Malý princ
Antoine de Saint-Exupéry
Není princ jako princ. Tenhle je skutečně jen jeden – Malý princ Antoina de Saint-Exuperyho, jedno z nejslavnějších děl moderní světové literatury. Malý princ, kouzelná pohádková bytost, přichází na naši Zemi ze vzdálených vesmírných světů, aby se kdesi v Africké poušti setkal s autorem našeho příběhu a zjevil mu tajemství své podivuhodné životní pouti. Ale zjeví mu vlastně daleko víc: tajemství čistého srdce, dobra a krásy. Je to opravdu líbezná knížka, která vám bude jistě právě tak milá a blízká, jako byla všem čtenářským generacím, a k níž se budete i později najednou rádi vracet.... celý text
Literatura světová Sci-fi
Vydáno: 2009 , Mladé letáOriginální název:
Le Petit Prince, 1943
Tuto knihu považuji za základní kámen světové literatury a nějak jsem se já stále nemohla dostat k tomu si tuto knihu doplnit. Až se kniha dostala ke mě v podobě audioknihy a bylo příjemné trávit čas s touto nahrávkou. Pocit z knihy dobře vyjadřuje komentář od Nelin.
Bezpochybně souhlasím s Nelin. Vzala mi slova. Je to pohádka, která v určitých (nebo všech?) částech postrádá takový ten smysl. Přesto tomu vlastně rozumíme. Je to složité. :D Malý princ by mě snad nikdy nelákal nebýt školy, která mě donutila si tento "skvost" přečíst.
Na knihu si nedokážu udělat pořádný názor. Na jednu stranu si říkám, vždyť je to pohádka pro děti, ale není. Je to celkem složitý a (ne)smyslný příběh.. :)
Kniha není nadarmo věnována dospělému člověku, když byl malým chlapcem. Již v tom věnování je obsaženo, že to není pohádka pro děti, ale pro dospělé, kteří mnohdy zapomněli, že někdy vůbec dětmi byli. A to je celý smysl. Chce nám připomenout, jak malicherní jsme, když jsme již dospěli a cítíme se býti důležitými a váženými. A ono to tak není. Jak je v knize napsáno: "Co je důležité, je očím neviditelné".
Žádná dětská pohádka, nýbrž malý literární zázrak, který dokáže být inspirativní a obohacující jak pro desetiletého kluka, tak pro čtyřicetiletou matku od rodiny. Nebo pro dvacetiletého maturanta, který si myslel, že si s ním jen odškrtne další položku z povinné četby...
Nádherná, poetická kniha pro všechny věkové kategorie. Samozřejmě v dětství jsem ji tak dobře nechápala, ale líbila se mi při každém čtení
Výjimečné dílo, ke kterému je příjemné se vrátit, člověk si uvědomí všednost světa a je více odhodlám proti ní bojovat.
Malý princ, zvláštní, roztomilý, vyjímečný a tak jedinečný jako žádné jiné dílo. A zároveň tak pravdivý.
Cituji z popisu:
"Není pohádka jako pohádka,..."
To teda není.
Je mi -náct a většinu času nedělám nic jiného, než že se snažím dospět. Co nejrychleji a nejefektivněji.
Ale vždycky, aspoň na těch pár minut, kdy čtu Malého prince, se přistihnu doufat, že se zítra ráno probudím a bude mě ze všeho nejvíc trápit problém zákeřných boabobů a pomíjivých květin.
Vždy, když si ji čtu znovu (od dětství asi popáté), stále chápu nové souvislosti, které mi v předchozích letech unikaly.
Pro dětské čtenáře se jedná o milý příběh, pro dospělé spíše o smutný s nenaplňujícím koncem - přesto určitě doporučuji všem věkovým kategoriím.
Kniha, u které se každým dalším přečtením víc přibližujeme k jejímu pochopení. Svým dětem jí čtu často a patří k jejich nejmilovanějším :-)
Srdcová záležitost. Jediná kniha, ke které se vracím pořád a pořád dokola. Je a myslím, že už i zůstane mou nejoblíbenější knihou.
Jedna z knih, které bych si vybrala do cestovního vaku k osobním potřebám....krásné je si o této knížce povídat, s různými lidmi, z různých zemí, rúzného věku ......
Pro mě osobně je velmi těžké hodnotit cokoli. Ale hodnotit Malého prince je zatím to nejtěžší co mě potkalo. Kdyby se ke mě knížka dostala o deset let dříve, moc bych ji nepochopil, bral bych ji jen jako příběhy malého prince co potkává na různých planetách a poté na Zemi různé nové věci.
Malý prince cestou potkává spoustu různorodých osobností a zjišťuje jak se chová opilec, jaké je to neustále poslouchat jeden nesmyslný rozkaz, a setká se dokonce i s moudrou liškou co se chce nechat ochočit, aby poznala přítele, aby jí na někom záleželo a aby něco mělo smysl.
Nevím, kniha ve mě zanechala nepopsatelný pocit, a na konci jsem vážně soucítil s autorem ohledně malého prince ale velkého člověka.
Těžko říct, co by se tu dalo ještě napsat, co nebylo řečeno. Pro někoho bude tato knížka jen jednou z mnoha na světě, pro někoho se stane celým světem, klíčem k tomu, co je v životě opravdu důležité. Četla jsem ji už jako dítě, ale tehdy jsem si odnesla spíše pohádkový příběh, než abych pochopila její filozofii, k tomu došlo až později. Knížka, která si získala mé srdce a dotkla se duše. Nádherné myšlenky, které člověk snad ještě více docení, až pozná, co je to opravdu milovat, bát se o druhého, cítit za někoho zodpovědnost, být někomu přítelem...
Rozhodně doporučuji každému, hlavně těm, v jejichž duši ještě zůstal kousek dítěte a nebojí se vidět beránky přes bedničku...
P.S. Doporučuji i jako mluvené slovo, moje srdcová záležitost je podání Eduarda Cupáka, nááádhera....
Malý princ je pro mě jako Bible...mám ho na nočním stolku, skoro každý večer náhodně nalistuji nějakou stránku a začtu se. Ta kniha je plná něčeho tajemného, hluboko ukrytého mezi řádky. Je tam moje dětství.
Tento příběh se mi líbil, ale mám za to, že je to pro děti. A myslím, že také hlavně pro dospělé. :)
1962 | Noční let |
1965 | Země lidí |
1967 | Válečný pilot |
1976 | Moje planeta |
2009 | Malý princ (komiks) |
Kniha byla parádní, velmi se mi líbila. Na to, že většínou povinnou četbu nemám ráda, tak tahle kniha byla výborná. Byla velmi pěkně ilustrovaná.
Malého prince jsem četla i v komixové podobě a to se mi četlo i o trochu lépe.