Malý princ
Antoine de Saint-Exupéry
Není princ jako princ. Tenhle je skutečně jen jeden – Malý princ Antoina de Saint-Exuperyho, jedno z nejslavnějších děl moderní světové literatury. Malý princ, kouzelná pohádková bytost, přichází na naši Zemi ze vzdálených vesmírných světů, aby se kdesi v Africké poušti setkal s autorem našeho příběhu a zjevil mu tajemství své podivuhodné životní pouti. Ale zjeví mu vlastně daleko víc: tajemství čistého srdce, dobra a krásy. Je to opravdu líbezná knížka, která vám bude jistě právě tak milá a blízká, jako byla všem čtenářským generacím, a k níž se budete i později najednou rádi vracet.... celý text
Literatura světová Sci-fi
Vydáno: 2009 , Mladé letáOriginální název:
Le Petit Prince, 1943
Nesmrtelná klasika. Jedna z knih, která má čtenáři co nabídnout i napodruhé, napotřetí...
Právě jsem tuto knížku přečetla podruhé s odstupem několika let a až nyní se mi zdá nádherná. Musela jsem poopravit hodnocení na 5 hvězdiček.
Jednoduchá a hezká knížka. Popravdě jsem ale nepochopila její „filozofický“ význam - ten jsem se dozvěděla až po přečtení si několika článků na internetu.
Poprvé jsem ji četla na základní škole a přišla mi otřesná, podruhé jsem ji četla téměř dospělá a přišla mi nádherná.
Tuhle knihu bych doporučila určitě všem, kteří nemají ve všem jasno a rádi čtou "mezi řádky"
Nádhera!!! Kniha je plná krásných myšlenek. Určitě jsem ji nečetla naposledy, ráda se k ní zase někdy vrátím. Těm, kteří by nad myšlenkami autora chtěli ještě víc popřemýšlet, bych doporučila knihu: ,,Malý princ v nás", kde autor Mathias Jung rozebírá to, co chtěl A. de Saint-Exupéry knihou ,,Malý princ" vlastně říct.
Knížka plná zajímavých myšlenek. Nechápu, jak babička mohla říct, že knihu nechápe a léta mě zvládat odrazovat od jejího přečtení.
Myslím, že jsou asi dvě skupiny lidí, první Malého prince zbožňují, druzí ho příliš nechápou. Bohužel patřím k té druhé skupině.
Vždy než dám knížce 5 * musím si to pořádně rozmyslet.
To neplatilo u této.. Malý princ mě jednoduše, i v mých 18 letech, dostal.
Tohle není jen obyčejná knížka. Tohle je definice lidskosti, definice dospělých a definice dětské fantazie v jednom, která Vás neskutečným způsobem dojme.
Ke knize jsem se za svůj život již dostala několikrát...
Poprvé jsem byla jen malá holčička, která to brala jako nádhernou pohádku, užívala si maminčin hlas a přála jsem si beránka v bedničce...
Později jsem viděla tu spoustu lásky, který v ní je a přála jsem si, aby mě někdo také miloval jako Malý princ svojí růži... A přemýšlela jsem nad slovy lišky: Co to znamená ochočit? Je to něco, na co se moc zapomíná. Znamená to vytvořit pouta.
Když jsem jí četla naposledy začala jsem o ní poprvé přemýšlet obecněji a udivovalo mě s jakou krásou jsou v ní popisovány dávné pravdy... Ale stejně si myslím, že pokud ji budu číst ještě jednou, udiví mě zase něčím jiným, protože: To důležité je očím neviditelné.
Ale vlastně ani moje poslední čtení knihy nebylo posledním setkání s Malým prince... To (zatím) poslední se odehrálo kolem Vánoc, když mě zchvátila nemoc a byla mi čtena, možná i ona pomohla mému uzdravení...
Dokonce bych věřila, že Malý princ žil, ale nevím, jak by mohl existovat někdo tak čistý... Ale jak bylo argumentováno v knize: Důkazem, že malý princ skutečně existoval je to, že byl rozkošný, že se smál a že chtěl beránka. Chce-li někdo beránka, je to důkaz, že žije.
Kniha, která mě naprosto zasáhla. Krásná, čistá. Četla jsem ji snad milionkrát a vždy ji budu ráda číst.
Je to sladký a dojemný příběh, který ukazuje jaký je rozdíl ve vnímání světa u dětí a dospělých. Je to nádherný příběh, který vykládá o tom, co je a není důležité, jak lpíme na bohatství, jsme sobečtí a domýšlivý a přitom je spousta věcí, na kterých záleží daleko víc než na "moje" a "já". A konec? Je neuvěřitelné jak ho vnímá dítě a dospělý. Dítě Vám řekne, že je přece šťastný. Princ se dostal domů, za svou květinou. A dospělí? Co myslíte Vy? Já říkám, že konec je smutný. Malý Princ zemřel kvůli květině, já bych chtěla žít, nevzdala bych se života pro někoho kdo je sobecký, nafoukaný a zahleděný sám do sebe, ale přesto to děláme každý den. Každý den se obětujeme kvůli někomu koho milujeme, i když je egoistický a myslí sám na sebe.
Krásná kniha, která lidi donutí k zamyšlení o společnosti a chování jiných lidí. Čte se opravdu krásně a měla jsem jí rychle přečtenou, určitě doporučuji. :)
přátelství zfilmováno francouzská literatura rodina mezilidské vztahy dětský hrdina Malý princ duchovní rozvoj sci-fi klasická literaturaAutorovy další knížky
1962 | Noční let |
1965 | Země lidí |
1967 | Válečný pilot |
1976 | Moje planeta |
2009 | Malý princ (komiks) |
K Malému princi by člověk mohl tak každých 5 let psát nový komentář, nové poznání, nový přínos. Já knihu hodnotím po 10 letech. Faktem zůstává, že knihu jsem milovala a miluji dál (a kdo ne). Zřejmě jak stárnu, kniha mi přijde milejší s hlubší stránkou věci.
Čtěme knihy, čtěme je dětem a zejména takové, ke kterým se v dospělosti zase vrátí.