Malý princ
Antoine de Saint-Exupéry
Exkluzivní vydání nejprodávanější knihy nakladatelství Albatros! Všem dobře známý příběh Malého prince tentokrát vychází jako velká obrazová kniha, která se bude líbit malým i velkým fanouškům. Po jejím otevření na čtenáře "vyskočí" rozevírací obrázky! V této podobě se nesmrtelný příběh stává dárkem pro všechny, kdo malého prince milují, byť už v jejich knihovničce své místo má.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 2010 , Albatros (ČR)Originální název:
Le Petit Prince, 1943
Knížka plná zajímavých myšlenek. Nechápu, jak babička mohla říct, že knihu nechápe a léta mě zvládat odrazovat od jejího přečtení.
Myslím, že jsou asi dvě skupiny lidí, první Malého prince zbožňují, druzí ho příliš nechápou. Bohužel patřím k té druhé skupině.
Vždy než dám knížce 5 * musím si to pořádně rozmyslet.
To neplatilo u této.. Malý princ mě jednoduše, i v mých 18 letech, dostal.
Tohle není jen obyčejná knížka. Tohle je definice lidskosti, definice dospělých a definice dětské fantazie v jednom, která Vás neskutečným způsobem dojme.
Ke knize jsem se za svůj život již dostala několikrát...
Poprvé jsem byla jen malá holčička, která to brala jako nádhernou pohádku, užívala si maminčin hlas a přála jsem si beránka v bedničce...
Později jsem viděla tu spoustu lásky, který v ní je a přála jsem si, aby mě někdo také miloval jako Malý princ svojí růži... A přemýšlela jsem nad slovy lišky: Co to znamená ochočit? Je to něco, na co se moc zapomíná. Znamená to vytvořit pouta.
Když jsem jí četla naposledy začala jsem o ní poprvé přemýšlet obecněji a udivovalo mě s jakou krásou jsou v ní popisovány dávné pravdy... Ale stejně si myslím, že pokud ji budu číst ještě jednou, udiví mě zase něčím jiným, protože: To důležité je očím neviditelné.
Ale vlastně ani moje poslední čtení knihy nebylo posledním setkání s Malým prince... To (zatím) poslední se odehrálo kolem Vánoc, když mě zchvátila nemoc a byla mi čtena, možná i ona pomohla mému uzdravení...
Dokonce bych věřila, že Malý princ žil, ale nevím, jak by mohl existovat někdo tak čistý... Ale jak bylo argumentováno v knize: Důkazem, že malý princ skutečně existoval je to, že byl rozkošný, že se smál a že chtěl beránka. Chce-li někdo beránka, je to důkaz, že žije.
Kniha, která mě naprosto zasáhla. Krásná, čistá. Četla jsem ji snad milionkrát a vždy ji budu ráda číst.
Je to sladký a dojemný příběh, který ukazuje jaký je rozdíl ve vnímání světa u dětí a dospělých. Je to nádherný příběh, který vykládá o tom, co je a není důležité, jak lpíme na bohatství, jsme sobečtí a domýšlivý a přitom je spousta věcí, na kterých záleží daleko víc než na "moje" a "já". A konec? Je neuvěřitelné jak ho vnímá dítě a dospělý. Dítě Vám řekne, že je přece šťastný. Princ se dostal domů, za svou květinou. A dospělí? Co myslíte Vy? Já říkám, že konec je smutný. Malý Princ zemřel kvůli květině, já bych chtěla žít, nevzdala bych se života pro někoho kdo je sobecký, nafoukaný a zahleděný sám do sebe, ale přesto to děláme každý den. Každý den se obětujeme kvůli někomu koho milujeme, i když je egoistický a myslí sám na sebe.
Krásná kniha, která lidi donutí k zamyšlení o společnosti a chování jiných lidí. Čte se opravdu krásně a měla jsem jí rychle přečtenou, určitě doporučuji. :)
"Nechtěla totiž, aby ji viděl plakat. Byla to nesmírně pyšná květina."
Je úžasné, jak s každým přečtením objevuji stále něco nového a pravdivého. Tahle kniha nikdy neomrzí snad ani jednu generaci čtenářů.
Malý princ je důkazem toho, že ne každá kniha musí mít 800 stran, aby vám něco dala. Je to jedna z nejlepších knih, které jsem četla.
Knihu miluji už od dětství a postava malého prince je prostě nádherná. Překvapivě se líbilo i měmu příteli, který mi ji koupil, protože ví, jak se mi líbí a četli jsme si ji spolu.
Tuto knihu jsem spoustu let odkádala, protože jsem slyšela, že člověk musí do jisté míry vyspět, aby pochopil poselství této knihy. A asi je to pravda, nevím, jestli bych jako puberťák při čtení povinné četby odhalila to kouzlo, ty zásadní myšlenky. Byla to moc pěkná kniha, poučná a určitě si ji někdy přečtu zase.
Nádhera! Poprvé jsem knížku četla ve třetí třídě a vůbec jsem ji nepochopila. Podruhé jsem v ní ale našla tolik moudrosti a pravdy a taky něhy, že se to ani popsat nedá.
Jinak doporučuji na usínání audioknihu na youtube, kterou namluvil Viktor Preiss, je to snad ještě lepší požitek, než při čtení. Ta hudba a jeho hlas příběhu dodávají hloubku.
Seriál z minimaxu není třeba komentovat, to je opravdu hrůza, ale ten animovaný film, co byl myslím loni uveden do kin, se mi moc líbil :)
Já nevím asi jsem úplně blbá,už to čtu asi po 4 a furt to nechápu,připadá mi to jako blbabol a nechápu,co je na knize tak vychvalované.Za mne 1 hvězdička
Nevinné, čisté, dojemné. Jaké dítě jsem ji nechápavě odložila. Jako dospělá jsem ji přijala do srdce.
1962 | Noční let |
1965 | Země lidí |
1967 | Válečný pilot |
1976 | Moje planeta |
2009 | Malý princ (komiks) |
Nádhera!!! Kniha je plná krásných myšlenek. Určitě jsem ji nečetla naposledy, ráda se k ní zase někdy vrátím. Těm, kteří by nad myšlenkami autora chtěli ještě víc popřemýšlet, bych doporučila knihu: ,,Malý princ v nás", kde autor Mathias Jung rozebírá to, co chtěl A. de Saint-Exupéry knihou ,,Malý princ" vlastně říct.