Malý princ
Antoine de Saint-Exupéry
Není princ jako princ. Tenhle je skutečně jen jeden – Malý princ Antoina de Saint-Exuperyho, jedno z nejslavnějších děl moderní světové literatury. Malý princ, kouzelná pohádková bytost, přichází na naši Zemi ze vzdálených vesmírných světů, aby se kdesi v Africké poušti setkal s autorem našeho příběhu a zjevil mu tajemství své podivuhodné životní pouti. Ale zjeví mu vlastně daleko víc: tajemství čistého srdce, dobra a krásy. Je to opravdu líbezná knížka, která vám bude jistě právě tak milá a blízká, jako byla všem čtenářským generacím, a k níž se budete i později najednou rádi vracet.... celý text
Literatura světová Sci-fi
Vydáno: 2005 , Albatros (ČR)Originální název:
Le Petit Prince, 1943
Zvláštní, krásná kniha. Přemýšlím, jestli je vůbec původně psaná pro děti. Je tam tolik moudra, krásných myšlenek... Asi si tam každý najde to své. Ale pochopím i to, když někdo řekne, že ho nezaujmula, že nechápe, co tím autor chtěl vlastně říct.
Páni...
Ani nevím co k téhle knize napsat. Snad jen že ,,jiná" a to z ní dělá právě to co je. Pro všechny věkové kategorie, protože si v ní každý najde to svoje. Může se zdát jako pohádková knížka, ale je to o úhlu pohledu. Pro malé děti je to snad pohádková kniha, ale pro ty starší a pro dospělé je to kniha, která vám předá tolik moudra... každý by si ji měl alespoň jednou za život přečíst ❤
Malý princ mě okouzlil svojí a dětskou nevinností, se kterou odhaluje pravdy, na které s dospíváním zapomínáme. Jedna stránka za druhou odhalovaly další a další myšlenky, které se stojí za to, aby se k nim člověk vrátil.
Klasika, ke ktere jsem se dostal temer na stara kolena. O knize jsem vedel pouze to, ze existuje, plus nazor dcery z prvniho stupne ZS, ze to nema dej a pry to nepochopila. Takze jsem byl docela zvedav, o co jde. Knihu jsem prelouskal za hodku a musim uznat, ze ma sve kouzlo. Teto oslave ciste, nezkazene, detske duse s nekonecnou fantazii a vtipem, tezko neco vytknout. Verim, ze po precteni knihy by si nejden ctenar pral byt zase ditetem..
Kniha, kterou mohu doporučit snad každé věkové kategorii. Podle mého si z toho každý vždy vezme něco jiného a nového.
V dětství jsem ji nikdy nechtěla poslouchat protože jsem ji nerozuměla ale ráda jsem si prohlížela obrázky. Obrázky se mi pořád líbí a jsem ráda že jsem si ji přečetla cca po 10 letech co mi ji naposledy někdo četl. Kniha má krásné přímé a čisté myšlenky. Určitě přečtu znovu
Dětská kniha, kterou pochopí až dospělí... Jako malá jsem ji nenáviděla, i jako rozhlasovou hru... Až o dost později jsem pochopila její krásu. Má pořád co říci...
Myslím, že jedno přečtení opravdu nestačí, ale do druhého se zatím nehrnu ... třeba časem. A třeba pochopím i myšlenky, které jsem na první čtení jen matně tušila. Někdy mi trochu vadily až moc naivní pasáže a paradoxně okamžiky, kdy se tam ,,fyzicky,, objevovala postava Malého prince u pilota.
kniha, která se dá nazvat věčnou.... stále se k ní můžeme vracet a pokaždé najdeme něco nového.... kniha, která je milá a je i milá srdci.... je jako poklad, který můžete objevovat znovu a znovu.... a pokaždé vás očaruje - vlastně ani nevíme čím :-)
myslím, že tahle kniha si nás může ochočit....
Tahle kniha je masově zbožňovaná, což mě vedlo k odkládání jejího přečtení i k jisté obezřetnosti, protože nemám úplně ráda knížky, které mají člověku "změnit život". Čekalo na mě proto příjemné překvapení, že se jedná o dobrou a čtivou knížku, kterou však už nemusím číst podruhé.
Pedantně melancholicky destrukturalizované dílo, které se vkrádá do latentních socioskupinových nealternativních vnímání. Podbízivá emoční akcentace je lineárně pasivní, aktualizace projekce pak spíše úpadková. Výsledek je generačně a hodnotově mírně nadprůměrný, což ve výsledku ubírá dokonalému uchopení a vyznění knihy.
"Malý princ" je pohádka, která se nám bude líbit vždycky, paradoxně ji ale pochopíme až jako dospělí...
Jedná se o krásnou knížečku s krásnými myšlenkami. Jako mnohé knížky pro děti je i tato ilustrována širokým spektrem obrázků, nýbrž zatímco v ostatních knížkách ilustrace hrají většinou roli jakéhosi oživení příběhu, v "Malém princi" jsou esenciální součástí vyprávění. Bez nich by vlastně kniha neměla smysl, bez nich by neměla své kouzlo.
Je to takový ten typ knihy, který prostě neomrzí, který Vám lahodí pokaždé a nezáleží na tom, pokud příběh čtete podvanácté (nebo jako já potřetí a tentokrát v němčině). Zbožňujete Malého prince a bavíte se jeho střety s dospěláky. Také se nad nimi ale i zamýšlíte. Nabízí čtenářům mocná poselství zamaskovaná cukrovou vatou pohádky. Doporučuji.
moje nejoblíbenější! pořád se k ní vracím, stále a stále, už od dětství. Nyní jsem ji potřebovala podstrčit dceři jako povinnou četbu, četli jsme ji spolu a já ji koupila její vlastní. Doufám, že si ji bude chránit, jako já tu svou a jednou pochopí sílu myšlenky.
Toto půvabné dílo má jedinečné vyznění. Z promluv autora máte pocit, jakoby vám rozuměl. To je jedna z mnoha věcí, kterými dokáže Exupéry chytit za srdce. Příběh Malého prince je okouzlující, pohádkový a jakoby vyprávěný očima dětí a zároveň srdcem dospělých. Děj je jednoduchý a přitom složitý, záleží na tom, zda-li se čtenář zaměří na alegorii či pouze na "vyprávění samotné." Publikace obsahuje moudré citáty i krásné poselství.
Knihu bych doporučila všem, kdo rádi čtou mezi řádky a dokáží se nad dílem zamyslet. :)
1962 | Noční let |
1965 | Země lidí |