé třídě. Tenkrát jsem ji nedokázala pochopit a vnímala jsem svět z pohledu Malého prince. Trochu jsem si připadala jako on a některé věci jsem nechápala.
Dneska jsem si knihu přečetla znovu a víc vnimam svět z pohledu pilota. Ale zároveň mě to nutí se nad knihou zamyslet. Některé příběhy mi připadají pravdivé a dokázaly by se porovnat s dnešní dobou.

L.Helena
27.02.2020 5 z 5

Nevím, jestli dítě dokáže pochopit celou hloubku tohoto příběhu, to podle mě ocení až dospělý s určitými životními zkušenostmi.
Vydání s ilustracemi Markéty Vydrové je prostě úžasné a ta spousta nádherných obrázků dokonale podtrhuje půvab a poetičnost celého příběhu.

mousie265
25.02.2020

Nebudu dávat hvězdičky, protože nechci pokazit knize hodnocení svým subjektivním pohledem. Zkusila jsem přečíst v dětství a pak v dospělosti a: nic. Při tak velké oblíbenosti je chyba nejspíš ve mně. Motto: jsi odpovědný za to, co jsi k sobě připoutal, chápu a mohu s ním souhlasit, nicméně kniha jako celek mě neoslovila, stejně jako ani ostatní díla pana Exuperyho. Pokusila jsem se bez předpojatosti, jediné, co mohu říci na svou obhajobu, pokud bych ji snad potřebovala

klara5466
23.02.2020 5 z 5

Úžasná knížka která má v každém věku jiný podtext a jinou hloubku a porozumění, taky to záleží na tom, kolikrát to přečtěte , každým dalším přečtením objevujete nové a nové věci

bl4in
21.02.2020 5 z 5

S mou drahou polovičkou si rádi navzájem doplňujeme tzv. "mezery ve vzdělání", ať už jde o knihy nebo filmy, a protože jsem ve školních letech rád vzdoroval povinné četbě, tak patřil Malý Princ k jedné z nich. Děkuji Ti zlato.

hapac
19.02.2020 4 z 5

Dnes už knížce rozumím...

Venda32
19.02.2020 5 z 5

Dnes již knihu hodnotím jinak, než když jsem jí přečetl jako středoškolák. Dnes už spoustu věcí vidím jinak a trošku jinak vnímám svět. Proto knize dávám maximální hodnocení.